<strong>FORAN VERDENSSTJERNER:</strong> Johannes Rydzek ble i går kåret til årets mannlige idrettsutøver i Tyskland. Den samme oppmerksomheten får ikke Jørgen Graabak og Magnus Moan i Norge. Måten Graabak ble behandlet på etter to OL-gull i Sotsji sammenliknet med tyskerne som havnet i skyggen av nordmannen, er som dag og natt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FORAN VERDENSSTJERNER: Johannes Rydzek ble i går kåret til årets mannlige idrettsutøver i Tyskland. Den samme oppmerksomheten får ikke Jørgen Graabak og Magnus Moan i Norge. Måten Graabak ble behandlet på etter to OL-gull i Sotsji sammenliknet med tyskerne som havnet i skyggen av nordmannen, er som dag og natt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Årets idrettsutøver i Tyskland: Johannes Rydzek

Hylles i Tyskland. Blir oversett i Norge:
- Trist og respektløst

Kombinertløperen Johannes Rydzek knuste alle verdensstjernene i kåringen av årets mannlige idrettsutøver i Tyskland. Magnus Moan synes det er trist at de norske kombinertløperne ikke blir møtt med den samme respekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jan Schmid og Espen Andersen har sørget for dobbelt norsk i verdenscupen sammenlagt i kombinert denne sesongen, mens Akito Watabe og Johannes Rydzek følger som nr. 3 og 4 på samme liste.

Likevel vil de nok færreste påstå at det er kombinertfeber i Norge akkurat nå. Det er det derimot i Tyskland. Søndag kveld ble Rydzek kåret til årets mannlige idrettsutøver i den gigantiske idrettsnasjonen.

- Det er fantastisk stort at Rydzek vinner den prisen. Det er heller ikke første gang det skjer at en kombinertløper vinner, for Ronny Ackermann vant i 2005 foran en mann som Michael Schumacher, sier den norske kombinertesset Magnus Moan til Dagbladet.

Rydzek ble nr. 2 i verdenscupen sammenlagt bak landsmannen Eric Frenzel forrige sesong, men sto fram som den ubestridte VM-kongen i Lahti med fire gull på fire forsøk, to individuelt og to i lagkonkurransene. Dermed jublet tyskeren for like mange VM-gull som Marit Bjørgen.

Stjernekrigen

Bragden gjør at Rydzek går helt til topps i kåringen av årets mannlige idrettsutøver i Tyskland, foran triatleten Patrick Lange, spydkasteren Johannes Vetter, tennisprofilen Alexander Zverev og sykkelstjerna Marcel Kittel. I tillegg ble Rydzek kombinert-lagkompis Eric Frenzel nr. 6 i kåringen.

<strong>KONGEN:</strong> Johannes Rydzek ble VM-kongen i Lahti med fire gull. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KONGEN: Johannes Rydzek ble VM-kongen i Lahti med fire gull. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Jan Schmid, som leder verdenscupen sammenlagt akkurat nå foran Rydzek og resten av verdenseliten, mener rivalen fortjener prisen.

- Det er veldig kult med Rydzek. Han er en kjempehyggelig type, og med fire av fire VM-gull fortjener han all anerkjennelse han kan få, sier Schmid til Dagbladet.

Verdensstjerner som Michael Schumacher, Boris Becker, Jan Ullrich, Sebastian Vettel, Robert Harting og Erik Zabel har vunnet denne prisen før, i tillegg til en rekke vinteridrettsess som Sven Hannawald, Martin Schmitt, Michael Greis og Ronny Ackermann.

- Håpløst prosjekt

De beste kombinertløperne er altså i sine beste stunder rangert foran alle de øvrige tyske idrettsstjernene.

- Det er også morsomt å se at idretten vår kan slå fra seg, selv om slike kåringer er et håpløst prosjekt og det er umulig å sammenlikne på tvers av idretter, sier Schmid.

<strong>TRIST:</strong> Magnus Moan synes det er trist at Jørgen Graabak ble utsatt for det han ble etter gullene i Sotsji-OL og etterlyser mer respekt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIST: Magnus Moan synes det er trist at Jørgen Graabak ble utsatt for det han ble etter gullene i Sotsji-OL og etterlyser mer respekt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er vanskelig å sette prestasjoner opp mot hverandre, men fire av fire VM-gull i en så kompleks idrett er en sinnssyk prestasjon. Det er ikke akkurat smågutter Rydzek slår i denne kåringen, blant annet er Marcel Kittel femtemann etter å ha herjet i Tour de France, supplerer Moan.

Skiskytterstjerna Laura Dahlmeier ble for øvrig kåret til årets kvinnelige idrettsutøver etter eventyrlige fem VM-gull og ett sølv på de seks øvelsene i skiskytter-VM i Hochfilzen.​

Forskjellen på Norge og Tyskland

Sandvolleyballduoen Laura Ludwig og Kira Walkenhorst vant kåringen «årets lag», som tidligere har blitt vunnet og dominert av det tyske fotballandslaget og Bayern München.

- Det er rått å se at kombinertløpere kan slå så store navn. Det viser at kombinert har en helt annen posisjon nedover i Europa, sier Magnus Moan.

- Hvordan merker dere det når dere konkurrerer i Tyskland sammenliknet med Norge?

- Det største forskjellen er vel interessen fra media. Det gjelder ikke bare de tyske, men også mediene fra Japan og Østerrike. Det er mye mer trøkk og ekspertvurderinger om hvordan det ligger an etter hopprennet og før langrennsdelen, forteller han.

