Hylles av idrettens superstjerner

Ole Einar Bjørndalen (28) og Kjetil André Aamodt (30) er invitert til Monaco 14. mai for å bli feiret blant de aller største idrettsstjernene i verden.

For Bjørndalen er invitasjonen så gledelig og prioritert at han straks bestemte seg for å droppe den planlagte turen til Himalaya. Den krasjer nemlig med det årlige prisdrysset under tittelen World Sports Awards.

- Det var helt konge å få denne invitasjonen. Jeg er stolt som en hane. Det er bare de «verste svina» som kommer til prisutdelingen, sier en stolt Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet - samme dag som han vant sitt 10. NM gull i skiskyting i går.

Men det er naturligvis ikke derfor han er invitert til Monte Carlo. Hans fire OL-gull i Salt Lake City - og Aamodts to gull som gjorde ham til historiens mestvinnende alpinist - gjorde den norske superduoen til opplagte æresgjester under årets prisutdeling.

Ikke nominert

Vinter-OL ble arrangert for seint til at Bjørndalen og Aamodt havnet blant de nominerte i noen av de sju kategoriene.

Juryen i akademiet - som består av 43 blant verdens største idrettskjendiser; som Pelé, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Nadia Comaneci, Miguel Indurain, Michael Jordan, Sugar Ray Leonard, Katarina Witt og Alberto Tomba - har derfor bestemt at de to norske skal få sin fortjente hyllest på annet vis.

Eksakt hvordan de skal bli satt pris på er ennå ikke avklart.

De sju priskategoriene er:

  • Årets sportsmann
  • Årets sportskvinne
  • Årets lag
  • Årets nykommer
  • Årets comeback
  • Årets sportspersonlighet
  • Årets utøver i alternativ sport

Schumacher

I klassen for Årets sportsmann er disse fem plukket ut etter avstemning fra journalister over hele verden:

Lance Armstrong (sykkel), Maurice Greene (friidrett), Michael Schumacher (Motorsport), Ian Thorpe (svømming) og Tiger Woods (golf)

Tiger Woods vant prisen for Årets sportsmann i fjor.

- Bare det å bli nevnt i forbindelse med slike stjerner er jo helt enormt. Det er morsomt at gode resultater blir så verdsatt som dette. Og Schumacher er jo et av mine aller største forbilder, så jeg gleder meg som en unge til å få treffe ham igjen, sier Bjørndalen.

Større enn Kvalfoss

Simostrandgutten er litt lei seg for at han ikke får med seg den planlagte turen til Himalaya. Etter planen skulle han reist fra Norge 28. april, og kommet tilbake 10. mai. Men så fikk han beskjed om at turen blir fire dager lenger, og da ville han ikke rukket tilstelningen i Monte Carlo.

- Dessverre, men slik blir det. Himalaya-turen ville blitt en fin tur for å legge grunnlaget for neste sesong, men jeg klarer ikke si nei når jeg får en slik invitasjon. Jeg får ta Himalaya et annet år i stedet, sier Ole Einar Bjørndalen.

Med gårsdagens NM-gull i sprint er han nå oppe i ti, og dermed en foran forbildet i oppveksten, Eirik Kvalfoss.

GULLGUTTA: Ole Einar Bjørndalen og Kjetil André Aamodt feirer OL-gullene i Salt Lake. Nå drar de til Monaco for å hylles. - Jeg er stolt som en hane, sier Bjørndalen.