Mathias Normann til russisk toppklubb

Hylles i Russland

Voldsom debatt Europa rundt om sanksjonene mot Russland. Da er det ikke rart at russiske medier hyller den norske stjernen som stiller opp for Putins propaganda.

UTE: Mathias Normann er ikke aktuell for spill for det norske landslaget. Begrunnelsen er at han skal spille for den russiske klubben Dinamo Moskva. Dette sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN politiske utviklingen i Italia med farlig framgang for Putin-beundrer Matteo Salvini, speiler den harde kampen som nå raser over alt i Europa om å opprettholde sanksjonene mot Russland.

Midt i dette spillet velger altså en norsk landslagsspiller å melde overgang til en av Putins stjerneklubber.

Mathias Normann sier at han vil «skille mellom idrett og politikk», men nå er han blitt et funn for Putins proaganda etter å ha signert for det russiske topplaget Dinamo Moskva:

- En fantastisk overgang, skriver det populære sportsnettstedet Championat.com, og minner om at alle de andre skandinaviske spillerne dro fra russisk fotball i all hast sist vinter.

Hvorfor de rømte, har russiske medier ikke lenger lov til å skrive om, men journalisten i Championat er begeistret for Normann plutselige snuoperasjon:

- Han sa i mars mens han var i Norwich at han ikke ville komme hjem igjen, men han har allerede kommentert overgangen tilbake til russisk toppserie, forteller nettstedet og siterer TV2s intervju med landslagsspilleren:

- Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er happy med det, sa Mathias Normann der forleden.

Etter at russiske medier nå forteller at han er blitt utestengt fra det norske landslaget av trener Ståle Solbakken på grunn av denne overgangen til Putins elitesport, kommer fotballstjernen til å lære minst en ting til.

Dårlige valg får dårlige konsekvenser.

HER ble Mathias Normann til og med advart:

- Han var forberedt på at dette kunne skje. Jeg snakket med ham på lørdag og forklarte han hva som sannsynligvis var konsekvensen. Han var ikke overrasket, sa Solbakken til Dagbladet seint i går kveld.

Valget om å droppe landslaget til fordel for godt betalt propagandaspill i Moskva, var altså tilsynelatende bevisst.

Men skjønner 26-åringen virkelig hvordan denne beslutningen kommer til å kliste seg til ham i resten av karrieren?

Og sannsynligvis gjøre ham uaktuell for alltid på landslaget.

PUTIN sin krig mot Ukraina er ikke hvilken som helst politisk uenighet inn i garderoben. For idretten er dette snakk om grunnleggende verdier:

  • Denne konflikten slutter ikke før Putins nasjonalistiske misbruk av russisk toppidrett, blir slått tilbake.

Velger du det nasjonalistiske Russlands side i en slik konflikt, velger du samtidig bort det norske landslaget.

AKKURAT det har norske idrettsstjerner av og til gjort, men jeg tviler på om Mathias Normann har innsett betydningen av sitt eget valg. For dette valget rimer ikke med hans egen beskjed om at han «fordømmer Russlans krigshandlinger i Ukraina».

Russiske sportsmedier er hver eneste dag full av sitater fra utenlandske stjerner og idrettssjefer som kan tolkes som støtte for den statlige propagandaen om denne krigen.

DET er ikke mer enn noen måneder siden et varamedlem i styret i Norges Idrettsforbund ble foreslått som kandidat til Russlands høyeste utmerkelse fordi han som Mathias Normann prinsipielt ikke ville blande idrett og politikk.

Da hadde akkurat Norgees Idrettsforbund utestengt alle russiske idrettsutøvere, men den beslutningen ville han ikke være med på:

- Det er en avgjørelse som er i sterk strid med mine verdier og oppfatning om hva idrett skal være, skrev Øyvind Watterdal til resten av styret, og tok konsekvensen ved å trekke seg.

bare noen timer ble den før helt ukjente Watterdal toppnyheten i russiske medier, og fikk støtte fra Putins utvalgte sporthelter:

- Jeg har ikke vært så heldig at jeg personlig har fått møte Herr Watterdal, men jeg er glad at ikke alle i Vesten; spesielt i Norge, støtter den ulovlige og umoralske avgjørelsen om å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser bare fordi vi er russere, skrev skiyndlingen Viktoria Stepanova på Instagram, og så var propagandaapparatet i gang:

- Denne nordmannen skjønner det! Han har samvittighet, han bryr seg om sport. Akkurat som oss andre, uttalte Russlands viktigste TV-kommentator Dimitrij Guberniev til Championat.com.

- Hvor symbolsk er det at nettopp en nordmann gjør dette?, fulgte Championat-reporteren opp:

- Det er det vanskelig å forestille seg. Nordmenn vet at sport er hevet over landegrensene. Mestere som Klæbo og Bolsjunov representerer ikke bare nasjonene sine; de representerer hele menneskeheten, fortsatte Dimitry Guberniev begeistret,

For Putins propagandakvern går og går, og få idretter er viktigere for ham enn fotballen.

er det eks-landslagsspiller Mathias Normann det gjelder. Han ble i fjor høst sendt til Norwich på lån av sin russiske arbeidsgiver Rostov.

Først ville han ikke komme tilbake, men så sa han altså ja til et nytt utlån. Denne gangen til jevngode Dinamo Moskva.

Byttet av russisk lag forklarer Normann slik til TV2:

- Grunnen til at dette ble en fin løsning, er at jeg ville helst ikke gå tilbake til Rostov, som er nærmere grensen til Ukraina. Det er tryggere og en mye større klubb i Moskva.

AKKURAT den forklaringen er det ingen russiske medier som siterer nå. Så betent er denne krigen at det å flytte fra Rostov til Moskva på grunn av personlig sikkerhet, ikke er til å snakke om.

Derimot skriver Championat at Mathias Normann i fjor vår også var aktuell for en overgang til populære Spartak Moskva for litt under 200 millioner kroner. Det ble for dyrt dengang, og er uaktuelt nå i en kriserammet russisk sport.

Men som en brikke i Putins propagandaspill er Normann dessverre mye verdt.

Mens han mistet all verdi for vårt eget landslag.

FOTNOTE: Idrettsboikotten av Russland blir daglig utfordret. Nå har den kroatiske landslagssjefen Zlatko Dalic innkalt den tidligere Liverpool-stopperen Dejan Lovren til de kommende landskampene mot Danmark og Østerrike. Lovren spiller nå i Zenit, Leningrad; altså i samme serie som den nye klubben til Mathias Normann. Det polske fotballforbundet har derimot ekskludert Maciej Rybus fra landslaget fordi han har valgt å spille videre i det russiske topplaget Spartak, Moskva.

Men hva som når fram hos det russiske hjemmepublikummet varierer. Eller som en innsender skriver på Sports.ru:

« - Normann, Rybus, den absolutt absurde utestengelsen av russiske lag og utøvere. Hvilke flere bevis trenger vi for falskheten og meningsløsheten som er regjererer hos de europeiske og internasjonale særforbundene. Fotballen har aldri falt så dypt som i 2022»

I

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer