Hyllet i natt

PARIS (Dagbladet): En samlet fransk nasjon seilte av gårde på en blå sky i natt. Champs-Elysées var en eneste levende strøm av en million mennesker. Til fots, i og utenpå biler, på balkonger og hustak, på cafébord og rulleskøyter. Alt til ære for sine franske fotballhelter.

- Takk, Mémé, sa Frankrike i går og trykket den beskjedne, før så utskjelte landslagstreneren Aimé Jacquet til sitt bryst. Han er mannen bak den uoppnåelige drømmen: VM-seier. Landet tok fullstendig av utover natta.

I løpet av en måned har Aimé Jacquet gjennomgått forvandlingen fra folkefiende til nasjonalhelt.

- Nå vet Frankrike at landet har et stort lag med store spillere. I dag dro vi nytte av ekstraordinær sjøltillit i laget, sier Jacquet, som ble overøst av stormende jubel da han ble løftet til værs av spillerne på Stade de France.

Frankrike koker

Ute på gata var de franske følelsene i et kolossalt høytrykk:

- Oh, seierherrer, vi ha vunnet, vi har vunnet, ropte unge jenter som danset på bordene på den ærverdige kaféen Sélect på Montparnasse. Boulevard Montparnasse ble fylt av mennesker umiddelbart etter at Emmanuel Petit hadde scoret Frankrikes tredje og siste mål.

Hysteri

Folk danset, sang, skrek, jublet, hvinte og tutet, framfor alt tutet. Bilene kom nesten ikke fram og ble tatt med storm. En bilist åpnet bagasjerommet for å få plass til flere etter at taket var fullt.

På Champs-Elysées var det ikke til å komme fram. En million mennesker hyllet Mémé og «les bleus», de blå, som i 90 minutter hadde latt dem drømme seg bort fra virkeligheten.

Zidane

- Zizou, Zizou (Zidane), du er vår helt, hylte mengden som på lagets oppfordring hadde kastet slipset og kledt seg i blått. Selv Michel Platini stilte med blå trøye, og Jacques Chirac hadde skjerf. Han oppnådde det han drømte om: Å gi trofeet til Didier Deschamps.

- Ja, vi har ikke hatt mer enn 25 kuverter i kveld, sa hovmester Jacques på restauranten le Dtme. I går, mellom 21 og 23 satt Frankrike klistra foran skjermen eller sto tett som sild i tønne foran skjermen ved rådhuset for ikke å gå glipp av et sekund. Dette var en historisk dag.

Det var den dagen det var Frankrikes tur til å danse samba. Og i morgen skal de blå opp Champs-Elysées på triumftog.

Festen fortsetter.