Hylles for 300000 kroner

Uten hjelp fra Kulturdepartementet, hadde ikke Idrettsforbundet hatt råd til å hylle årets norske OL-vinnere. Nå kan Trine Hattestad, Knut Holmann og fotballjentene se fram til en helaften med kongen og statsråden. Og, ikke minst: dans til orkesteret Convoy. Alt til den nette sum av 300000 skattekroner.

De mange OL-heltene kan også se fram til gamle trønderskrøner av Hjallis, og Ole «I Grenoble ska me klå døkk» Ellefsæter. Desssuten en meny bestående av filet à la Holmann, og Isbombe à la Trine. Og som om ikke det var nok: I kulissene lurer Tom A. Schanke som arrangør og konfransier.

- Dette er et sparekniv-arrangement, men det skal bli det flotteste som noen gang har vært, sier Schanke på sedvanlig selvsikkert vis til Dagbladet.

Reddet av Pärsson

For OL-heltene kunne fort ha blitt uten en egen offisiell fest. Da OL var over, var det ikke ei krone igjen på budsjettet til å hedre utøverne som var med å gjøre Sydney 2000 til tidenes norske sommer-OL. Redningen ble Sveriges statsminister, Göran Pärsson.

- Jeg så Pärsson tilfeldigvis på svensk TV, der han inviterte alle de svenske OL-deltakerne og støtteapparatet til et storslått ball. Så da kontaktet jeg den norske regjeringen for å høre om de kunne bidra, sier idrettspresident, Kjell O. Kran til Dagbladet.

Kran har ingen problemer med å forsvare at staten bruker 300000 på en fest for idrettsutøvere.

- Nei, jeg synes det er hyggelig å invitere de som har trent i 8-10 år, og vant medaljer i tidenes OL til en slik markering. Tross alt er dette en relativt beskjeden fest.

Prisdryss

Så beskjeden faktisk, at både aperitifen, og avec'n har egen sponsor. De inviterte får ikke forrett, og bare ett glass vin er inkludert til maten.

- Så dette er ikke noe ball som svenskene hadde. Det blir ikke slått på stortromma. Vi kaller det en idrettsfest. Det er mer upretensiøst, mener Kran.

Men idrettskjendisene vet å hylle seg selv. Trine Hattestad får overrakt prisen som årets europeiske friidrettsutøver på arrangementet.

Sportsjournalistene hedrer den de mener er årets norske utøver, og fotballjentene skal innlemmes i den såkalte «Gullklubben», som består av alle norske OL-vinnere. Sommer som vinter.

- Det blir en historisk framvisning. 45 gullvinnere vil stå på en og samme scene samtidig. Det har aldri skjedd før, sier en energisk Tom Schanke.

  • Det er første gang siden 1994 det blir arrangert en offisiell hedersfest for norske OL-vinnere.
<B>BLIR NYTT MEDLEM: Trine Hattetad blir tatt opp i den olympiske gullklubben lørdag. Da samles norske OL-deltakere for å feire seg selv. Festen er sponset av Kulturdepartementet. Trine Hattestad erobret OL-gullet i spyd i Sydney og blir tatt opp i den eksklusive klubben sammen med fotballjentene.