Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Hyllet for genialt spill, men en mann var uenig. - Det var forferdelig

NRKs eksperter lot seg begeistre av sparringen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana, men stormester Alexander Grisjtsjuk deler ikke den oppfatningen.

TUNG DAG: - Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før, sa en ærlig Magnus Carlsen etter dagens parti. Foto: Natalia Panteleeva.
TUNG DAG: - Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før, sa en ærlig Magnus Carlsen etter dagens parti. Foto: Natalia Panteleeva. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana spilte VMs tiende strake remis i kveld, men partiet manglet ikke på dramatikk.

For Carlsens del gjorde han først et genitrekk, deretter havnet han i tidsnød, før han i slutten av partiet tabbet seg ut, men hentet inn remis.

Særlig spillet før tidskontrollen fikk NRKs eksperter til å applaudere av begeistring.

- De spiller som maskiner etter lang tenketid. Det er helt utrolig. Man sier at maskinen har rating langt over 3000. Det er nesten et overmenneskelig nivå disse to ligger på nå, sa NRK-ekspert Torstein Bae da dramaet utspilte seg.

- Det er et vanvittig nivå på spillet. Det er tre spillere som leverer på et nivå vi aldri har sett før: Magnus, Fabiano og Sesse - computeren, sa NRK-ekspert Atle Grønn.

IKKE IMPONERT: Alexander Grisjtsjuk. Foto: NTB Scanpix
IKKE IMPONERT: Alexander Grisjtsjuk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Forferdelig spill

Der NRKs eksperter var mektig imponert av oppvisningen, var andre mer kritiske.

- Dette er det første partiet hvor nivået har vært forferdelig, sa en krass Alexander Grisjtsjuk, rangert som nummer ni i verden, i Chess24s studio.

Seinere, da spillerne hadde passert tidskontrollen, modererte russeren seg litt.

- Jeg har slaktet gutta for deres spill i dag, men jeg tar kanskje feil. Det er bare mitt inntrykk. Jeg prøver ikke å fornærme noen, påpekte Grisjtsjuk.

Den kritiske uttalelsen kom før russeren fikk sett på en computer. Grisjtsjuk var fortsatt kritisk etter å ha gått gjennom partiet.

- Ifølge en svak maskin spilte de OK. Jeg vet ikke. Jeg er irritert, sa Grisjtsjuk.

TABBEN: Kongen til e5. Skjermdump. Chess24.com.
TABBEN: Kongen til e5. Skjermdump. Chess24.com. Vis mer

Tabbet seg ut

For Carlsen ble det et spesielt parti.

Der det tilsynelatende så ut som nordmannen kunne vinne med svarte brikker før tidskontrollen, havnet han under sterkt press etter en tabbe i det 44. trekket.

Carlsen flyttet på kongen sin, men plutselig sto nordmannen i fare for å miste en bonde, og den såkalte pila viste på sitt høyeste 1,2 fordel Caruana.

- Oii, oii! Nå kan Carlsen ha gjort det vanskelig for seg selv fordi han vil presse på for seieren, skrev stormester Susan Polgar på Twitter.

Den regjerende verdensmesteren reddet derimot inn nok en remis.

Slet med nerver

Etter partiet innrømmet nordmannen at han slet med nerver.

- Det var helt klart alt for komplisert og for mye på spill. Hele partiet er preget av nerver fra begges side, tror jeg, sier Carlsen til NRK.

På pressekonferansen etter partiet sa nordmannen at han gjerne skulle sett at VM ble spilt over 16 eller 18 partier - ikke tolv.

- Jeg følte jeg hadde et lovende angrep, det var sikkert veldig mange muligheter til forbedring fra begge parter, så holdt jeg på å tape til slutt, sier Carlsen til NRK.

Nordmannen sier at han slet med beslutningsvegring, at det har vært en «blytung dag», og at det blir godt med en hviledag.

- Hele kroppen var i spenn under stort sett hele partiet. Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før, sier en ærlig Carlsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!