- Hysterisk

Det sier U21-sjef Tor Ole Skullerud om 3-1 over England.

KLASSESCORING: Jo Inge Berget ble lekkert spilt gjennom av Håvard Nielsen og banket ballen i mål. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
KLASSESCORING: Jo Inge Berget ble lekkert spilt gjennom av Håvard Nielsen og banket ballen i mål. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANAVis mer

England - Norge 1-3 (0-2)

PETAH TIKVA (Dagbladet):
- Dette var hysterisk. Andreomgangen var forferdelig lang. Dette er et kick jeg har venta lenge på. Det var spesielt og fantastisk, sa trener Tor Ole Skullerud gråtkvalt til TV2 etter kampen.

Med tre poeng mot England er Norge så godt som videre, men teorien kan fortsatt ta fra Skulleruds gutter avansementet. Han var derfor forsiktig med å uttale seg om en eventuell semifinale.

- Vi er ikke videre enda, så la oss for guds skyld ikke snakke om det enda. Men vi er i god posisjon til å komme oss videre, sa Skullerud til TV2.

Og til tross for at han karakteriserer prestasjonen som «svær», er ikke Skullerud udelt positivt.

- Det er masse jeg ikke er fornøyd med - med who cares!? Jeg er fornøyd med resultatet. Jeg skal bare glede meg over seieren akkurat nå.

Varmt Da Norge møtte England i den innledende kvalifiseringsgruppa endte det med to knappe ettmålstap, men spesielt i hjemmekampen på Marienlyst viste de norske U21-gutta at motstanden var mer enn overkommelig.

I en nesten uoverkommelig varme i Petah Tikva, langt over tredve plussgrader da kampen startet, ble inngangen til kampen en helt annen enn noen av lagene er vant til.

Og det var Norge som så mest preget ut i starten.

Semb Berge på mål Men etter ni minutter skapte Norge sin første, og kampens så langt største, sjanse.

Jo Inge Berget slapp nydelig videre til Elabdellaoui på overlapp. Dessverre gikk skuddet fra drøyt seksten meter et stykke utenfor.

Med Vegard Eggen Hedenstads suspensjon var det lenge ventet at Martin Linnes skulle bekle backplassen. Skullerud valgte imidlertid å dytte kaptein Stefan Strandberg ut på kanten, og fyllte tomrommet med Celtic-stopperen Thomas Rogne. Dermed beholdt han Semb Berge som midtstopper.

Et valg han garantert var godt fornøyd med etter femten minutter.

På Norges andre corner i kampen datt ballen ned foran Odd-stopperen på ti meter. Semb Berge hadde ingen problemer med å trille den kontrollert i keeper Jack Butlands venstre hjørne.

Minnene fra tjue år siden Seks minutter senere ble Semb Berge nesten tomålsscorer. Nok en corner, denne gangen lav og hard på nærmeste stolpe, ble stusset like utenfor lengste stolpe. På det tidspunktet var engelsksmennene rystet.

Og Stuart Pearce ble stadig mer aktiv i coachingen på sidelinja. Uten at det hjalp England nevneverdig.

Etter 34 minutter viste Håvard Nielsen noe av det som bor i ham. Under press vippet han ballen over en motstander, før han vippet den videre inn i bakrommet bak Craig Dawson. Der var Jo Inge Berget på perfekt løp, alene med Butland banket han ballen i mål bak Butland.

Der og da gikk tankene til Lars Bohinens 2-0-scoring mot England på Ullevål 2. juni 1993. Kampen markerte begynnelsen på Norges forrige storhetstid i fotball, og i Petah Tikva sto det nok en generasjon uredde norske fotballspillere.

Med et EM-avansement i lomma. 

Stuart Pearce satte seg på benken igjen.

Offside-mål Men det som derfra og til pause skulle være en transportetappe mot drikkeflaskene ble nok en påminnelse om at engelskmennene ikke hadde tatt ferie ennå.

To minutter før pause ga Stefan Johansen bort et unødvendig frispark på tjue meter. Frisparket ble slått presist mot bakre stolpe, og Steven Caulker headet ballen i mål.

Heldigvis for Norge var Caulker i offside.

Tungt England Men Pearce kunne selvfølgelig ikke sitte og se at hans menn hadde ballen, mens Norge scoret. I pausen byttet han inn mannen som senket U21-laget i kvalikgruppas bortekamp mot England, Connor Wickham.

Dermed ble angrepet til England omtrent dobbelt så tungt som i første omgang, og England ga gass fra starten av omgangen.

I motsetning til åpningskampen gikk marginene med Norge i kveld. Like etter at nevnte Wickham var snytt for en corner, vant Marcus Pedersen ballen høyt i banen, vendte opp, og forserte til dødlinja.

Én millimeterpresis pasning og en avslutning av en annen verden senere sto det 3-0. Pedersen fant Eikrem på elleve meter, Molde-spilleren banket ballen i tverrliggeren og inn.

Straffe imot For andre gang på to kamper fikk Norge en straffe mot seg. Fredrik Semb Berge holdt Craig Dawson akkurat lenge nok til at Dawson headet innlegget over.

Dommeren så det, og straffen satte Dawson selv i mål.

Og så var det kamp igjen, med 35 minutter igjen på kampklokka.

Da reiste Tor Ole Skullerud seg på sidelinja også.

Mens resten ble sittende på benken og bite negler.

For det var nok av hendelser å både bite negler og rope av. Jo Inge Berget ble revet ned i feltet, uten at mesterskapets klareste straffe ble gitt.

Men også England var nærme. Seks minutter før overtida headet Jordan Henderson et engelsk frispark like utenfor mål. Tre minutter etter det blokkerte Stefan Strandberg et Wickham-skudd fra ti meter.

Og så holdt det. Hele veien til det som nå ser ut som en sikker semifinale.

Det er bare å minne om Lilleliens ord: Your boys took a hell of a beating!