<strong>KONGEN:</strong> Jørgen Graabak vant to OL-gull i Sotsji og ble kombinertkongene i lekene. Likevel ble Eric Frenzel rangert langt høyere på listene over sine prestasjoner i hjemlandet etter ett gull. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KONGEN: Jørgen Graabak vant to OL-gull i Sotsji og ble kombinertkongene i lekene. Likevel ble Eric Frenzel rangert langt høyere på listene over sine prestasjoner i hjemlandet etter ett gull. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Måten nordmenn og tyskere i snitt verdsetter kombinertsporten på, er svært ulik. Det kan enkelt eksemplifiseres:

Selv om Jørgen Graabak ble OL-kongen i Sotsji i 2014, ble tyskeren Eric Frenzel nr. 2 i kåringen av årets tyske idrettsutøver etter ett gull.

Selv om Graabak tok ett gull mer enn Frenzel, var det flere røster som mente at han ikke fortjente nominasjon på den norske idrettsgallaen.

Offer for Kristoff-kravet: - Trist

De røstene kom hovedsaklig fra sykkelsporten.

Alexander Kristoff ble oppsiktsvekkende nok ikke nominert til Idrettsgallaen etter sine formidable prestasjoner i 2014, blant annet seier i Milano - San Remo og to etappeseire i Tour de France. Det fikk sykkelfolket til å reagere, og det var Graabak mange ville ha ut av lista for å få inn Kristoff.

- Det er trist og respektløst at situasjonen ble som den ble og at det var uenighet om nominasjonen av Jørgen etter to OL-gull. Det handler om å ha respekt for hverandre, sier Magnus Moan til Dagbladet.

- Det er en gjensidig respekt i Tyskland, og det blir aldri noe rabalder som det ble rundt Jørgen etter gullene i Sotsji. Interessen for kombinert er mye større hos tyskerne, og respekten er større for alle de litt mindre idrettene - som kombinert, skiskyting og langrenn - fordi de som er best i alle disse idrettene, holder et vanvittig høyt nivå.

Den norske forvandlingen

Kombinertlegenden, som skrev historie forrige vinter med flest VM-medaljer på rad, håper Norge kan lære av andre nasjoner med denne tankegangen.

<strong>BEST I VERDEN:</strong> 17 år etter verdenscupdebuten er det nå Jan Schmid som leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB Scanpix
BEST I VERDEN: 17 år etter verdenscupdebuten er det nå Jan Schmid som leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da Jason Lamy Chappuis ga seg, var Martin Fourcade den første til å takke ham for all inspirasjonen han har gitt ham. De er kanskje flinkere til å støtte og bygge opp hverandre på tvers av idrettene. I Norge står vi i kombinertsporten litt på siden sammenliknet med langrenn, mens det er helt motsatt lenger ned i Europa, sier Moan.

Han er akkurat nå den fjerde beste nordmann i verdenscupen og for øyeblikket inne i den norske OL-troppen hvor konkurransen er knallhard.

Schmid, Andersen og Graabak har åpnet sesongen knallsterkt med 1., 2., og 6. plass på verdenscuplista. I tillegg venter kombinertmiljøet på at vidunderbarnet Jarl Magnus Riiber og profilen Mikko Kokslien skal få ut det skyhøye potensialet de besitter.

- Det er vanvittig gøy. Espen Andersen er «up and coming», mens Jan Schmid debuterte for 17 år siden og nå endelig er på toppen. Det er ganske utrolig, sier Moan til Dagbladet.

- Hvordan har dere klart å utlikne Tysklands forsprang?

- Vi er mer samlet som et lag nå. Det startet med en evalueringsprosess etter fjorårssesongen. «Hva skal til for å lykkes?» Vi vet at vi har et vanvittig potensial i laget vårt. Vi har både de beste hopperne og de beste langrennsløperne. Da gjelder det å lære av hverandres spisskompetanser.

- Det er der vi har blitt bedre. Vi har blitt mer sammensveiset og dyktigere til å spille hverandre gode og dra nytte av de enkeltes spisskompetanse. Jeg merka det allerede på samlingen i juni at det var en helt ny holdning og trøkk i gruppa. Vi unner hverandre suksess.

Luksusproblemet

Jan Schmid tar ikke av selv om han akkurat nå er verdens beste kombinertløper.

- Det er litt tidlig å si at vi har tatt tilbake tronen, men vi er i hvert fall med og kjemper skikkelig om den, sier Schmid.

- Framgangen er et resultat av god evaluering etter fjoråret, organisering og verdier som hele apparatet har følt eierskap til og mer trening som et lag. Det er mye marginer, men noe har vi fått til, sier verdenscuplederen ydmykt.

Den norske bredden er så god nå at det fort kan bli medaljekandidater som ikke kommer til OL i Pyeongchang.

- Vi får et luksusproblem i OL. De fem som får dra dit, vil alle være medaljekandidater. Det vil også sitte folk igjen hjemme som kunne ha vært gode nok for medaljer. Jeg vet for min egen del at jeg vil bli tatt ut om jeg er i form. Hvis jeg ikke er i form, vil jeg heller ikke til OL, sier Magnus Moan.

- Vi har et veldig godt lag, og hvis noen svikter, er det andre som trer fram og presterer. Tyskerne var vanvittig gode i fjor og skal ha all ære for det, men på sikt er det ikke sunt for sporten at en nasjon dominerer så mye. Vi bestemte oss etter forrige sesong for at det ikke skal skje igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer