Hylles etter bragd: - Wow

Først fryktet mange at Lionel Messis VM gikk mot slutten, da han holdt seg på baksiden av låret. Så var han delaktig i tre mål da Argentina gikk til finale.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

LEVERTE: Lionel Messi og Julian ALvarez sto bak begge de to første scoringene. Foto: Martin Meissner/AP/NTB
LEVERTE: Lionel Messi og Julian ALvarez sto bak begge de to første scoringene. Foto: Martin Meissner/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Argentina - Kroatia 3-0 (2-0)

LUSAIL/OSLO (Dagbladet): To lagkapteiner. To spillere med draktnummer 10. To tidligere Gullballen-vinnere. To utøvere som kanskje spiller sitt aller siste VM. Kampen i kampen var Luka Modric (37) og Lionel Messi (35).

Og en av dem måtte hjem i kveld.

De fleste er enige om at dette er Lionel Messis sjanse til å reise hjem med det gjeve VM-trofeet. 35-åringen viste en aggressiv side av seg selv mot Nederland og du sitter med følelsen av at laget, fansen og hele nasjonen innser at dette er hans aller siste mulighet på den største scenen.

Nå er han bare én kamp unna den ultimate bragden.

Hele Argentina holdt nok pusten da Messi holdt seg på baksiden av låret og masserte seg selv tidlig i kampen, men det var ingen grunn til bekymring.

Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV Vis mer

35-åringen scoret det første målet på straffespark og var nest sist på den andre scoringen - som i høyeste grad målscorer Julian Alvarez skal ha æren for.

I andre omgang vartet han opp med magi som bare han selv kan og serverte nettopp Alvarez.

Scoringer som gjør at Argentina kan fortsette å drømme.

- Det jeg kan si er at jeg nyter dette veldig. Jeg føler meg veldig bra. Jeg føler meg sterk. Vi var trøtte i dag, men vi viste styrke og fortjente denne seieren. Vi spilte veldig bra. Vi visste vi måtte spille på denne måten. Vi forberedte oss på en god måte. Personlig kan jeg si at jeg er veldig glad og jeg nyter dette VM, sier Messi på pressekonferansen som Dagbladet er til stede på.

To mål på fem minutter

Kroatia var for andre gang på rad i en semifinale i VM. De slo Argentina 3-0 i gruppespillet i 2018-VM, da laget til slutt tapte VM-finalen mot Frankrike (2-4). Det ble ingen reprise i kveld.

Det var veldig få sjanser å skrive hjem om i den første omgangen, der den første avslutningen på mål kom etter 25 minutter. Men så eksploderte det plutselig da Julian Alvarez kom alene med keeper Dominic Levakovic.

Manchester City-spissen fikk til en avslutning som ble reddet før den trillet mot mål, men ble i samme situasjon meid ned av sisteskansen - som ikke hadde mange plasser å gjøre av seg. Straffe.

UTE: Luka Modrics Kroatia er ute av VM. Foto: Carl Recine / Reuters
UTE: Luka Modrics Kroatia er ute av VM. Foto: Carl Recine / Reuters Vis mer

Messi hadde allerede bommet og scoret fra krittmerket tidligere i VM. Denne gangen levnet han ingen tvil, og hamret ballen høyt i mål oppe til høyre for Levakovic. Hans ellevte VM-scoring totalt og det femte i Qatar.

ITV-ekspertene Roy Keane, Gary Neville og Ian Wright mente for øvrig det aldri skulle vært blåst. Kroatias assistenttrener Mario Mandzukic fikk rødt kort og ble sendt på tribunen etter protester.

Fem minutter seinere tok Alvarez hovedrollen igjen. Han stormet mot forsvaret til Kroatia, som plutselig fikk flere løp å passe på. Da tok Alvarez saken i egne hender og stormet mot mål, mens Borna Sosa febrilsk forsøkte å klarere, uten å lykkes. I stedet løp nærmest Alvarez ballen over linja.

- For et løp. For en avslutning, sa Alan Shearer i BBC-studio.

Messi-magi

20 minutter før slutt fikk Messi ballen i beina og gjorde som han pleier. Med seg på slep hadde han Kroatias unge midtstopper, Josko Gvardiol, som mange mener har vært mesterskapets beste forsvarsspiller.

Den lille argentineren lekte seg ned mot dødlinja og kom seg rundt Gvardiol, før han sendte en perfekt pasning i beina på Álvarez som enkelt plasserte den i «åpent» mål.

Det var Messis fjerde målgivende dette mesterskapet.

- Den første kampen var et hardt slag, for vi var ubeseiret i 36 kamper. Å starte slik i et VM var tøft, vi trodde ikke vi skulle tape mot Saudi-Arabia, men så vant vi de andre kampene. Det var veldig vanskelig det vi gjorde, for alle kampene var en finale. Det gjorde det komplisert. Vi har spilt fem finaler og heldigvis har vi vunnet alle fem. Jeg håper det samme skjer i den siste. Vi var trygge på at vi skulle snu det, sier hovedpersonen selv på pressekonferansen etter kampen.

HYLLES: Lionel Messi hylles som tidenes beste på sosiale medier. Foto: Molly Darlington / Reuters
HYLLES: Lionel Messi hylles som tidenes beste på sosiale medier. Foto: Molly Darlington / Reuters Vis mer

- Dette er en veldig intelligent tropp. Vi er flinke til å lese spillet. Vi har et fantastisk trenerapparat som vet hva de gjør. Det er til stor hjelp for oss på banen, for vi er aldri i tvil, vi vet hva vi skal gjøre hele tida, følger han opp med.

TV 2s kommentatorer hyllet det argentiske geniet etter 3-0-scoringen.

- Ren og skjær kunst, fra en av de største kunstnerne denne idretten noen gang har sett, kommenterte TV 2s Øyvind Alsaker.

- Det er umulig å forsvare seg mot, la Petter Myhre til.

ITVs fotballekspert Gary Neville brukte bare ett ord for å oppsummere Messi.

- Wow.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke i tvil om hvem han mener er tidenes beste fotballspiller.

- Nå må vi slutte å diskutere hvem som er tidenes beste fotballspiller. Det er ingen i nærheten. Vi får aldri se noe liknende så lenge hjertene våre slår. Uvirkelig god gang på gang, skriver han på Twitter.

- Er det fortsatt en debatt? Spør for ei geit (G.O.A.T er forkortelsen for «greatest of all time»), spør tidligere fotballspiller Gary Lineker på Twitter.

P.S. Messi tangerte tyske Lothar Matthäus' rekord på 25 VM-kamper. Han slår rekorden om han spiller neste kamp.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer