VM i skiskyting:

Hyllest: - En helt annen verden

Ole Einar Bjørndalen (50) går langt i å antyde at verden aldri har sett en skiskytter som Julia Simon (27).

STORE ORD: Ingen har noen gang vært bedre enn Julia Simon på standplass, mener TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen. Foto: Heiko Junge / NTB
STORE ORD: Ingen har noen gang vært bedre enn Julia Simon på standplass, mener TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
  • Andre del av VM i skiskyting ser du på TV 2.

NOVE MESTO (Dagbladet): Én fattig bom har Julia Simon så langt i VM. Med gull på både miksstafett, sprint og jaktstart er den franske 27-åringen i rute til å gjøre noe ingen annen kvinnelig skiskytter har gjort før henne:

Å ta gull på alle øvelser i VM. Skulle Simon klare det vil det skje i en sesong der en mildt sagt spesiell oppladning har stjålet overskriftene. Mer om det lenger ned i saken.

Særlig prestasjonene til Simon på standplass får TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen til å måpe.

Les alt fra VM i skiskyting her.

FRANSK STORESLEM: På sprinten i VM ble det trippel fransk. Julia Simon (i midten) tok gullet foran Justine Braisaz-Bouchet (t.v) og Lou Jeanmonnot. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
FRANSK STORESLEM: På sprinten i VM ble det trippel fransk. Julia Simon (i midten) tok gullet foran Justine Braisaz-Bouchet (t.v) og Lou Jeanmonnot. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer

- Det hun gjør på standplass, er noe av det beste en kvinnelig skiskytter noensinne har gjort. Hun har folk som går fortere enn seg i sporet, men hun er helt rå på standplass. At hun skulle vinne sprinten, hadde jeg aldri trodd. Jeg trodde ikke hun hadde farten i sporet, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Skiskytterlegenden forteller at han før søndagens jaktstart fulgte nøye med på Simon.

- Hun er i en helt annen verden før start. Veldig konsentrert og ordentlig gira, men samtidig rolig. Det ser ut som hun har funnet en god balanse, mener den tidligere skiskytterkongen.

Simon - som vant verdenscupen sammenlagt i fjor foran Dorothea Wierer - blir satt ut når Dagbladet viderebringer Bjørndalens ord.

- Wow. Det er vilt. Jeg vet ikke hva jeg skal si til det, sier hun til Dagbladet.

En liten time tidligere hadde hun stått på pallen sammen med lagvenninne Justine Braisaz-Bouchet for tredje gang dette mesterskapet.

I samtale med Dagbladet og VG ønsket de to ikke å gå dypt inn på deres relasjon. Kanskje ikke så rart - for i fjor sommer kunne franske medier avsløre at Simon var anklaget for å ha svindlet Braisaz-Bouchet.

VM I SKISKYTING: Nok en gang trippel norsk på pallen da Johannes Thingnes Bø tok gullet på jaktstarten under VM i skiskyting søndag. Etter løpet delte bronsevinner Vetle Sjåstad Christian en hjerteskjærende beskjed. Reporter: Stian With / Edward Stenlund. Foto: Bård Sørø Olsen Vis mer

Svindelen skal ha skjedd under Blinkfestivalen i Sandnes i 2022. Ifølge L'Equipe skal Simon skal ha brukt Braisaz-Bouchets kredittkort til å kjøpe varer på nettet til verdi på mellom 1000 og 2000 euro. Simon har hele tida nektet for anklagene.

Etter søndagens jaktstart spurte Dagbladet og VG de to om de ville svare på spørsmål om den betente konflikten.

- Jeg vil ikke snakke om det personlige forholdet, men jeg kan si noe om det profesjonelle forholdet. Jeg vet at hun er en fantastisk skiskytter. Den beste her. Jeg vil gjøre mitt ytterste for å ta henne, sier Braisaz-Bouchet.

- Hva synes du om at du får disse spørsmålene hele tida?

- Det er greit. Jeg vet hva jeg gjør, hvem jeg er og hva jeg tenkt. Det er ei tid for alt, men det er ikke tid for å snakke om det nå.

MAKTDEMONSTRASJON: Julia Simon var så overlegen på søndagens jaktstart at hun tok seg tid til en liten gest mot trenerne. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
MAKTDEMONSTRASJON: Julia Simon var så overlegen på søndagens jaktstart at hun tok seg tid til en liten gest mot trenerne. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN Vis mer

Simon selv forteller at de er vokst opp i samme klubb.

- Vi har hatt ganske lik vei hit, men hun var sterkere enn meg litt tidligere. Hun er sterkest i sporet, jeg er best på skyting. Hvis vi legger sammen hennes fart i sporet og mine egenskaper på standplass, har du den perfekte skiskytter. Vi kjenner hverandre veldig godt, sier Simon.

På sprinten ble det firedobbelt fransk, mens det på jaktstarten var tre franskmenn blant de fire beste. Bjørndalen er imponert over mentaliteten i det franske laget.

- Braisaz-Bouchet er et ekstremt modent menneske, og mye eldre enn det alderen tilsier. Hun har blitt mor og fått et annet perspektiv på livet. De har begge fått et ekstremt løft, selv om de har opplevd gnisninger mellom hverandre. De har klart å løse det. Det er eksepsjonelt, sier Bjørndalen.

  • Mandag er det hviledag i VM. Tirsdag skal jentene gå normalprogram, før gutt skal i aksjon onsdag. Se programmet her: