MÅ PASSE PÅ MAGEN: Petter Northug jr. får hjelp av italiensk kokk under årets Tour de Ski.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ PASSE PÅ MAGEN: Petter Northug jr. får hjelp av italiensk kokk under årets Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Hyrer inn italiensk kokk for at Petter endelig skal lykkes i Tour de Ski

Skal hindre magetrøbbel.

Følg sprinten fra Kuusamo i Sportsstudio kl. 10.30!

KUUSAMO (Dagbladet): Norge satser alt på å holde Petter Northug (26) frisk under vinterens Tour de Ski - og hyrer inn en italiensk kokk.

Flere norske skiløpere enn landslagsledelsen liker å tenke på, har fått skirenn ødelagt på grunn av magesjuke foråresaket av italienske bakterier.

Det skal helst ikke skje i år når Northug, Bjørgen og Johaug skal kjempe om Tour de Ski-tittel og VM-medaljer i italienske Val di Fiemme.

Og for å forhindre det, tar det norske landslagsapparatet med seg en norskbasert italiensk kokk til Touren.

- Det er ikke nytt at vi har med kokk, men i vinter vil vi prøve en som snakker italiensk for å eliminere alle språkbarrierer, sier sportssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Vi tror det kan være nyttig å ha en mann på kjøkkenet som snakker språket. Det har vært tilfeller av misforståelser tidligere. Det vil vi unngå, sier Løfshus.

Kvalitetssikrer Kokken Giorgio Gerola får ansvaret får kommunikasjonen mellom norske løpere og italienske kjøkken, men ansvarsområdet er større enn som så.

- Hygiene er jo det aller viktigste. Dessverre har vi hatt for mange tilfeller der løpere har fått i seg bakterier og fått muligheter spolert. Så sant det er mulig, skal vi eliminere den risikoen, og vi mener det er enklere med en kokk som snakker det lokale språket, sier Løfshus.

- Min jobb blir først og fremst og sjekke råvarer så langt det lar seg gjøre, samt å passe på at hygienereglene blir fulgt. Jeg skal også ha et øye på at måltidene blir tilberedt på riktig måte. Kvalitet er viktig her, sier Gerola til Dagbladet.

VM-test Petter Northug har vært av mageproblemer flere ganger. Han er ømfintelig for den slags, og den norske landslagsledelsen gjør alt de kan for å holde gullkalven sin frisk. En italienstalende kokk med 20 års fartstid i Norge, er bare et av flere tiltak.

- Denne miksen sikrer at vi har en mann på kjøkkenet som både kan italiensk og norsk mat og dessuten letter kommunikasjonen begge veier, sier Løfshus til Dagbladet.

Foruten kokken, skal også Olympiatoppens ernæringsfysiolog Christine Hele være med under Tour de Ski.

- Vi ser jo hvor viktig riktig ernæring er for utøvere som skal yte lenge og ofte. Der har vi lært mye av sykkel, som har tatt dette svært alvorlig lenge, sier Løfshus.

- Tour de Ski blir en slags test foran VM. Gir forsøket med en italiensk kokk resultater, er det mulig vi kjører det samme opplegget under VM senere i vinter. Det arrangeres jo også i Val di Fiemme, og vi skal bo på det samme hotellet da, sier Løfshus.

Bedrer seiers-sjansene
Petter Northug selv er fornøyd med at ledelsen tar nye grep i kampen mot bakterier og sykdom. Han har hatt nok av det, og ble senest satt ut av en mageinfeksjon i Livigno for noen uker siden. Den var heldigvis ikke langvarig.

- Jeg ser positivt på Tour de Ski. Desto flere detaljer det er kontroll på, dessto bedre, sier Northug, som i likhet med mange av de andre stjernene i verdenscupsirkuset kommer til å droppe rennene i Canada før jul og lade opp i høyfjellet sør i Italia.