Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland:

Hylles av barndomstrenere: - Jeg har ikke ord

Bryne Fotballklubb ser ut til å ha utviklet en helt spesiell spiller.

ROSES: Alf Ingve Berntsen var Erling Braut Haalands trener i barne- og ungdomsårene. Video/reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

Erling Braut Haaland presenterte seg for alvor for Europa i går kveld da han scoret hat trick mot Sander Berges Genk. Hans hat trick var første gangen i historien at en debutant gjorde nettopp det i løpet av første omgang i Champions League.

I tillegg er han én av ganske få spillere som har i det hele tatt scoret tre i løpet av Champions League-debuten. Nå er han i samme selskap som for eksempel Marco van Basten og Wayne Rooney.

Slikt blir lagt merke til i hans gamleklubb Bryne.

- Jeg har nesten ikke ord. Hat trick i Champions League er vanvittig stort. Vi i Bryne blir veldig stolte av at en Bryne-gutt leverer på så høyt nivå, sier hans tidligere toppspillerutvikler i klubben, Even Sel, til Dagbladet.

Sel, som hadde mye å gjøre med Haaland fram til han forlot klubben tidlig i 2017, så at det var en gutt som svært dedikert på treningene til Bryne.

- Det er veldig fortjent at han har kommet så langt som han er gjort. Han er en veldig dedikert spiller som har lagt ned mye tid og krefter for å bli så god. Han er en type som aldri er helt fornøyd og som alltid har hatt et ønske om å bli bedre, sier Bryne-treneren.

- Veldig stolte

Og Haaland har virkelig bare blitt bedre og bedre på kort tid. Etter at han meldte overgang fra Bryne til Molde, har han raskt blitt et kjent navn i Norge. Han presterte på meget høyt nivå i Molde, og speidere fra blant annet Manchester United var på plass for å se unggutten.

Siden hans overgang til Red Bull Salzburg i Østerrike har han etter hvert fått oppmerksomhet i store deler av Europa. Og det virker som om Haaland storkoser seg i den situasjonen han er i nå.

- Han har en indre motivasjon og dedikasjon. Han er utviklingsorientert, og han ga alltid 100 prosent på trening. Han storkoste seg alltid med fotball, og fotballgleden har alltid vært der, opplyser Sel.

- Hva betyr Haalands suksess for Bryne?

- Vi er veldig stolte over at vi kunne legge til rette for at han ble så god, selv om han selvfølgelig har gjort jobben selv. Han er en stor inspirasjon for andre spillere her, og han viser at det er mulig å bli veldig god som spiller i Bryne. Det er nok mange i Bryne som ser opp til han og har ham som forbilde, sier Bryne-treneren.

Brå utvikling

Nå om dagen er Haaland en mann som besitter en imponerende fysikk. Han er både løpssterk og viser muskler i dueller. Men det har ikke alltid vært slik for vestlendingen.

- Erling har blitt bedre på de sterke sidene sine som han allerede hadde i Bryne. Han har alltid vært en god avslutter og hatt et klokt fotballhode. Han tenker og handler kjapt, samtidig som han har hatt en fysisk utvikling, forteller Sel, og fortsetter:

- Han hadde en periode der han vokste veldig mye, og etter hvert har han fått muskler som passer med kroppsbygningen hans. Han var faktisk ganske liten og spinkel.

I intervjuet med Viasport etter kampen var Haaland svært ordknapp, og svarte gjerne med ett eller to ord på spørsmålene til reporteren. Sel føler ikke at det gjenspeiler Haaland som person.

- Jeg vet ikke hvorfor han svarer slik. Men Erling er en sosial og omgjengelig type. Han er en veldig fin fyr, sier Sel.

God fra start av

Alf Inge Berntsen, som trente Haaland fra han var seks år til han var 15, er også full av lovord om gårsdagens helt i Salzburg. Og han merket fra første stund at denne gutten kom til å bli veldig god.

- Jeg merket det første treningen. Det er ofte slik at man utmerker seg fra start av, men det er litt lengre vei til å score hat trick i Champions League, sier Berntsen til Dagbladet.

Han forklarer at han alltid har tatt nye steg, og at han har vært med på aldersbestemte landslag og kretslag lenge. Selv om at la merke til et skyhøyt nivå, så var ikke det det viktigste fokuset da han var trener for Haaland. Det var trivsel.

- Trivsel med fotballen tror jeg han har ennå. Han er egentlig ganske lik nå. Han scorer mye mål og smiler fortsatt, sier Berntsen.

- Han er overraskende lik fra da han spilte barnefotball. Det er flere av lagkameratene som har vært på landslag og kretslag, så han møtte god motstand på hver trening. Så han har jo alltid møtt utfordringer i treningshverdagen, opplyser Haalands tidligere trener.

På spørsmål om han er god nok for de aller største klubbene i verden, er ikke Berntsen i tvil:

- Ja, sier han kort, og fortsetter:

- Han har jo scoret mye mål og har en spennende fysikk. Mange sier at han var veldig liten, men det stemmer ikke. Men han var ikke blant de største heller. Når han har fått fysikken og farten sin så er det veldig spennende. Når han er uredd i tillegg, så er det en uvanlig kombinasjon, sier rogalendingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling