Hyllet for sin anger

Seint i går kveld kunne endelig fotballpresident Per Ravn Omdal slappe av. Etter en av de mest turbulente dagene i sin karriere.

MOLDE (Dagbladet): Fotballpresident Per Ravn Omdal reddet ettermælet sitt da han full av anger gikk på talerstolen og beklaget at han tabbet seg ut med sitt usaklige angrep på kritikerne av forbundsøkonomien.

Fotballtinget - langt fra fulltallig - hadde knapt våknet etter fredagens festligheter på Røkkeløkka da Per Ravn Omdal gikk på talerstolen klokka 09.00. Fredag uttrykte Norsk Toppfotballs leder Olav Boksasp bekymring for forbundsøkonomien. I går meldte Dagbladet at minusresultatet på 5,4 millioner sannsynligvis er nærmere 15 millioner. Noe Norsk Toppfotball også mener.

- Jeg håper de som kom med kritikken seiler under reint flagg. Jeg håper at utspillene ikke er ledd i en kamp om medierettighetsspørsmålene. Jeg tar sterk avstand fra bildet som er skapt, og føler det nødvendig å spørre om Forbundsstyret har Tingets tillit, sa Omdal.

Han stilte med andre ord styrets og sin egen plass til disposisjon 24 timer før han sjøl og halve styret går av i dag.

- Skudd i blinde

Olav Boksasp fikk nærmest pusteproblemer under Omdals utbrudd.

- Jeg fikk isbiten i halsen. Omdal gjør en fullstendig sammenblanding av saker. Dette er en avsporing av dimensjoner.

Stabæks fotballformann Erik Loe sa det slik:

- Jeg er skuffet og overrasket, og egentlig opprørt over å bli diskréditert på den måten. Jeg synes Boksasp gikk fram på en aldeles utmerket og konstruktiv måte på fredag. Jeg er veldig skuffet over at det skal avstedkomme en slik reaksjon og mistenkeliggjøring.

Tok seg inn

Omdal skjønte at han hadde bommet grovt etter klare meldinger fra mange tingdelegater. Han hadde også et oppklarende møte med Boksasp, og ba derfor om ordet som førstemann like etter lunsjpausen.

- Kjære tingrepresentanter. Det har dessverre ikke vært den stemningen i Tinget som vi har god tradisjon for å ha. Jeg er nokså sikker på at det dessverre henger sammen med min innledning i dag tidlig. Det beklager jeg sterkt.

- I morges stilte jeg spørsmål om det var vikarierende motiv hos enkelte for å reise kritikk mot styret i retning av medierettigheter og slikt. Jeg er nå helt sikker på at de motivene ikke ligger der, og vil her og nå beklage det utsagnet.

- Samtidig har reaksjonen min personlig vært for sterk, og jeg vil derfor rette en uforbeholden beklagelse til Fotballtinget for at jeg ba om styrets tillit i dag tidlig.

Han sa videre at presseoppslagene om saken hadde satt følelsens i sving, og inviterte alle parter til å gå grundig gjennom forbundtes økonomi. Så avsluttet han:

- Igjen, alle sammen, vær snill å akseptere min uforbeholdne beklagelse. Takk.

Som muligens tidas første særforbundspresident ble Omdal belønnet av Tinget med 20 sekunderes stående trampeklapp.

For å ha bedt om unnskyldning.

- Jeg angrer

- Jeg har innrømmet at jeg gjorde en feil. Jeg reagerte for hardt i dag tidlig, og det angrer jeg på. Der står saken, sa Omdal i den første kaffepausen etter at han krøp til korset.

- Er denne dagen et godt uttrykk for din direkte lederstil?

- Det kan du godt si. Det er ingen grunn til å la sånt ligge og ulme. Da er det bedre å få det ut, rense lufta og bli ferdig med det.

- Var det viktig for ettermælet ditt å beklage?

- Jeg tenkte ikke på det, men stemningen i salen i formiddag var ikke god. Det er sånt du føler, og det kan ikke vi leve med.

- Viktig for ettermælet

Fra å være utskjelt for lederstilen sin, gikk Omdal med ett til å bli hyllet for sin ydmykhet.

Erik Loe: - Han håndterte det akkurat slik han har gjort det som president, på en veldig fin, åpen og ærlig måte. Det gjorde meg veldig letta, og det gjorde at jeg kjenner igjen organisasjonen jeg er en del av.

- Er dette likevel en trist sorti for Omdal?

- Jeg tror det må være vår oppgave å løfte blikket, bruke hukommelsen og sørge for at han får en avgang han fortjener. Jeg tror Per har hatt det vondt i dag. Det var viktig for ham personlig å beklage. Og ja, vi husker jo best det siste. Så det var nok viktig for ettermælet .

Olav Boksasp:

- Å stå opp og beklage seg på en slik måte er lederskap i Champions League-klassen. Han står opp reflektert og veloverveid som en samlende brubygger og ber Tinget å få tilbake den gode stemninga. Det kaller jeg fantastisk lederskap. Sånn er Per Ravn Omdal.

Rørt til tårer

Det tok ikke slutt med det. Som siste punkt på dagsordenen ble Omdal takket for sine 30 års innsats i Norges Fotballforbund. Han ble tildelt æresmedlemskap i NFF - som den tredje i forbundets 102 år. De to andre er tidligere president Per Schou og forbundets legendariske generalsekretær Nicken Johansen.

På nytt sto et samlet Ting og hyllet Omdal med trampeklapp.

- Dette er helt utrolig. Jeg har ikke ord for det. For å si det mildt, dette var en god avslutning på dagen, sa en tydelig rørt Omdal.

Han innrømmet at det hadde vært en spesiell dag.

- Det svingte mye. Det har vært mye opp og ned både når det gjelder det ene og det andre. Og jeg er jo rørt. Det er like før følelsene tar overhånd, sier Omdal.

Akkurat som følelsene gjortde på morgenkvisten.

Så fortsatte Fotball-Norges hyllest av sin president til langt ut i søndagsnatta.

SJELDEN GAVE: Under festmiddagen i går kveld mottok Per Ravn Omdal de første fire norske frimerkene som ble laget i Norge, produsert i 1855 og 1856. Giver var sponsorsjef Jakob Lund på vegne av Team Norway, som er samarbeidspartner med Fotballforbundet.