Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskytter-VM

Hylles etter utrolig manøver

Det var ikke på grunn av 20 av 20 mulige treff en ukjent amerikaner ble hyllet i etterkant av normaldistansen.

KNEBØY: Det er veldig vanskelig å skyte ned alle blinkene på en normaldistanse i skiskyting, men amerikanske Leif Nordgren, han har kanskje funnet en løsning som gjør alt lettere. Video: NRK / Kristoffer Løkås Vis mer

ANTERSELVA (Dagbladet): Helt mot tampen av normaldistansen i Anterselva, gjorde en relativt ukjent amerikaner en manøver som fikk flere til å sperre opp øynene.

Leif Nordgren, en 30 år gammel skiskytter fra Colorado Springs i statene, lå an til å gjøre et av sine beste løp i karrieren.

På den aller siste skytinga, på det aller siste skuddet, lå mannen med gener fra Sverige an til å klare 20 av 20 treff. Så stoppet han opp. Han sto lenge og ristet på standplass, men foretok seg ikke noe forhastet.

Plutselig gikk Nordgren ned i en slags knebøymanøver, muligens noe man aldri før har sett på standplass, før han kom seg opp igjen - og fikk ned blinken.

Selv forklarer han det spesielle opptrinnet med noe han lærte i barndommen.

- Jeg gjorde det for å få en annerledes stimuli i musklene. Beina mine skalv som bare det. Jeg måtte bare gjøre noe for å få en variasjon i stillinga på standplassen. Da har jeg alltid fått beskjed om, helt fra barndommen, at det kan fungere å gjøre knebøy, sier Nordgren til Dagbladet etter løpet.

- Det så ut til å fungere rimelig bra?

- Ja, det gjorde det. Men beina mine skalv fortsatt helt vanvittig mye. Jeg fikk ned den siste blinken, og det ga meg også mer tid til å få mer luft i lungene.

Hylles av de norske

Johannes Dale er full av lovord om amerikanerens lille stunt.

- Jeg har aldri gjort det selv, men jeg så at «the American way» funket i dag, så kanskje jeg burde teste det ut på trening. Om det får ut syra, så tenker jeg hvorfor ikke, sier Dale til Dagbladet.

Tarjei Bø mener «kneskjelv», som han kaller det, er noe alle har opplevd på standplass.

- Vi har alle fått litt av det, så det er et kjent fenomen i skiskyting. Det er en balanse når man må passe på når man går lange løp, det er varmt og blir dehydrert. Man må forberede seg godt dagen før løpet, og drikke godt underveis for at kroppen skal prestere. Vi har alle vært der amerikaneren var, sier Bø til Dagbladet.

Vetle Sjåstad Christiansen mener han muligens har en ting eller to å lære av Nordgren.

- Kanskje jeg skulle tatt noen knebøy i dag jeg også. Jeg så at han hadde 20 treff, så det var kanskje oppskriften på suksess, sier 27-åringen til Dagbladet om den oppsiktsvekkende manøveren.

Eneste med perfekt skyting

Nordgren var faktisk den eneste som traff 20 av 20 blinker under 20-kilometeren. Den perfekte skytinga gjorde at han tok en sterk 8.-plass, tre minutter og fire sekunder bak verdensmester, Martin Fourcade.

- Dette er faktisk bare andre gang jeg har skutt fullt hus i en konkurranse. Den første gangen kom veldig tidlig i karrieren. Jeg tror det er ni år siden sist, sier han med et stort smil.

Saken fortsetter under videoen.

PIPEKONSER: Publikum buet da gullvinneren fra sprinten, Alexandr Loginov, startet normaldistansen. Video: NRK / Kristoffer Løkås Vis mer

Hentet inspirasjon fra jentene

Nordgren forteller at fikk med seg gårsdagens normaldistanse for jentene. Der var det flere som viste at alt er mulig med sterke prestasjoner på standplass.

- Jeg er veldig fornøyd med den gode skytinga. Jeg så at mange av de raskeste bommet mye i går. Jeg skal innrømme at jeg hentet en del motivasjon og inspirasjon fra Christina Rieder fra Østerrike. Hun traff 19 av 20 til slutt, men hun viste at man ikke trenger å være blant de raskeste i sporet for å få en god plassering, påpeker amerikaneren.

Han understreker også at han er spesielt stolt over at han klarte å prestere fire fulle hus akkurat her i Nord-Italia.

Nordgren mener, i likhet med de aller fleste andre, at forholdene i Anterselva gjør det spesielt vanskelig å skyte feilfritt.

- Jeg tror at høyden er det som gjør det vanskelig her. Mange kommer inn på standplass med for lite oksygen i lungene, og da er det lettere å gjøre dumme feil, sier Leif Nordgren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!