Jakob Ingebrigtsen EM-gull 5000 meter

Hylles verden rundt

Jakob Ingebrigtsen er i fokus i internasjonale sportsmedier. Akkurat som han vil det.

FULL KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen var suveren på 5000 meter i EM, og forsvarte gullet fra sist mesterskap. Det er slik han vil ha det. FOTO: AP /Martin Meissner.
FULL KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen var suveren på 5000 meter i EM, og forsvarte gullet fra sist mesterskap. Det er slik han vil ha det. FOTO: AP /Martin Meissner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN overlegne spurten til Jakob ingebrigtsen fram til EM-gullet i går kveld, blir nå hyllet av sportens eksperter jorda rundt:

- Jakob løp de siste 1600 meterne på 3,57 takket være en sisterunde på 53.74 og 12.8 på den avsluttende 100 meteren, skriver amerikanske Lets Run imponert før fagbladet minner leserne sine om hvor overveldende denne unge nordmannen er blitt som idrettsstjerne:

- Kanskje vi ikke skal bli overrasket over hvor fort han fikk den siste 100 meteren til å se ut?, konkluderer amerikanerne.

- Det har vært knyttet store forventninger til olympiamesteren på 1500 meter og verdensmesteren på 5000 meter gjennom hele hans karriere. Men måten han stadig innfrir dem på, er rett og slett imponerende, fastslår Athletics Weekly etter den tidligere barnestjernens oppvisning i EM-finalen.

- Norges Jakob Ingebrigtsen leverte et mesterstykke i langdistanseløping, samstemmer France24 som regner med at dette bare var det første av to EM-gull for storløperen.

Så suveren virker nordmannen på banen.

I SOMMER forklarte Jakob Ingebrigtsen om hvorfor han er i ferd med å tatovere hele seg. Da hadde han akkurat fått inngravert "Rex" (Konge) rett under det venstre kneet sitt, og pratet med Dagbladet om hva sånt gjør for en gutt som sliter dag ut og dag inn for å vinne alt som er mulig med løpingen sin:

- Det er litt motivasjon til meg selv, fra mange steder på kroppen. «Rex» og «Fast» og litt av hvert som jeg prøver å leve opp til, fortalte Jakob

- Hvordan gir disse tatoveringene deg motivasjon?, spurte Dagbladets reporter.

- Det er klart at jeg jobber så godt jeg kan for å bli verdens beste løper i øyeblikket og også gjennom tidene. Det har jeg prøvd på lenge, og det skal jeg fortsette med. Jeg tror det kan bli veldig bra, men det er mye jobb som skal gjøres, svarte Jakob.

Og nå er litt til av den jobben gjort.

GULLFEBER: Jakob Ingebrigtsen rykket fra på oppløpet og tok EM-gull på 5000 meter. Video: NRK. Vis mer

DETTE overbevisende EM-gullet på 5000 meter er strengt tatt bare begynnelsen på Jakobs store prosjekt:

  • Det å bli stående som noe spesielt i internasjonal friidrett.

I natt var han oppslag på sportssidene verden rundt. For hvert nytt gull øker oppmerksomheten:

Denne seieren var første gang det ble en slags rekke av triumfene hans. Han vant gullet på 5000 meter i sist EM helt tilbake i 2018, og forsvarte det i går kveld:

- Det å gjenskape suksess er stort, sa han til NRK etter seieren.

Når sånt blir gjort gang etter gang i de store mesterskapene, skapes friidrettens legender.

Jakob Ingebrigtsen er født med fysiske forutsetninger for å bli en legende som langdistanseløper, men er det ennå ikke.

Heldigvis.

Det kan være tøft nok å bli påmeldt som barnestjerne i idretten sin, men å bli kalt «legende» som 21-åring høres langt verre. Om ikke for medaljesamlingen, så i hvert fall for å samle på de gode hverdagene for seg og sine.

Altså det som virkelig teller.

AKKURAT det ser Jakob Ingebrigtsen til å ha grei kontroll på. Det store prosjektet om verdensherredømme i friidrett, dreier seg om detaljene som løfter ham det lille nødvendige på banen. Og som til slutt skiller de aller største mesterne fra mer tilfeldige vinnere.

Der var Jakob tidlig bevisst. Tatoveringene med meldinger til seg selv, startet allerede som 18-åring. Da kom «Fast» på armen, sammen med noen ringer i øret for å synes:

- Det betyr at jeg er blitt voksen, og er her for å bli, forklarte han den gang det kroppslige oppussingsprosjektet til NRK.

Seinere har løpingen forklart det mest. Nå virker det som om Jakob har bygget kapasitet og erfaring til å kunne bli like stor som han ønsker.

Men veien dit har noen høye hindre. Det å bli stående som den største i løping, har historisk sett ikke bare vært opp til et perfekt fysisk utgangspunkt og egen treningsinnsats.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

EN ting er å få de fineste medaljerekkene. Der er Jakob sensasjonelt tidlig ute med sitt første OL-gull på 1500 meter som 20-åring, og så et VM-gull på 5000 meter under ett år seinere.

Noe ganske annet er å ta over rekordene på de ulike distansene. I dag er Jakob Ingebrigtsen definitivt verdens beste langdistanseløper, men det synes ikke på rekordlistene.

De listene er dels formørket av utstrakt dopingbruk et par tiår tilbake i tid.

lista på 5000-metertider er regjerende VM -og EM-mester Jakob Ingebrigtsen bare nummer 22. Hele 13 løpere har fortsatt vært raskere enn ham. Alle afrikanere.

Avstanden fram til verdensrekorden er på litt over 13 sekunder. Altså omtrent en langside.

Joshua Cheptegei satte den rekorden for to år siden. Han var sjanseløs mot Jakob under VM i sommer.

I så måte er dette en rekord som er innen rekkevidde, men 12.35,36 med hjelp av moderne skoteknologi er så fort at det kreves mer trening, mer utvikling og perfekte forhold for å gjøre det bedre.

Også for den som er blitt best.

1500 meter; den distansen Jakob fortsatt holder høyest, er oppgaven minst like vrien. Der er de raskeste tidene oppnådd i den perioden da bloddopingen herjet mest:

  • Bare to av de 20 beste løpene er prestert i tilnærmet nåtid. Det ene ble gjort av en dopet løper; det andre av Jakobs gode rival Timothy Cheruiyot.

Denne kenyaneren løp på 3.28,28 den gang han var i normalform noen uker før OL i fjor. Det er nesten helt jevnt med Jakobs nivå (3.28,32), men mer enn to sekunder saktere enn Hicham El Guerroujs rekord på 3.26.00.

Rekorden ble satt for nesten 24 år siden. Den gang i 1998 var El Guerrouj fortsatt bare 24 år gammel, og ennå ingen legende i sporten. Men det ble han definitivt med sju av de ti beste løpene på distansen.

Og det i felt der bloddopet var utbredt.

MAROKKANEREN Hicham El Guerrouj ble stabil nok til å vinne VM-gull på 1500 meter fire ganger på rad. Det første kom da han ennå var 24 år.

Det er altså en slik medaljerekke Jakob er ute etter, og han har fortsatt et par år å gå på i den sammenlikningen:

- Jeg vil gjerne vinne VM på 1500 meter. Det hadde vært gøy å vinne alt på 1500 meter, og så eventuelt vunnet mesterskap i andre øvelser, sa han på pressekonferansen før EM:

- Da tror jeg man kan bevise at det ikke er en tilfeldighet, la han til.

Det forklarer den voldsomme skuffelsen over seg selv etter at nettopp VM-gullet på 1500 meter glapp i Eugene for en måned siden på grunn av en taktisk feilvurdering.

DENNE gangen holdt taktikken selv i et tett og farlig felt som etter et fall sendte nordmannen ut på indre bane og forbudt område. Det så dramatisk ut, men ble ikke noe problem. Forseelsen var definitivt uforskyldt.

Jakob løp ikke fram i tet før det bare var drøyt to runder igjen. Derfra og inn bestemte han alt i duellen med den spurtsterke spanjolen Mohamed Katir:

- Aldri sett en bedre teknisk løsning på 5000 meter. Dette er hundre prosent løsningen for å slå en så sterk løper, sa storebror og trener Henrik begeistret til NRK.

Han og vi andre har all grunn til å være så glade. Norge har fått en utrolig god langdistanseløper.

En sånn som forbløffer verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer