Hylles etter perle! Mens Neymar hinket av banen

Har VMs fineste mål kommet allerede? Det spørs om ikke Richarlison har scoret det. Skår i gleden for Brasil: Neymar med hevelse på ankelen - må vente 24-48 timer på svar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

AKROBATISK: Richarlison med 2-0-scoringen. Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/NTB
AKROBATISK: Richarlison med 2-0-scoringen. Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Brasil - Serbia 2-0 (0-0)

Det spørs om ikke VMs fineste scoring allerede er scoret i den første gruppespillskampen. Richarlison vartet opp med en perle av de sjeldne da han vippet ballen opp til seg selv med venstrefoten, kastet seg rundt og dunket ballen i nettet bak en sjanseløs keeper med høyrefoten.

- Helt vilt, det er dette du drømmer om å gjøre. Det var en bra kamp, sier Richarlison ifølge NTB.

Scoringen hylles verden over.

- Fotball er artisteri. Du trenger først og fremst spillere som kan utfolde seg, og det gjør Brasil, sier en imponert Åge Hareide i NRK-studio.

- Det er en fantastisk teknisk utførelse, for det er vanskelig det der. Normalt går de der opp på tribunen, men han holder den nede, det er fantastisk utført, sier han videre.

Neymar-smell

Et skår i gleden over seieren er at Neymar så ut til å pådra seg en skade - for han hinket av banen.

TV-bilder viste hvordan han ble sittende på benken og fikk behandling av den ene ankelen etter å ha blitt byttet ut. Han så ut til å ta til tårene på benken, men var i bedre humør etter kampen.

Laglegen til Brasil sier seint i kveld at det vil ta mellom 24 og 48 timer å avgjøre hvor alvorlig skaden er. Stjerna har en veldig hoven ankel etter å ha blitt sparket gjentatte ganger gjennom kampen.

Landslagssjef Tite tror likevel vi får se Neymar spille igjen i mesterskapet. Det sa han på en pressekonferanse etter kampen.

HOVEN: Slik så foten til Neymar ut. Foto: Giuseppe CACACE / AFP / NTB
HOVEN: Slik så foten til Neymar ut. Foto: Giuseppe CACACE / AFP / NTB Vis mer

Spurs-angriperen scoret også kampen første mål på en retur.

Neymar viste seg fram med hælspark og driblinger, men fikk en tøff jobb mot hardtarbeidende serbere som omringet superstjerna så fort han hadde ballen.

Tidlig i kampen tok Neymar av seg trøya i det som liknet en protest mot at han til stadighet ble holdt i drakta. PSG-angriperen holdt også på å sende en corner rett i mål.

IMPONERER: Neymar overrasker lagkameratene etter fotballstunt. Vis mer

VM-favoritten innfridde

Brasil er regnet som den store VM-favoritten i Qatar, men fikk det tøft mot harde serbere i Doha.

De gulkledde festet tidlig grepet om kampen, men maktet ikke å skape mange store sjanser. Like etter hvilen utnyttet Raphinha en feil i bakre rekker hos motstanderen, men vingen klarte ikke å overliste Serbias sisteskanse Vanja Milinkovic Savic.

KASTET TRØYA: Neymar demonstrerte. Foto: Kai Pfaffenbach/REuters/NTB
KASTET TRØYA: Neymar demonstrerte. Foto: Kai Pfaffenbach/REuters/NTB Vis mer

Barcelona-vingen hadde også en solid mulighet før hvilen, men avslutningen var svak og gikk rett i klypene på keeper. Alex Sandro hadde også et skudd i stolpen fra langt hold før timen spilt.

I stedet var det Spurs-angriper Richarlison som satte inn 1-0. Han hadde vært usynlig i store deler av kampen, men var på rett plass til rett tid da han satte inn en retur på avslutningen til Vinicus Junior.

Så tok han over hovedrollen med praktscoringen kvarteret før slutt.

Brasil hadde full kontroll og viste hvorfor de i manges øyne er favoritter til å løfte VM-trofeet 18. desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer