Hysj-hysj om Rosenborg-form

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg hemmeligholder testene av spillernes fysiske form. Idrettsfysiolog Ulrik Wisløff tror det kan være fordi formen er dårligere enn før.

- Jeg vil ikke gå ut med tall fra disse testene, for det har jeg dårlige erfaringer med, sier RBK-trener Ola By Rise til Dagbladet.

- Dette har å gjøre med miskreditt i forhold til hvordan slike tall blir brukt, både som positivt og negativt stoff. Derfor har vi heller ikke ønsket å utveksle tall i forhold til de andre lagene, sier treneren.

Klubben har tidligere hatt en annen og langt mer åpen holdning til slike testresultater. Det får Dagbladet bekreftet av Ulrik Wisløff, som i en årrekke har testet Rosenborg-spillernes form. Fram til 1998 var han og kollega Jan Helgerud ved idrettsvitenskapelig institutt på NTNU i Trondheim Rosenborgs samarbeidspartner på dette området.

- Vi oppga alltid gjennomsnittsverdiene for Rosenborg-laget, og publiserte resultatene til hele verden i internasjonale forskningstidsskrift. Jeg kan ikke forstå at dette skal holdes hemmelig, sier Wisløff.

Ikke formsvikt

- Kan det være fordi formen ikke er så god som før?

- Ja, det er klart. Jeg kan umulig si noe sikkert om lagets form, uten å vite testresultatene, men ut fra måten Rosenborg nå gjennomfører disse testene på, antar jeg at lagets form ikke er så god som før.

By Rise avviser at Rosenborg-laget skal være i dårligere form.

- Testene vi hadde like før seriestart, er de beste vi har hatt. Det er ingenting der som indikerer noe i form av prestasjonsfall, sier By Rise.

Ny metode

Fra 1989 til 1998 ble RBK-spillernes form målt ut fra tester av maksimalt oksygenopptak. Nå gjennomfører klubben et opplegg i regi av Olympiatoppen, der de måler melkesyre i blodet gjennom såkalte terskelmålinger. De måler øyeblikket der muskulaturen forteller testeren at utøveren går sur.

- De lærde strides om hvor stort samsvar det er mellom terskelmålinger og maks oksygenopptak, men det er ganske stort. Olympiatoppen mener at det er så stort at dette er den testen som teller mest. Det er målt litt mer på fotballens premisser, sier By Rise.

- Det er de lærde og de ulærde som strides om det, mener Ulrik Wisløff.

- Terskelmålinger er bare tøys i fotball, fordi du i en fotballkamp ligger på anaerob terskel i kanskje to minutter, sier Wisløff.

- Det er det maksimale oksygenopptaket som har betydning. Det er det som sier hvor fort og hvor langt du kan løpe, og hvor fort du restituerer deg.

NEDE FOR TELLING: Rosenborg og Azar Karadas har startet serien oppsiktsvekkende svakt. Hjelpetrener Ola By Rise avviser at spillernes fysiske form er svakere enn før. Her fra Odd-tapet i første seriekamp.