Sjakk-VM

Hyllet av legende. Nå vil Carlsen angripe: - Han er spesiell

VM-kampen mellom Magnus Carlsen (25) og Sergej Karjakin (26) er fremdeles på vippepunktet, men i dag vil den regjerende verdensmesteren gå rett i angrep.

KLAR: På stillingen 1-1 vil Magnus Carlsen i dag gå for seier med hvite brikker i det tredje VM-partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KLAR: På stillingen 1-1 vil Magnus Carlsen i dag gå for seier med hvite brikker i det tredje VM-partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Carlsen-Karjakin 1-1 etter to partier

NEW YORK (Dagbladet): Sjakk er et komplekst spill. De siste fem årene har Magnus Carlsen taklet forskjellige aspekter som å utøve press, omsette fordeler til seire og være på sitt beste når det gjelder bedre enn noen andre i verden.

På grunn av hans enorme dominans blir det mange spørsmål hver gang unikumet ikke vinner. Spesielt i en VM-kamp, hvor tittelen står på spill. Det var også tilfellet etter at Carlsen ikke klarte å vinne mot Sergej Karjakin i det første VM-partiet sist fredag.

Man kunne spore en økt spenning foran det som var i vente - både hos han selv, folkene rundt ham og blant publikum. Grunnen var enkel: Dagen etter skulle Carlsen spille med svarte brikker mot en mann som er kjent for sine gifte åpningssystemer. Det kunne gått galt. Veldig galt. Men Carlsen lot seg ikke affisere av en misbrukt mulighet med hvitt. I stedet viste han genuine mestertakter ved å nøytralisere Karjakins åtte måneder lange forberedelser på første forsøk.

FORNØYD: Nordmannen overrasket Karjakin i åpningsfasen i det andre partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FORNØYD: Nordmannen overrasket Karjakin i åpningsfasen i det andre partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

I angrepsposisjon

Umiddelbart satt Carlsen med det mentale overtaket. Karjakins sikre framtoning etter dag én var ikke lenger den samme. Mens Carlsen uttrykte at han gjerne ville spilt parti nummer tre så kjapt som mulig, innrømmet Karjakin at han var glad for å ha en fridag å hente seg inn på, en fridag til å analysere hva som hadde gått galt sammen med støtteapparatet sitt.

- Karjakin ble nok litt overrasket over det Magnus spilte. Dette hadde Magnus forberedt på forhånd, forteller Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet idet spillerne er i ferd med å entre konferanserommet til et overfylt VM-lokale ved Brooklyn Bridge.

TROR KARJAKIN BLE OVERRASKET: Manager Espen Agdestein følger spent med under VM i New York. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TROR KARJAKIN BLE OVERRASKET: Manager Espen Agdestein følger spent med under VM i New York. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

På defensiven

Karjakins åpninger med hvitt er hans aller sterkeste kort. Hvis den Moskva-bosatte 26-åringen skal bli verdensmester, er han helt avhengig av at forberedelsene gir uttelling i form av hele poeng til han og ingen til Carlsen.

Derfor nekter russeren å si noe som helst om hvordan det opplevdes å mislykkes i det første forsøket.

- Jeg vil ikke snakke om åpningene, heller ikke forberedelsene mine. Det er fremdeles mange partier igjen å spille, svarer Karjakin på Dagbladets spørsmål.

PREGET: Karjakin klarte ikke å utmanøvrere Carlsen med hvite brikker sist lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PREGET: Karjakin klarte ikke å utmanøvrere Carlsen med hvite brikker sist lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Magnus spilte perfekt

Når Carlsen i dag tar den rundt 500 meter lange turen fra luksushotellet Ritz Carlton ved Hudson River til det gamle fiskemarkedet i Fulton Street og setter seg ned ved sjakkbrettet, er det igjen de hvite brikkene som står foran ham. Med nyvunnet påfyll av selvtillit for nordmannen, er det Karjakin som nå har all mulig grunn til å frykte utfallet av partiet.

- Vi forventer et vanskelig parti, innrømmer manager Kyrillos Zangalis overfor Dagbladet.

TROR KARJAKIN BLE OVERRASKET: Manager Kyrillos Zangalis forteller at russeren jobber hardt mellom partiene for å finne løsninger på å slå Carlsen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TROR KARJAKIN BLE OVERRASKET: Manager Kyrillos Zangalis forteller at russeren jobber hardt mellom partiene for å finne løsninger på å slå Carlsen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Sergej kan ha blitt overrasket i partiet som var, for Magnus spilte perfekt. Jeg sjekket på computeren, og det var ingen sjanser for Sergej til å vinne, konstaterer han.

- Klasseforskjell

Flere eksperter venter samtidig en lang, jevn og dramatisk kamp i ukene som kommer. Tidligere verdensmester Garry Kasparov mener likevel at det er klasseforskjell på spillerne.

- Jeg mener at spillerne i dette verdensmesterskapet er i forskjellige ligaer: Karjakin er glimrende, Carlsen er spesiell, uttrykte 53-åringen på Twitter under lørdagens parti.

Om, og eventuelt når, den klasseforskjellen gir utslag, gjenstår å se. Men allerede i dag kan Carlsen forsterke Kasparovs inntrykk og ta det som kan bli en avgjørende seier i kampen for å forsvare VM-tittelen.