Hylles for utspill

Landslagstrener Ståle Solbakken (53) burde også vært idrettsminister. Det mener TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

I SPANIA: Ståle Solbakken og Norge har vært i Marbella denne uka. Søndag venter Hellas i privatlandskamp i Málaga. Foto: Geir Olsen / NTB
I SPANIA: Ståle Solbakken og Norge har vært i Marbella denne uka. Søndag venter Hellas i privatlandskamp i Málaga. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
  • Norge - Hellas, klokka 19.00 søndag

MARBELLA (Dagbladet): Treningsfeltet La Quinta i Marbella denne uka: Det er 30 minutter til fotballandslaget starter treninga. Bak det ene målet står to spanjoler og henger opp bannere.

«Det startet i bredden» og «Hele bredden nå», lyder budskapet.

Så ankommer Ståle Solbakken feltet. Han kaster et blikk på bannerne og nikker fornøyd.

I SPANIA: Ståle Solbakken og Norge har vært i Marbella denne uka. Søndag venter Hellas i privatlandskamp i Málaga. Foto: Tore Ulrik Bratland
I SPANIA: Ståle Solbakken og Norge har vært i Marbella denne uka. Søndag venter Hellas i privatlandskamp i Málaga. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Nok en gang gjennomfører fotballandslaget en markering. Denne gang til støtte for breddefotballen, som føler seg ignorert av myndighetene i pandemien.

Det startet med T-skjorter rettet mot regimet i Qatar. Det fortsatte med breddefotballen og karantenereglene for idrettsutøvere.

Solbakken har også snakket om kunstgressbaner. Han mener det er for mye av dette i norsk fotball og vil over på naturgress.

Så hva koker dette ned til?

QATAR-FOKUS: Landslaget har satt menneskerettigheter på dagsorden. Her fra kampen mot Gibraltar i mars. Foran fra venstre: Jonas Svensson, Marius Lode, Birger Meling, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø. Bak fra venstre: Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristian Thorstvedt, Stefan Strandberg, Rune Jarstein og Mohamed Elyounoussi. Foto: NTB
QATAR-FOKUS: Landslaget har satt menneskerettigheter på dagsorden. Her fra kampen mot Gibraltar i mars. Foran fra venstre: Jonas Svensson, Marius Lode, Birger Meling, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø. Bak fra venstre: Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristian Thorstvedt, Stefan Strandberg, Rune Jarstein og Mohamed Elyounoussi. Foto: NTB Vis mer

- Han er den beste «idrettspolitikeren» i Norge. Han skulle hatt flere roller, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen, som følger landslaget i Spania denne uka.

Onsdag vant Norge 1-0 over Luxembourg. Søndag venter ny privatlandskamp mot Hellas i Málaga.

Solbakken skiller seg ut fra forgjengerne.

- Per-Mathias Høgmo brukte store ord. Han snakket litt i gåter og rebuser. Det var ikke alltid så lett å vite hva han mente, påpeker Mathisen.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen følger landslaget tett for TV 2 denne uka. Foto: Geir Olsen / NTB
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen følger landslaget tett for TV 2 denne uka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Lars Lagerbäck var forsiktig og hadde ikke den samme innsikten i norsk fotball. Solbakken er i særklasse når det kommer til disse tingene. Det er fascinerende å høre på ham. Han snakker ikke bare om fotball. Han har også fine tanker og ideer om andre ting. Dette er noe jeg har savnet fra flere andre sterke personligheter i Norge.

Av 55 nasjoner i Det europeiske fotballforbundet UEFA, er Norge eneste land som ikke får lov til å spille på hjemmebane.

Det trenger ikke å være verdens undergang. Da VM-kvaliken ble spilt i mars, var det kaldt i Norge og grønne gressbaner i Spania. Men prinsipielt er det grunn til å spørre hvorfor landslag i andre nasjoner får spille i hjemlandet.

- Det handler om å kunne utøve yrket sitt, mener Solbakken, som er mest kjent for Qatar-markeringen. 20. juni blir det avgjort om Norge skal boikotte VM eller ikke.

ENGASJERT: Landslagssjef Ståle Solbakken forsvarer at Erling Braut Haaland var ute og luftet seg. Video: Geir Olsen / NTB Vis mer

Solbakken er imot boikott og tror på målrettede markeringer. Da Norge entret banen mot Gibraltar 24. mars, hadde spillerne følgende budskap på T-skjortene:

«Human rights. On and off the pitch.»

Dagen etter kopierte stornasjonen Tyskland den norske markeringen.

- Det viktigste for meg er at vi får reaksjoner, sier treneren.

- Vi har fått sterke tilbakemeldinger fra organisasjoner som jobber med menneskerettigheter om at dette er blitt diskutert av myndighetene i Qatar. Det samme har skjedd innad i FIFA. Det er det aller viktigste. Da har vi gjort noe riktig. Snøballen begynner å rulle.

Mathisen mener Solbakken er blitt «en tydelig og sterk stemme» for Norges Fotballforbund.

- Han er uredd, ærlig og reflektert. Han har vært ute en vinternatt før – både som spiller, trener og person. Når han prater, så lytter folk. Enten det er breddefotballen, toppfotballen eller kvinnefotballen.

TV 2-profilen fortsetter:

- Han gir blaffen i hva de over ham mener. Synes han at fotball skal spilles på gress i Norge, så sier han dette. Noen i forbundet vil kanskje mene at «vi må være litt på lag her». Men hvis Solbakken tror naturgress kan gjøre norsk fotball og landslaget bedre, så går han ut med det.

SJEF: Landslagssjef Ståle Solbakken forklarer Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard hvordan det skal gjøres på treninga i Marbella. Foto: Geir Olsen / NTB
SJEF: Landslagssjef Ståle Solbakken forklarer Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard hvordan det skal gjøres på treninga i Marbella. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Til syvende og sist vil landslagstreneren bli dømt på resultatene. Jo bedre du gjør det, jo større kraft vil det være bak budskapet ditt.

Fasiten etter fire kamper under 53-åringen er seier over Gibraltar, Montenegro og Luxembourg. Mot Tyrkia ble det tap.

- Poengfangsten i VM-kvaliken har vært grei. Seks poeng på tre kamper, påpeker Mathisen.

- Men prestasjonene har variert. Jeg vil si at starten til Solbakken er midt på treet. Derfor er denne samlingen viktig. Det er mot Nederland i september det virkelig gjelder.

Og:

- Jeg tror sterkt at laget kommer til et sluttspill de neste åra.

VM-KVALIK

Tyrkia321010-57
Nederland320111-46
Montenegro32016-36
Norge32014-36
Latvia30124-71
Gibraltar30031-140
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer