Erling Braut Haaland VM-kvalik

Hysterisk etter fiaskoen

Tre VM-kamper, null mål for Norges superspiss. Men etter fiaskoen foran mål er det hysteri på overgangsmarkedet for Erling Braut Haaland.

ALL GRUNN TIL Å KLEMME: Fin kveld for Ståle Solbakken og Norge selv om Erling Braut Haaland fikk enda en kamp uten scoring. Det betyr ingen ting for den videre VM-kvaliken. Heller ikke for den unge storscorerens egen spennende utvikling. FOTO: Aleksandar Djorovic / NTB
ALL GRUNN TIL Å KLEMME: Fin kveld for Ståle Solbakken og Norge selv om Erling Braut Haaland fikk enda en kamp uten scoring. Det betyr ingen ting for den videre VM-kvaliken. Heller ikke for den unge storscorerens egen spennende utvikling. FOTO: Aleksandar Djorovic / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HELE fotballverdens spiss-sensasjon Erling Braut Haaland kom til denne VM-kvaliken med en prislapp på svimlende 1,8 milliarder kroner og 6 mål på 7 landskamper; et eventyrlig snitt på 0,86 scoringer pr.kamp

Tre VM-kamper uten en eneste scoring, er det fortsatt ungguttens mulig bytte av klubb det blir snakket om. Mens Haaland bommer og bommer for Norge, kommer det nye tilbud om å overta nordmannen fra Dortmund:

  • I natt var det hysteri på overgangsmarkedet.

Nå er det bare hans videre klubbkarriere som gjelder.

AT det lille fjellandet Norge snudde den vanskelige kvalikstarten med en flott jobbeseier mot den enda mindre fjellnasjonen Montenegro uten særlig hjelp av storscoreren vår, bryr ingen andre enn oss seg om.

Men for norsk fotball var det supert at trener Ståle Solbakken trakk i nødbremsen i tide, at han tok ut superstjernen sin da kampen vippet, og til slutt fikk inn en ekstra midtstopper som sikret de tre poengene.

Pluss mer enn nok tid til at yndlingen Haaland kan finne sitt gode fotball-jeg også iført landslagstrøya.

FOR det gjør han. Snart vil disse tre personlig triste landskampene være en avsluttet historie.

Nå virker måltørken mest som en pussighet. Først bommet Haaland på ballen på en tidlig retur fra kort, skrått hold og så ble han flere ganger løpt inn og dyttet vekk av hjemmelagets robuste stoppere.

Selv i en kamp der vilkårene for å lage mål ble tilnærmet perfekte, var det full stopp. Mens hjemmelaget kastet flere spillere framover, klarte lynraske og vanligvis 1 mot 1-smarte Haaland ikke å utnytte det stadig større angrepsrommet.

OG det skulle bli enda verre.

Da Norge trengte hans fenomenale ferdigheter som mest, endte en kontring og flott frispilling fra spissmakker Sørloth med et totalt mislykket skudd langt over.

Enda en gang ble det bom, bom og bom fra landslagets desidert mest verdifulle spiller. I stedet måtte Norge reddes av trenerens nødbrems og en ekstra midtstopper.

LEVERER: Erling Braut Haaland leverer på trening før Norges kamp mot Montenegro. Video: @fotballandslaget. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

SLIK motgang tilhører tilværelsen som internasjonal toppspiss. Nå skjønner vi at den virkeligheten også omfatter det som utenlandske fotballkommentatorer ellers kaller «fenomenet Haaland».

Rent personlig er dette nok til å bære. Selv tre målløse landskamper forandrer lite på statusen. Det internasjonale hysteriet rundt 20-åringen fortsetter.

Bare noen timer før denne kampen ble Haaland på nytt knyttet til klubber som Manchester United og Bayern München. Og det av lokale fotballjournalister som ofte har den beste kunnskapen om hva klubbledelsen der tenker:

- Det blir ekstremt spennende neste år når Haaland er på markedet. Da trenger Bayern en etterfølger for Lewandowski. Om Haaland drar til England, blir han borte i fem, seks år. Det er grunnen til at han diskuteres blant Bayern-sjefene. Han er definitivt på bordet, sa Sport-1 reporter Florian Plettenberg i en ny podcast om 20-åringens fotballframtid.

DETTE skjedde samtidig som Robert Lewandowski; Bundesligaens suverene toppscorer, fikk ødelagt resten av sesongen med skade og den spanske sportsavisa Marca kom med enda et toppoppslag om nordmannen.

Det dreide seg ikke om misbrukte sjanser mot Montenegro, men derimot om hvordan praten går i Dortmund om at Haaland vil til Real Madrid, om familiens sommerhus i Spania og Erlings favorittfrisør i Marbella-området........

Ja; for vi er på det detaljnivået når Europas største sportsaviser hver dag krever sin tilnærmet nye historie om den norske superspissens eventuelle bytte av klubb.

Og denne historien har fått oppslag i samtlige spanske aviser, pluss football24.news som nå varsler at Haaland «har informert Dortmund-ledelsen om at han velger Spania».

FULLT så enkelt blir det neppe hverken for Erling Braut Haaland eventuelle skifte av klubb eller Norges VM-prosjekt.

Det siste krevde først og fremst en seier mot et anstendig lag på bortebane. Det klarte denne gjengen, og det på en bra måte etter en fin start.

For nå var trøkket tilbake i alle duellene, det høye presset og gjenvinningene satt fint; og på midten oppfylte Morten Thorsby alle trener Solbakkens forventninger om å få se «et mindre snilt Norge».

I tillegg kom Martin Ødegaard lenger inn i banen fra høyrekanten. Det gjorde laget mer uforutsigbart og farligere, og formet en omgang der vi ikke bare hadde klart mest ball. Norge var også farligst.

DET avgjørende målet holdt høy klasse. En kjapp vending fra Mohamed Elyounoussi ute på venstrekanten, før han presset seg ned mot dødlinja og fikk slått hardt bak hjemmelagets forsvar. Akkurat der var Alexander Sørloth på et perfekt tidspunkt. Mål nummer 11 på 31 landskamper og et snitt på 0,35 scoringer pr. kamp. Det er pent.

Men først og fremst var alt rundt Sørloth og alle de andre helhjertet. Dette var et samlet lag som svarte på trenerenes krav om mer kynisme etter nedturen mot Tyrkia.

DER og da holdt det bare såvidt. Veterankeeper Rune Jarstein ble avgjørende med en klasseredning, før det taktiske grepet med tre midtstoppere fikk Norge gjennom noen paniske sluttminutter. Så endte det likevel med et resultatet som holder i massevis.

For selv om det var surt å miste Alexander Sørloth med for mange gule kort til neste VM-kvalik mot Nederland 1.september, gir disse fem månedene Ståle Solbakken helt andre muligheter til å stabilisere laget sitt ytterligere.

Etter Tyrkias to tapte poeng hjemme mot Latvia, er tabellen også mer lovende.

INNEN den tid kommer ganske sikkert den vante hjelpen fra Erling Braut Haaland. Nå var han mer enn selvkritisk etter tre svake kamper:

- Jeg må gå i meg selv å finne ut hva jeg kan gjøre bedre, sa han etter kampslutt.

Det er ikke sikkert at det er så mye å grave etter der. Med hans skyhøye ferdighetsnivå, er dette mer snakk om følelser enn egne klare feil.

Videoanalysen etter disse kampene vil hjelpe landslagsledelsen til å se hvordan unggutten kan linkes bedre til resten av laget. Akkurat den delen er til å løse.

Så kommer nok de rette følelsene på plass i løpet av resten av sesongen og sommerpausen.

Uansett valg av klubb.

Eller frisør..........

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var landslagssjef for Norge i futsal (innendørsfotball) fra 2009 til 2015.

MEN

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer