Hylles som en bedre skytter enn gutta

Linda Grubben etter gull og prikkfri skyting.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Linda Grubben lar seg aldri friste til å bruke store ord om seg selv. Men fra trenerne og lagvenninnene haglet superlativene etter hennes første individuelle VM-gull i karrieren.

Linda plaffet ned 20 av 20 blinker og viste hvilken mesterskytter hun er. Hun er ikke bare best blant jentene - hun er bedre enn gutta også.

Det bekrefter idrettssjef Alf Koksvik overfor Dagbladet.no

- Ja, hun er vel det. Før VM begynte hadde hun i hvert fall høyest treffprosent, og én bom i samtlige konkurranser på liggende skyting. Hun har truffet på 98,7 prosent på liggende. 

 - Linda er ekstrem i toppetasjen, mener Koksvik.

Også herretrener Kjell Ove Oftedal mener Linda kan betegnes som Norges beste skytter.

- Det ser sånn ut, smiler han til Dagbladet.no.

Grubben selv blir litt brydd av all rosen.

Hylles som en bedre skytter enn gutta

- Men det er moro å høre. Jeg tar det med meg, sier hun.

Har Bjørndalens råskap

På normaldistansen traff Grubben på stående skyting også, hvor hun fram til nå «bare» har hatt en treffprosent på 73. I dag ble det fullklaff der også - selv da presset var som størst på den siste skytingen.

Men Linda Grubbens mentale styrke er så stor at Koksvik mener den kan sammenlignes med Bjørndalen.

- De har noe av den samme mentaliteten, begge har en enorm vilje til å gjennomføre til punkt og prikke. Rent teknisk er det kanskje ikke så vanskelig, men i en så presset situasjon krever det enormt av løperen. Så likheten med Ole Einar er der helt klart. Linda er råtøff mentalt, og elsker dueller, sier Koksvik til Dagbladet.no.

Men Linda Grubben var fryktelig spent da Anna Carin Olafsson kom inn til siste stående skyting. Med fullt hus ville den svenske jenta trolig vunnet selv om hun allerede hadde skutt på seg to minutter. Men Olafsson måtte tåle to nye bom, og dermed var løpet kjørt.

- Jeg så på sånn halvveis. Men da hun bommet på det første pustet jeg litt roligere. Anna Carin ville gått forbi meg på slutten om hun skjøt fullt der, sier hun.

- Men det er dette man drømmer om, å stå øverst på pallen. Da får man igjen for alt strevet man har lagt ned.

SKYTER SKARPERE ENN ALLE: Linda Grubben hylles som Norges beste skytter på ski - uansett kjønn. Foto: Scanpix
SKYTER SKARPERE ENN ALLE: Linda Grubben hylles som Norges beste skytter på ski - uansett kjønn. Foto: Scanpix Vis mer

Sindig

Men selv om Grubben nok var sprekkferdig av stolthet på innsiden, er hun sjeldent sindig utad. Det er ingen overilte jubelscener eller voldsomme gledesutbrudd.

Men det er ikke fordi hun ikke er glad, forsikrer hun. Det er bare sånn hun er.

- Jeg er bare sånn. Jeg tror ikke det går an at jeg tar av. Men jeg har temperament, så det er lettere den andre veien, smiler hun.