Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De norske langrennsgutta vant OL-stafetten

Hylles av russiske stjerner, men Spitsov raser etter Klæbos demonstrasjon: - Urettferdig

Denis Spitsov mener han og Johannes Høsflot Klæbo ikke konkurrerte på like premisser på ankeretappen på herrestafetten. Samtidig hylles Klæbo av flere russere.

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo parkerte formsterke Denis Spitsov på ankeretappen. Russeren mener Klæbo hadde mye bedre ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo parkerte formsterke Denis Spitsov på ankeretappen. Russeren mener Klæbo hadde mye bedre ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Det var som å se Petter Northug i glansdagene da Johannes Høsflot Klæbo avgjorde herrestafetten og sikret norsk OL-gull i Pyeongchang.

Russiske Denis Spitsov var omtrent like sjanseløs som Anders Södergren var mot Northug på VM-stafetten i Sapporo i 2007. Men målestokken var en helt annen, all den tid den svenske femmilsspesialisten var feltets minst eksplosive.

Motbakkespesialist Spitsov er heller ingen spurter, men var blant annet nr. 4 på sprinten i junior-VM i 2016 som Klæbo vant og hadde en suveren avslutning på 15 kilometer fristil på fredag.

Da var 21-åringen så rå at russerne trodde at han kunne rykke fra Klæbo, som har sin lille svakhet i distanserenn i fristil. Men Spitsov var sjanseløs og ble fullstendig parkert av Klæbo, som fikk tid til å bære det norske flagget over mål og sikre Norges første OL-gull på en herrestafett i langrenn siden Thomas Alsgaard spurtslo Christian Zorzi i Salt Lake City i 2002.

Klæbos rykk kom imidlertid ikke der det skulle. Plutselig fikk den doble olympiske mesteren noen meter til O2-kongen Denis Spitsov i det lette terrenget. Da så Klæbo seg aldri tilbake.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det var urettferdig

Til Dagbladet forteller Spitsov at han ble sint da han skjønte at Klæbo hadde bedre ski enn ham selv.

- Skiene mine var ikke gode nok. Klæbo hadde mye bedre glid. Det var urettferdig. Han bare gled fra meg i de flate partiene. Jeg tenkte: «Hva i all verden har han under skiene?» Det var tungt mentalt, og det var ikke noe gøy at han demonstrativt suste opp på siden av meg i utforkjøringene, sier Spitsov - via en russisk tolk - til Dagbladet.

Klæbo gjorde det samme som Northug har gjort i så mange år og som Stina Nilsson forsøkte i duellen mot Marit Bjørgen i går. Spitsov ble satt ut.

ALT STEMTE: Her glir Johannes Høsflot Klæbo forbi Denis Spitsov. De gode skiene gjorde at ankeretappen ble enklere enn fryktet for debutanten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALT STEMTE: Her glir Johannes Høsflot Klæbo forbi Denis Spitsov. De gode skiene gjorde at ankeretappen ble enklere enn fryktet for debutanten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Planen min var å hente Klæbo og rykke i en motbakke. Jeg måtte skaffe meg en luke før spurten, fordi jeg vet at han er bedre enn meg i en spurt. Men så lenge Klæbo hadde bedre ski enn meg i dag, var det veldig vanskelig for meg å vinne denne duellen. Jeg måtte jo i tillegg hente inn noen sekunder, og vi vet at Klæbo er rå, sier Russlands ankermann.

Selv legger ikke Klæbo skjul på at skiene hans var svært gode.

- Jeg hadde veldig gode ski. Jeg gikk noen meter veldig billig på de første rundene og skjønte hvor jeg skulle forsøke å få en luke til Spitsov. Det er bare å takke smørerne, sier langrennsesset.

- Jeg følte at jeg fikk fryktelig enkle meter på de første rundene og også sammenliknet med Spitsov på sisterunden. Da jeg fikk noen meter gratis mot slutten, tenkte jeg at jeg like godt kunne stikke. Jeg var forberedt på at Spitsov ville rykke, men det han måtte hente inn kostet tydeligvis en del, sier Klæbo.

​Relasjonen mellom Klæbo og Spitsov

AVGJØRELSEN: Her har Johannes Høsflot Klæbo akkurat parkert Denis Spitsov (i bakgrunnen). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVGJØRELSEN: Her har Johannes Høsflot Klæbo akkurat parkert Denis Spitsov (i bakgrunnen). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Klæbo og Spitsov kjempet side om side allerede i junior-VM i Romania i 2016. Da var Klæbo best på alle distanser, bortsett fra 10 kilometer fristil.

- Hvor godt kjenner du ham?

- Jeg kjenner ikke Spitsov godt, men jeg så at han gikk fryktelig raskt mot slutten på 15-kilometeren og regnet med at han ville sette fart. Da han endelig kom opp til meg, var det bare for meg å bytte rygg fra franskmannen til Spitsov. Da gikk tempoet opp, sier Klæbo til Dagbladet.

- Spitsov er en kapasitetsløper og en mann for framtida. Det er en mann å se opp for.

Selv beskriver Spitsov relasjonen mellom dem slik:

- Om vi er venner vet jeg ikke, men vi er i hvert fall ikke uvenner. Vi hilser på hverandre og sier lykke til, sier russeren til Dagbladet.

- Hvordan reagerte du på rykket hans i dag?

- Rykket hans er veldig bra, men jeg tror at Bolsjunov kan være enda raskere. Jeg tror Bolsjunov kan slå Klæbo i spurten på lagsprinten. Vi er klare for å ta hevn, varsler Denis Spitsov.

Det er ikke lagvenninna og dobbel bronsevinner i OL, Julija Belorukova, helt enig i.

HEVN: Denis Spitsov og russerne varsler revansje på lagsprinten mot Johannes Høsflot Klæbo og Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HEVN: Denis Spitsov og russerne varsler revansje på lagsprinten mot Johannes Høsflot Klæbo og Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bolsjunov er veldig god, men Klæbo er best. Han er helt unik. I Russland blir han bare mer og mer populær nå, sier Belorukova til Dagbladet.

Hyller Krüger

Spitsov fikk en langt vanskeligere oppgave da sykdomsplagede Aleksej Tsjervotkin ble innhentet og parkert fullstendig av Simen Hegstad Krüger på den tredje etappen, etter at Aleksandr Bolsjunov og Andrej Larkov herjet på klassisketappene.

- Jeg var trygg på at Simen skulle ta inn en del, men å ta igjen så mye og i tillegg gi meg luke, står det stor respekt av. Etter klassisketappene var jeg forberedt på at jeg måtte hente inn noen sekunder på Spitsov, sier Klæbo.

Hegstad Krüger skal etter planen reise hjem fra OL i morgen, så sant ikke flybilletten hans blir ombooket rett før avreise.

- Simen er nå OL-konge like foran deg. Er det like greit at han drar hjem slik at du kan ta over tittelen?

- Hehe, nei, Simen har gått helt rått her og fortjener å være OL-konge, sier Klæbo til Dagbladet.

Vil du overtale Krüger til å bli igjen og gå lagsprinten sammen med deg?

- Sånn Simen har gått de siste dagene er helt vilt. Men lagsprint er noe annet enn 10 kilometer, så jeg skal ikke blande meg inn i uttaket til lagsprinten, sier langrennsstjerna.

Røper Russlands taktikk

På lagsprinten bekrefter Denis Spitsov overfor Dagbladet at han skal gå første etappe, mens Bolsjunov går ankeretappen. Russerne varsler enormt tempo fra start. Klæbo er klar for utfordringen.

- Lagsprinten gleder jeg meg til, men det blir fryktelig tøft med mye melkesyre. Det blir en tøff affære. Det skal jeg selv bidra til, sier Klæbo.

- Hvem frykter du mest der?

- Russerne blir knallsterke og kommer til å gi full pinne fra start. Sverige kan også komme der. Det blir brutalt. Russerne tenker ikke på å gå taktisk smart, men å gå så raskt som mulig fra start til mål. Det viser seg at det fungerer ganske bra det også.

Andrej Larkov bekrefter til Dagbladet at taktikken deres er så enkel som den høres ut som.

- Ja, vi skal ikke gå og lure. Når vi går stafetter, skal vi å enormt raskt på alle etapper og kjøre motstanderne i senk, sier Larkov til Dagbladet.

- Men det er ikke lett når dere har så mange sterke løpere. Krüger er i superform og Klæbo er helt rå. Han er et fenomen. Det er bare å gratulere og applaudere, mener Larkov.

Også på femmila venter et hardkjør mot russerne, Aleksej Poltoranin og co. Klæbo fikk imidlertid så gode svar i dag at han nå er lysten på å gå distansen.

- Femmila er aktuell. Det er noe jeg har sett for meg at jeg kan gå. Sånn kroppen kjentes ut i dag, tenker jeg at det kanskje kan gå. Det var lovende det jeg erfarte i dag. Jeg kommer ikke til å gå femmil for å bare gå den, men for å kjempe, sier Klæbo.

Om han selv vil blir Klæbo en del av femmilslaget sammen med Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!