Hylles: - Nesten rørende

Maren Lundby får skryt for å være åpen om vektproblematikken.

Maren Lundby under samlingen for hopplandslagene i Lysgårdsbakken på Lillehammer
Maren Lundby under samlingen for hopplandslagene i Lysgårdsbakken på Lillehammer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skihopper Maren Lundby (27) forteller til NRK at hun sliter med vekta, og at hun ikke er villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte for å bli mesterskapsklar til vinter-OL i kinesiske Beijing.

Sportssjef Clas-Brede Bråthen føler det er en riktig avgjørelse av Lundby.

- Det er et hardt slag for hopplandslaget at vår mest meritterte utøver må stå over OL-sesongen, men samtidig føler jeg at det er en riktig avgjørelse med tanke på situasjonen, sier Bråthen til Dagbladet.

- Det er vondt på Marens vegne. Jeg vet alt hun har lagt ned og hvor mye hun har jobba. Det er tungt å se at hun må gi opp dette OL-året nå, men samtidig er jeg full av respekt. Det at hun faktisk ikke er villig å sette medaljer foran helse, viser at hun er en fantastisk jente i min bok. Hun er et veldig bra forbilde på alle måter, sier han videre.

RØRT: Sportskommentator i Dagbladet Esten O. Sæther kommenterer hendelsen rundt at Maren Lundby trekker seg fra OL. Video: Dagbladet TV. Programleder: Magnus Paus. Vis mer

Ekstreme krav

Bråthen påpeker at uansett hvilken idrett du driver med, og hvis du ønsker å vinne OL-gull, så stilles det ekstreme krav.

- Hoppsporten er intet unntak, og Maren har ikke fått de samme svarene gjennom forberedelsene som hun har pleid å få. Hun har snakket om det selv, men jeg ønsker ikke å gå inn på helse, kropp og fysikk. Det er informasjon som bare Maren kan dele, tenker jeg, sier Bråthen.

Nå vil resten av hopplandslaget konkurrere i OL i Beijing uten Maren Lundby.

- Det å reise med Maren og den erfaringa er en fantastisk gave, men samtidig skal man ikke glemme at lagvenninnene hennes fortsatt har mye av Maren med seg, sier Bråthen og fortsetter:

- Det kan jo tenkes at det finnes en løsning på at Maren kan være med til Beijing. Hvis vi finner ut at det er det beste for Maren og for oss.

Oslo 20210824. 
Clas Brede Bråthen til stede når Daniel-André Tande er tilbake i bakken etter fallet i Planica. Her  i Midtstubakken tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB
Oslo 20210824. Clas Brede Bråthen til stede når Daniel-André Tande er tilbake i bakken etter fallet i Planica. Her i Midtstubakken tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Lagvenninne: - Beintøft

Lagvenninne Silje Opseth (22) roser Lundby opp i skyene.

- Jeg synes dette er beintøft gjort av henne. At hun tar det valget, kjenner på hva som er rett for henne og tør å gå ut med det, stå fram og være åpen og ærlig, det synes jeg det står stor respekt av, sier Opseth til Dagbladet.

Hun forteller at hun og resten av hopplandslaget har vært kjent med Lundbys kvaler «over lengre» tid.

- Vi har et prinsipp om åpenhet på laget, og vi deler det aller meste med hverandre. Vi har vært kjent med situasjonen til Maren helt siden den oppsto som en utfordring. Etter det har vi forsøkt å støtte henne og legge til rette for at hun skal ha det så bra som mulig, sier Opseth.

Hun beskriver idrettens vektforutsetninger som «det mest personlige» man kommer i befatning med i hoppsporten, men føler ikke selv på uforholdsmessig stort press for å nå en viss vekt.

- Det er veldig individuelt hvordan man føler på dette. Jeg vil egentlig ikke kalle det et press, heller. I idretten vår er dette et arbeidskrav som må innfris når man konkurrerer på det aller høyeste nivået. Det er forskjellig hvordan man takler og jobber med det, sier Opseth.

VANT: Maren Lundby ble historisk da hun vant hopprennet i stor bakke i Oberstdorf i mars. Hun endte 8,7 poeng foran Sara Takanashi. Vis mer

Føler seg ikke presset

Hun forteller at vekt i seg selv ikke er noe hun bruker mye tankekraft på.

- Jeg tenker jo selvfølgelig på det, men som et arbeidskrav, som jeg setter på lik linje med teknikk, fysikk og alle andre ting som er viktig i hoppsporten.

- Så du har ikke følt på et press på å gjøre usunne ting for å nå en idealvekt?

- Nei, jeg har aldri kjent på press fra utsida. I den grad man kan kalle det et press, har det vært selvpålagt. Jeg har et ønske om å bli så god som mulig, og da må jeg jobbe etter det. Jeg har aldri begitt meg utpå dette aleine, og det er alltid gjort på en trygg og forsvarlig måte.

- Og så er det ekstremt viktig å presisere at det jeg beskriver som et arbeidskrav, bare er et krav når man er på det absolutt høyeste nivået i verden. Det skal og bør ikke den yngre generasjonen av skihoppere som bare vil hoppe på ski, føle på.

Opseth forteller at hopplandslaget ikke blir helt det samme denne sesongen uten Lundby.

- Hun har ekstremt mye erfaring og har mye å dele om det aller meste. Vi mangler den største profilen vår, den som har mest å komme med. Samtidig tror jeg vi er nødt til å fokusere på det vi kan gjøre, hver og en av oss, og prestere uavhengig av det.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

- Nesten rørende

Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther skryter uhemmet av Lundby for at hun er ærlig og står fram med denne saken.

- Hun har tatt et oppgjør med seg selv som idrettsutøver. Hva er det jeg kan være med på, og funnet ut at det hun må gjennom for å gjøre det bra koster for mye. Det er ikke så ofte vi opplever det i toppidrett, at utøverne er såpass ærlig med seg selv, sier Sæther.

- Det helt spesielle er at det skjer med noe som er så vanskelig å snakke om. Det at Maren går ut i en sånn sak og forteller at hun ikke vil være med i et treningsregime som innebærer at hun må slanke seg veldig mye. Det er nesten rørende å høre for en som har drevet med idrett så lenge, sier Sæther og fortsetter:

- Dette forteller at dette er en tvers igjennom moden utøver som klarer å se helheten i det hun driver med. Klarer å være så bånn ærlig med seg selv at hun ser at et sånt arbeid ikke er verdt den gullmedaljen som eventuelt kunne kommet igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer