Martin Ødegaard Arsenal

Hylles verden rundt

Martin Ødegaards reise tilbake til toppen rører fotballfolk over alt.

STYRER ALT HOS DE BESTE: Martin Ødegaard er i fantastisk form på toppen av Premier League. Arsenal slo Manchester United 3 - 2 i en kamp der den norske kapteinen på nytt regjerte midtbanen. FOTO:Reuters/Peter Cziborra
STYRER ALT HOS DE BESTE: Martin Ødegaard er i fantastisk form på toppen av Premier League. Arsenal slo Manchester United 3 - 2 i en kamp der den norske kapteinen på nytt regjerte midtbanen. FOTO:Reuters/Peter Cziborra Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

EN fantastisk fotballkamp endte i føttene på Martin Ødegaard. Treffet hans fra ti, tolv meter var langt fra perfekt, men ballen kunne kanskje gått rett i mål om ikke lagkameraten Eddie Nketiah hadde brutt ballbanen på ren refleks.

Da forsvant 3 - 2 scoringa på overtid inn i VAR-rommet, før den kom godkjent tilbake med en margin på en centimeter eller to:

  • En magisk avgjørelse på en magisk kveld.

Arsenal hadde vunnet toppoppgjøret mot Manchester United, avstanden bakover til Erling Braut Haalands City holdt seg og verden ligger for den 24 år gamle nordmannens føtter.

Aldri har et storlag i Premier League imponert mer med en norsk kaptein. Arsenal har fått seg en lederskikkelse som blir sett av alle, og som ser alt på banen:

- Ødegaard hadde igjen blikket. Alltid på jakt etter en perfekt vinkel, og hele tida ute etter å skade United, skriver den britiske storavisa The Guardian.

ARSENAL sin angrepsfotball denne sesongen er noe av det mest helhjerta som er prestert i verdens beste serie. Her er det full fart framover i kamp etter kamp kombinert med ferdigheter på små flater som nesten er på høyde med favoritten Manchester City.

Slik fikk Manchester United et ganske likt kampbilde fra borteoppgjøret mot City for ei uke siden. Gjestene ble presset bakover tidlig, men holdt samtidig et klart høyere eget nivå enn den gang.

Det gjør denne Arsenal-bragden enda større.

Og Martin Ødegaards rolle tydeligere.

FOR selv om det var andre navn som med rette preget intervjusonen etter dette toppoppgjøret, fortsetter Ødegaard å levere regi på et skyhøyt nivå og får igjen toppkarakterer i internasjonale fotballkanaler:

- Styrte spillerne på banen og fansen på tribunen med en nådeløs holdning. Øyeblikk av virkelig ballkvalitet også, skriver Football London entusiastisk om byens nye, store fotballhelt.

På nytt var Martin nær scoringene. Utlikningen til 1 - 1 kom etter at Martin følsomt slo Granit Xhaka fri på venstrekanten før sveitserens legg traff det perfekte innløpet til Eddie Nketiah.

Det nydelige langskuddet til Bukayo Saka som ga Arsenal fortjent 2 - 1 etter pause, ble avfyrt i et rom skapt av enda en av Ødegaards kloke bevegelser foran motstanderens 16-meter.

Og vinnermålet var altså resultatet av de mange kløktige bevegelsene til rett tid inn i motstanderens straffefelt som denne sesongen har gjort nordmannen til en helt ny og målfarlig midtbanespiller.

DET er denne klokskapen kombinert med oppsiktsvekkende tekniske detaljer som er i ferd med å gjøre Martin Ødegaard til en global kultspiller:

  • Fotball blir sjeldent vakrere enn når han treffer i dette unike samspillet mellom hjerne og føtter.

Som i den pine, trange to-touch frispillinga av Nketiah noen minutter før vinnermålet; en situasjon der Martins venstrebein gikk så fort at du var nødt til å sjekke med TV-reprisen om det virkelig hadde skjedd.

Enda mer magi altså.

AT alt dette lekre kommer samtidig med en hinsides løpskapasitet og et nytt trøkk i egen ballvinning, gjør at han er i ferd med å vokse til Arsenals Captain Fantastic. Sjefen som bærer med seg det utrolige som kan skje med et ungt lag som få hadde tippet inn i tetstriden.

De siste ukene har dette eventyrlige blitt tema i medier verden rundt. Historien om Martin Ødegaards reise fra barnestjerne til Arsenal-kaptein rører. Alle er overrasket over hvor voksent han har taklet motgangen etter den sensasjonelle overgangen til Real Madrid som 16-åring ble til år med flytting og mange skuffelser.

- Det var en grunn for at Real Madrid var så svimle når det gjaldt Martin Ødegaard, skrev kommentatoren i Daily Mail forleden, og minnet om hvordan den spanske storklubben iblant henter nettopp de stjernene som blir kåret til «Årets Spiller» i Premier League. Som Gareth Bale i 2013 0g Eden Hazard i 2019.

Det er lite trolig her om sesongen blir så stor som den ser ut som for Martin Ødegaard og hans Arsenal.

Så godt har de funnet hverandre.

SEINEST for en måned siden snakket Ødegaard i NRK om hvor opptatt han var av å få bli i Arsenal i lang tid framover. Han er typen til det:

- Jeg har flyttet veldig mye på meg i alle år. Det å lande litt og føle at jeg er på et sted hvor jeg kommer til å være, er en god følelse. Forhåpentligvis er jeg her i mange år, sa han.

Så ligger det heller ikke noen gjenkjøpsklausul i avtalen mellom Arsenal og Real. Spanjolene fikk i underkant av 400 millioner for Ødegaard for halvannet år siden; en pris flere vurderte som i overkant god.

Den gang.

er situasjonen en annen. Arsenal-kapteinen vurderes et par hundre millioner kroner dyrere; i den grad slike fikserte summer er til å tro. Og det er de ganske så ofte.

Slik som de ulike ratingene der folk flest kan gå inn og stemme på hvem som for tida er Premier Leagues beste spiller. Teten hos tjeneste «Give me sport» er for tida dobbelt norsk. Martin Ødegaard best foran Erling Braut Haaland.

Og det før Haaland scoret tre mot Wolverhampton og Ødegaard styrte Arsenal inn til denne triumfen mot Manchester United.

FOTBALLIVET leker for de norske stjernene i Premier League, og det sees verden rundt:

- Ødegaard har utvilsomt vært sesongens beste, og statistikken hans blir stadig bedre, konkluderer Indias store sportskanal :Myhel.com.

Snakk om globalt gjennomslag når verdens desidert svakeste sportsnasjon også melder seg på i hyllesten av kaptein til lederlaget i verdens beste fotballserie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer