ALVOR IGJEN: Joshua King og Norge spiller mot Slovenia lørdag. Tre dager seinere venter Bulgaria. Lørdag scoret King to mål for Bournemouth mot Watford. Foto: NTB Scanpix
ALVOR IGJEN: Joshua King og Norge spiller mot Slovenia lørdag. Tre dager seinere venter Bulgaria. Lørdag scoret King to mål for Bournemouth mot Watford. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norge - Slovenia: 4 dager igjen

Hysj, King. Dette bør vi ikke snakke høyt om

Joshua King (26) er i form før landskampene mot Slovenia og Bulgaria. Men åtte av 12 mål for Norge har kommet mot det mange vil mene er enkle motstandere.

  • Norge - Slovenia, kl. 18 lørdag

STORO (Dagbladet): King noterte seg for to mål da Bournemouth slo Watford 4-0 lørdag. Totalt er angriperen oppe i fire scoringer for laget som ligger på sjetteplass i Premier League.

Lørdag venter Slovenia hjemme i Nations League. Tre dager seinere spiller Norge mot Bulgaria, også det på Ullevaal stadion.

Bare seks poeng teller dersom laget skal gjøre seg et håp om å vinne gruppa. Og da blir King en viktig brikke.

Svak motstand

Men ser vi på målstatistikken hans, har han aldri vært avgjørende for Norge i tellende kamper mot det vi kan kalle god motstand.

TIL SAMMEN 12 MÅL: Joshua King scoret ett av sine mål mot Kypros i 2013. Foto: Lars Eivind Bones
TIL SAMMEN 12 MÅL: Joshua King scoret ett av sine mål mot Kypros i 2013. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ingen kan ta ham på antall mål, 12 på 35 landskamper. Men åtte av scoringene har kommet mot Kypros, Malta, San Marino og Aserbajdsjan i EM- og VM-kvalifiseringen.

Kritiske tunger vil kanskje hevde at dette har vært mer enn god nok motstand slik Norge har framstått de siste åra. Den sterkeste motstanderen han har scoret mot i en kvalifisering, var i 1-2-tapet for Tsjekkia i november 2016.

De resterende tre scoringene har kommet i privatlandskamper mot Belgia, Island og Panama.

Nå trenger laget en King som viser egenskapene til en matchvinner i kamper som ikke er privatlandskamper, og der motstanderen holder et godt nivå.

- King har vært livlig og bra i Premier League denne sesongen, sier TV 2-ekspert Erik Thorstvedt til Dagbladet.

Norge åpnet Nations League med 2-0-seier over Kypros. Deretter ble det 0-1-tap for Bulgaria. Sistnevnte nasjon har seks poeng og leder gruppa. Norge og Kypros følger etter med tre poeng, mens Slovenia har null. Vinneren får mulighet til å spille playoff om EM-sluttspill i 2020.

King og de andre spillerne møttes på Thon Hotel Storo mandag. Dette er landslagets nye base i Oslo.

Thorstvedt tror King lar seg motivere av konstruktiv kritikk. Selv mente TV 2-eksperten at de 16 målene hans i Premier League for to sesonger siden var flaks.

Nordmannen har foreløpig ikke vært i nærheten av prestasjonene i 2016/2017-sesongen. Men Bournemouth-manager Eddie Howe var over seg da han kommenterte Kings innsats i helga:

- Jeg er virkelig fornøyd. Joshua er en viktig spiller, og jeg er tilfreds med nivået hans.

Profiler ute

Landslagstrener Lars Lagerbäck må klare seg uten fem profiler lørdag. Kristoffer Ajer, Birger Meling, Tore Reginiussen og Sten Grytebust er ute med skader. I tillegg soner Håvard Nordtveit karantene for rødt kort.

Selv om lørdagens motstander Slovenia har tapt begge sine første kamper, blir de neppe en kasteball.

- De var best begge ganger og fikk veldig dårlig betalt, mener assistenttrener Per Joar Hansen.

Norge er ubeseiret på Ullevaal under Lagerbäck.