Martin Ødegaard

Hylles for grep

Martin Ødegaard (22) har scoret i tre strake Premier League kamper på rad for Arsenal.

IMPONERER: Martin Ødegaard har scoret i de tre siste kampene i Premier League. Foto: Darren Staples / PA Photos
IMPONERER: Martin Ødegaard har scoret i de tre siste kampene i Premier League. Foto: Darren Staples / PA Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Martin Ødegaard har den siste tida herjet i Arsenal og scoret mot både Manchester United og Everton.

I helga ble det seier mot Southampton etter en ny kjempeforestilling fra Ødegaard. Nå mener ekspertene at Ødegaard har blitt en mer komplett fotballspiller.

- Spillet hans er som vi er vant til. Trygt og godt med ball. Så har han de der geniale forsøkene innimellom som selvfølgelig er et viktig krydder. Han er god defensivt også. Han har begynt å levere på stadig flere ting, sier TV 2s Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Har blitt bedre

Lørdag kveld scoret Ødegaard i det som endte med en 3-0 seier mot Southampton for Ødegaard og Arsenal. Da gjorde han noe så sjeldent som å score med hodet.

Alsaker mener Ødegaard har tatt noen steg når det kommer til timing på fotballbanen.

- Det handler om å komme inn i motstandernes 16-meter i det rette øyeblikket. Det er ganske viktig når du er midtbanespiller. Du må ikke være for ivrig og for tidlig inne. Du må holde igjen løpet til det rette øyeblikket, sier Alsaker.

SCORET: Her scoret Ødegaard med hodet mot Southampton. Foto: NTB
SCORET: Her scoret Ødegaard med hodet mot Southampton. Foto: NTB Vis mer

Han mener også at årsaken til at Ødegaard har imponert i de siste kampene handler om at han har kommet bedre inn i klubben og ligaen.

- Han har heller ikke hatt så mange stygge skader i det siste, og han har fått en grei kontinuitet. Han har blitt litt eldre, litt flinkere og det kan også være med på å gi han det løftet han har fått nå, forteller Alsaker.

- Balanse

Ødegaard ble hentet til Real Madrid i 2015. Da var han bare 15 år gammel. Siden da har han vært på utlån til blant annet Heerenveen, Vitesse og Real Sociedad. I august i år ble han solgt fra Real Madrid til Arsenal.

Etter overgangen har han flere ganger blitt trukket fram som banens beste. Treneren Mikel Arteta har likevel etterlyst at han må bli mer målfarlig, men nå sier han at Ødegaard endelig har forstått beskjeden hans.

- Han kommer mye mer inn i boksen, og nå forstår han hvorfor vi oppfordrer ham til å gjøre det. For da er han en matchvinner - det er forskjellen mellom en veldig god spiller og en matchvinner - og vi trenger flere av de spillerne på banen for å vinne flere av kampene våre, sier Arteta til klubbens hjemmeside.

Fredag ble Martin Ødegaard klar for Arsenal, i en permanent overgang fra Real Madrid. Vis mer

Fotballekspert Lars Tjærnås synes at Ødegaard har funnet en bedre balanse mellom risiko og trygghet i spillet sitt, som har kledd både Ødegaard selv og Arsenal.

- Det er naturlig, og til og med klokt når en er relativt ny i et lag, å velge trygge løsninger, i vissheten om at han ikke gjør feil. Men på et tidspunkt må det kombineres med risiko med ball, særlig når en har de kreative egenskapene som han har. Det har vært riktig og viktig - og gitt målpoeng, sier Tjærnås til Dagbladet.

Tjærnås mener imidlertid ikke at Ødegaard har endret seg i stor grad, men at han blant annet har blitt bedre til kloke bevegelser uten ball.

- Han er fortsatt en spiller med samme styrker og svakheter som tidligere, i ganske stor grad, men han har etter min mening blitt bedre til kloke bevegelser uten ball, blitt mer bevisst på gjenvinningsspill - og blitt litt sterkere fysisk i nærkampspillet, sier han.

Kan bli viktig

Ifølge Alsaker har Ødegaard utviklet seg mye defensivt dette året.

- Når han ikke er i form så går de pasningene på tvers, og det blir lite sluttprodukt av det. Når han er i form er det en helt annen ambisjon i fotballen hans generelt. Det defensive har han utviklet veldig mye dette året. Han jobber veldig hardt, sier han.

- KOMPLETT: Kommentator Øyvind Alsaker i TV 2. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
- KOMPLETT: Kommentator Øyvind Alsaker i TV 2. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2 Vis mer

- Hvor viktig er Ødegaard for Arsenal?

- Ikke så mye ennå, at Ødegaard er uunnværlig for Arsenal. Men hvis han klarer å fortsette å score mål, så er det klart at han vil være veldig viktig. De skal redde en fjerdeplass og Champions League-spill. Det blir mye vanskeligere å sette ham ut når han scorer mål, sier Alsaker og fortsetter:

- Nå er spørsmålet om vi må vente tre måneder på det neste målet. Det blir spennende å se. Jeg håper vi slipper det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer