Hylles av Bjørndalen: - Det største som kunne skje

Gull til Daria Domratsjeva og Hviterussland.

Live-published photos and videos via Shootitlive

PYEONGCHANG (Dagbladet): Norge ble nummer fire på skiskytterstafetten i OL, der laget fra Hviterussland overrasket alle med gull.

Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Marte Olsbu gikk etappene for Norge, der det ble en god start - og en god avslutning. Tandrevold og Eckhoff fikk det tøft.

Sverige tok en sterk sølvmedalje, med Frankrike på tredje.

KLEM: Ole Einar Bjørndalen (i oransj jakke) klemmer gullaget fra Hviterussland. Foto: Bjørn Langsem
KLEM: Ole Einar Bjørndalen (i oransj jakke) klemmer gullaget fra Hviterussland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Imponert over kona

Det var en glad Ole Einar Bjørndalen som så kona Darja Domratsjeva gå en super sisteetappe og ta gullet for Hviterussland.

- Det er det største som kunne skje skiskyting i Hviterussland, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet, og fortsetter:

- Sinnssykt bra. Jeg hadde aldri trodd dette skulle skje. Det var overraskende folk som var foran der og det var spennende til siste skudd, sier Bjørndalen.

- Gull til Hviterussland er overraskende?

- På en maks dag hadde Hviterussland tro på pallen. Da snakker vi maks! Dette er en stor dag. Å vinne stafett som et lag i Hviterussland, det kan ikke bli større, sier Bjørndalen.

- Hva har du bidratt med på laget?

- Ingenting. Det er de selv som fikser dette. Å treffe skuddene på slutten der er det veldig få andre som klarer. Vi snakker maks tre-fire prosent av løperne som fikser det, sier nordmannen, som er med i serviceteamet til Domratsjeva.

Solid start

I et kraftig snøvær var Synnøve Solemdal første norske utøver ut på skiskytterstafetten. Solemdal gikk godt på ski og skjøt feilfritt på sin liggende skyting.

På sin andre skyting leverte Synnøve en rask serie og bommet på siste skudd, men satte raskt inn et ekstraskudd. Dermed kunne Solemdal sende ut Tiril Eckhoff i en god posisjon.

- Det var greit, litt tungt i sporet. Jeg var utrolig nervøs før start, og utrolig glad da jeg fikk ned alle på liggende, sa Solemdal til Dagbladet da hennes etappe var gjennomført.

Tiril Eckhoff gikk inn som tre til sin liggende skyting bak Italia og Slovakia. Tiril skjøt godt under vanskelige forhold, og måtte bruke et ekstraskudd i likhet med Slovakia. Italia bommet helt og måtte ut i tre strafferunder.

Dermed kunne Tiril gå ut på 2.- plass etter sin første skyting.

Dårlige forhold

Det var meget krevende forhold under stående skyting. Slovakia stod lenge på standplass og måtte ut i strafferunder. Det ble tilslutt én strafferunde på Tiril.

Tiril gikk ut fra sin andre skyting på 9.-plass, 42 sekunder bak Italia og Dorothea Wierer. Ved vekslingen til tredjeetappen var Norge 37 sekunder bak.

Mens mange av de andre utøverne brukte lang tid og bommet på standplass, leverte Ingrid en rask liggende serie. Med et ekstraskudd tok hun kraftig innpå teten og gikk ut som nummer seks, 14,3 sekunder bak ledende Italia.

Tandrevold gikk inn som nummer fire til sin stående skyting, men sprakk og måtte ut i to strafferunder.

Det ble et vanskelig utgangspunkt for Marte Olsbu som vekslet med rundt et minutt til teten. Marte gikk fort på sin første runde, og skjøt feilfritt og gikk ut på en 9.- plass, 45 sekunder bak Hviterussland.

Det ble mye bom for samtlige utøvere på siste skyting. Til tross for mange ekstraskudd holdt Domratsjeva på ledelsen med seks sekunder foran Frankrike.

Marte skjøt fort, men måtte ut med et par ekstraskudd. Etter 4,9 kilometer hadde Olsbu gått seg opp til en 4.- plass, men det ble bare nesten.

Topp 5:

1. Hviterussland (0-9) 1:12.03

2. Sverige (0-12) +10,7 sek.

3. Frankrike (0-14) +17,6 sek

4. Norge (3-12) +29,7 sek

5. Slovakia (1-9) + 38,7 sek