Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hysj! Det er umulig å ikke elske dette

Nå er det vel stille fra kritikerne?

BEST I VERDEN: Larvik ble i kveld verdens beste håndballklubb, da de vant Champions League. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
BEST I VERDEN: Larvik ble i kveld verdens beste håndballklubb, da de vant Champions League. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

CHAMPIONS LEAGUE-TRIUMFEN til Larvik er et triumfstykke, uansett hvordan du ser på det.

Larvik Turn og Halsen gikk til sengs for 21 år siden. LHK har født pokaler i et ellevilt tempo. Nå er deres aller største og vakreste triumf kommet til verden:

Med Champions League-bøtta på flyet hjem til Vestfold er de dronninger av Håndball-Europa. De er best i verden.

OG APROPOS dronninger. Denne triumfen kom etter at Gro Hammerseng og Cecilie Leganger ble hentet til klubben i fjor sommer. Linn-Kristin Riegelhuth og Katja Nyberg (ikke spilt i Champions League pga skade) returnerte. Men det er bare én dronning i LHK:

Tonje Larsen.

Hun er hjernen og hjertet i klubben. Med 13 seriemesterskap, 10 sluttspillseire, 11 cuptitler og to cupvinnercuptriumfer - og nå det etterlengtede Champions League-gullet - er hun selvfølgelig helt uangripelig i Arena Larvik.

Ja, stjernene Larvik hentet inn har bidratt enormt. Både når det gjelder spisskompetanse og rutine - men ikke minst ved å sørge for at stallen er bortimot komplett, med dobbel stjernedekning over nesten hele banen.

Men da det buttet imot i hjemmekampen mot Itxako, var det Larsen som sto fram med blant annet åtte scoringer. Hun dominerte ikke like mye framover i Pamplona i kveld, men var som vanlig forsvarsminister i den andre enden.

DA DISSE STJERNENE kom hjem, mente kritikerne - med Kjersti Grini i spissen - at det ville være ødeleggende for norsk håndball. De mente Larvik gjorde eliteserien uinteressant.

Vel, det er prisen norsk håndball må betale for et Champions League-gull.

Se på de lagene som har tatt den tittelen de siste åra og du finner lag som har vært i en klasse for seg i sine hjemland.

STRÅLENDE: Linn Jørum Sulland banket inn ti mål i Champions League-finalen. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
STRÅLENDE: Linn Jørum Sulland banket inn ti mål i Champions League-finalen. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

Og kom ikke å si at det er negativt for norsk håndball å ha verdens beste klubb. Hvis dere som kritiserte Larvik i fjor høst ikke jublet i kveld, er dere ikke glade i norsk håndball. Og hvis dere koste dere med seieren - ikke glem at dette ikke kunne skjedd uten en stall av Larviks kaliber.

Derfor passer det kanskje å si hysj i kveld.

Tilskuerne synes i hvert fall ikke det er så ille med et suverent LHK. Publikumstallet denne sesongen steg kraftig til tross for vestfoldingenes overlegenhet.

DEN GAMLE fotballbyen Larvik er blitt en håndballby. Det er ikke mange andre store småbyer i Norge hvor det er en annen lagidrett enn fotball som dominerer så kraftig.

Håndballklubben er bygd opp av dugnad og mange småsponsorer. Ingen rike onkler.

Økonomien har vært trang og vond, men også den har de nå fått dreis på.

Det utenomsportslige har uansett aldri påvirket jentene på banen. Den største testen kom denne sesongen, da trener Karl Erik Bøhn ble kastet ut.

Han er samboer med Heidi Løke. Det kunne skapt stor splid i spillergruppa og vært veldig ødeleggende.

Alle er ikke enige, men på banen løper alle jentene samme vei. De har vært så gira på å få klisterhendene rundt Champions League-pokalen at bare et synkehull i Arena Larvik kunne stoppet dem.

Artikkelforfatter Stian Haraldsen er redaksjonssjef i Dagbladet.no og tidligere sportsreporter.

TUNGT FOR NAKKEN: Tonje Larsen har så mange medaljer at hun ikke kan bære alle på en gang. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
TUNGT FOR NAKKEN: Tonje Larsen har så mange medaljer at hun ikke kan bære alle på en gang. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media