Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo er olympisk mester

Hylles av skistjernene, men Klæbo gir gjerne fra seg ankeretappen på stafetten

Etter å ha vunnet sitt første OL-gull og blitt hyllet fra både norske og internasjonale stjerner, lettet Johannes Høsflot Klæbo på sløret om nervene som har plaget ham. Derfor dropper han gjerne ankeretappen på herrestafetten.

HYLLET: Olympisk mester Johannes Høsflot Klæbo stiller opp for ivrige koreanere etter sprintgullet i Pyeonghang. I bakgrunnen bronsevinner Alexander Bolshunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLET: Olympisk mester Johannes Høsflot Klæbo stiller opp for ivrige koreanere etter sprintgullet i Pyeonghang. I bakgrunnen bronsevinner Alexander Bolshunov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Så veldig mange tilskuere var det ikke i den kalde vinden på langrennsstadion i Pyeongchang, men de som møtte opp, ble varmet av Johannes Høsflot Klæbos sportslige bragd.

Den ferske OL-gullvinneren jublet for den historiske triumfen foran egen familie og tiltrakk seg ekstatiske koreanere i målrområdet etter triumfen.

Vidunderbarnet taklet presset.

Lettelsen var enorm for 21-åringen, som har vært usedvanlig nervøs etter at han ankom Sør-Korea.

- Nå kan jeg senke skuldrene og bare smile. Nå har jeg fått til det jeg har drømt om og hatt som mål hele denne sesongen. Det er en lettelse for meg og alle rundt. Nå tror jeg det blir enklere å ha med meg å gjøre, sier Klæbo på pressekonferansen etter gulløpet.

- Nå kan jeg gjøre det som er artig igjen. Det er ikke så enkelt når man er i et OL. Det har blitt mye Play Station de siste dagene. Det har hjulpet. Det er viktig å prøve å finne på ting og ikke få brakkesyka.

GOD PÅ SOSIALE MEDIER: Johannes Høsflot Klæbo får med seg medaljistene Federico Pellegrino (t.v.) og Alexander Bolshunov på selfie under seiersermonien på Alpensia Olympick Park . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD PÅ SOSIALE MEDIER: Johannes Høsflot Klæbo får med seg medaljistene Federico Pellegrino (t.v.) og Alexander Bolshunov på selfie under seiersermonien på Alpensia Olympick Park . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nervene har spilt mange store idrettsutøvere et puss gjennom historien. Noen klarer aldri å få ut sitt maksimale potensial. Selv om Klæbo er kjent for sin ro og trygghet, har han virkelig kjent press de siste dagene.

Det samme gjaldt under VM-debuten i Lahti i fjor.

​ - På lørdag var jeg så nervøs at jeg frøs på fingrene hele dagen. Da jeg ikke fikk det til på søndag, ble jeg ekstra motivert. Jeg gjorde heldigvis ikke den feilen som jeg gjorde i Lahti i fjor og trente tre ganger samme dag som sprinten, forteller 21-åringen.

Global hyllest

Han hylles av sine konkurrenter.

- Det er helt briljant det Klæbo gjør, sier svenske Calle Halfvarsson til Dagbladet.

- Det er vanvittig imponerende, supplerer finnen Ristomatti Hakola.

OL-sølvvinner på sprinten, Federico Pellegrino, slo Klæbo i Lahti-VM forrige vinter, men frykter at han aldri kommer til å gjøre det igjen.

GULLET I BOKS: Johannes Høsflot Klæbo i mål foran bronsevinner Alexander Bolshunov og sølvvinner Frederico Pellegrino. Paal Golberg ble nummer 4. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLET I BOKS: Johannes Høsflot Klæbo i mål foran bronsevinner Alexander Bolshunov og sølvvinner Frederico Pellegrino. Paal Golberg ble nummer 4. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Klæbo og jeg har mye av de samme kvalitetene. Vi er like raske, men han er mer utholdende. Nå jeg må ha bedre taktikk for å slå ham. Akkurat nå er han for sterk for at jeg kan slå ham. Men jeg vil ha revansje på lagsprinten, sier Pellegrino til Dagbladet.

På lagsprinten blir Klæbo ankermann og får med seg enten Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen eller Martin Johnsrud Sundby. Iversen sier til Dagbladet at han ikke tror at det blir han.

- Jeg burde nok ha vunnet en medalje for å få gått mer her nede, sier Iversen.

Gir gjerne bort ankeretappen

Når det gjelder herrestafetten går de fleste ut ifra at Klæbo, verdens beste sprinter og også utholdende som få, skal avslutte for Norge og være ankermannen.

21-åringen gir imidlertid gjerne fra seg ankeretappen til Finn-Hågen Krogh.

- Stafettlaget er ikke opplagt. Jeg vet ikke hvem som skal gå sisteetappen. Jeg vet ikke om jeg vil ha ankeretappen. Da må jeg gå ekstremt fort. Men om jeg får den etappen, skal jeg kjempe mentalt og aldri slippe den ryggen.

- Finn mener du er hakket bedre på en etappe i klassisk kontra fristil. Er du enig?

JUBEL: Johannes Høsflot Klæbo ble ekstermt glad og lettet etter at seieren var i boks.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUBEL: Johannes Høsflot Klæbo ble ekstermt glad og lettet etter at seieren var i boks. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror på en 10-kilometer er det litt hipp som happ. Men Finn kan godt få ankeretappen, for min del. Det gjør ikke meg noe. Finn kan godt ta ankeretappen, så tar jeg en klassisketappe, sier Klæbo til Dagbladet.

Akkurat der er ikke offensiviteten den samme som mannen han ofte sammenliknes med, Petter Northug

- Råere enn Northug

Den svenske langrennseksperten Per Elofsson, som nå jobber i Eurosport i Sverige, mener likevel at Klæbo overgår selv Northug på sitt beste.

- Klæbo er helt unik og er et enda større talent og en råere skiløper enn Petter Northug var. Ikke bare er han lynrask og en enda bedre sprinter; Klæbo er enda mer komplett i andre typer renn, sier Elofsson til Dagbladet.

De fleste ser på det som en selvfølge at Klæbo går ankeretappen for Norge, selv om han er hakket bedre i klassisk enn fristil. Det er i hvert fall Klæbo som utlendingene frykter.

Krogh har for øvrig uttalt til Dagbladet at han eventuelt kan gå tredjeetappen også, men tar gjerne på seg den siste etappen, slik han gjorde med stor suksess i Lahti-VM.

Samtidig gjorde Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby det så bra på OL-tremila at de akkurat nå ligger foran Krogh i køa. Hvis dette ikke endrer seg etter 15-kilometeren, vil ikke Norge ha andre aktuelle ankermenn enn nettopp Klæbo.

I så fall kommer nervene som 21-åringen har slitt med de siste dagene tilbake.

- Da blir det lite med søvn, men vi får se hvilken beslutning sjefene tar. Jeg er åpen for det meste og tar den etappen jeg får, sier Klæbo.

- En seier for familien

I så måte hjelper det å ha familien ved sin side i Pyeongchang.

- Det betyr mye at familien er her. At morfar og de er på tribunen, er stort. Jeg tror det er en seier for hele gjengen.

Langrennsunikummet tok teten i alle heat i OL-sprinten i dag, holdt et skyhøyt tempo, rykket mot slutten av den siste bakken og vant på svært overbevisende vis.

Klæbo har satt en ny standard i sprintlangrenn. Det som tidligere har vært en øvelse hvor ferdighetene på oppløpet har avgjort svært mye, har i stedet blir en øvelse hvor det hele avgjøres før spurten.

Det kan minne om måten Marit Bjørgen vant sine sprintrenn i starten av karrieren - og for så vidt også Julia Tsjepalova (seinere dopingtatt) i OL i Salt Lake City i 2002. Også Bjørn Lind og Ola Vigen Hattestad har styrt heatene tilsvarende i sine storhetsepoker.

Klæbo har imidlertid tatt det til et helt nytt nivå - hvor hans karakteristiske rykk i hans egenutviklede og arbeidsøkonomiske fiskebeinsløping også ble avgjørende denne gang.

Jevngamle Aleksandr Bolsjunov så lenge ut til å følge Klæbo til døra, men også den råsterke russeren måtte slippe, i likhet med lynraske Federico Pellegrino.

Italieneren uttalte til Dagbladet før sesongen at han fryktet at Klæbo kunne ødelegge sporten, ved å bli så altfor suveren. Foreløpig lever spenningen, men 21 år gamle Klæbo er én seier nærmere historiens største langrennsløpere.

Gullfangsten er i gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!