Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I 1996 ble han syndebukken. I går tok han England til historisk seier

For første gang i VM-historien vant England en straffesparkkonkurranse. Nå møter de Sverige i kvartfinalen.

DEILIG REVANSJ: Gareth Southgate skrev engelsk historie tirsdag kveld. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock
DEILIG REVANSJ: Gareth Southgate skrev engelsk historie tirsdag kveld. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

England sto for en historisk seier tirsdag kveld:

For første gang i VM-historien, gikk de seirende ut av en straffesparkkonkurranse.

Ingen nasjon har en verre statistikk i straffesparkkonkurranser enn England. Mexico og Spania har tapt to av to, men før tirsdagens kamp, hadde England tapt samtlige tre de har vært i.

Mannen som har tatt dem gjennom bragden, er Gareth Southgate (47). Han har selv en litt spesiell historie.

For det er en kjent sak at Englands fotballandslag har slitt internasjonalt, både i EM og VM. Siste VM-trofé kom i 1966. Og i 1996 var Gareth Southgate selv en av årsakene til at England igjen underpresterte, da han bommet på straffespark.

JA! Eric Dier satte det avgjørende straffesparket for England. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata
JA! Eric Dier satte det avgjørende straffesparket for England. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata Vis mer

Syndebukk

Det var EM i 1996, som ble avholdt i nettopp England. Selv om de kanskje ikke har gjort det så sterkt tidligere, knyttes det alltid forventninger til mannskapet fra balløya. Og på hjemmebane, var det naturligvis inget unntak.

England tok seg helt til semifinale. Der møtte de Tyskland, som senere skulle stå igjen som europamester.

TØFF DAG: Her trøster keeper David Seaman Gareth Southgate etter straffemissen i 1996. Foto: NTB Scanpix
TØFF DAG: Her trøster keeper David Seaman Gareth Southgate etter straffemissen i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kampen gikk til ekstraomganger etter 1-1 i ordinær tid, og det endte med straffekonkurranse. Her satte både engelskmennene og tyskerne sine etter tur og orden, helt til det ble den unge midtstopperen Gareth Southgates (26) tur.

Straffen ble reddet, og England gikk på hodet ut av mesterskapet.

Southgate ble syndebukken, men fortsatte å være en trofast landslagsspiller. Han har 57 kamper med flagget på brystet.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

Trent på straffer

Mesterskapssuksessen kommer liksom aldri for England, men landslaget er under et konstant press til å prestere. Nå har de tatt seg til kvartfinale, og engelskmennene har tro på at dette er året. Det hjelper selvfølgelig også at flere storfavoritter - blant annet Tyskland, Spania, Portugal og Argentina - allerede er ute.

I så fall blir Gareth Southgate mannen som står bak bragden. Men på mange måter fikk han sin revansj med seieren i straffesparkkonkurransen - det var faktisk den første for England i VM-sammenheng.

Akkurat straffer, er noe Southgate har trent spesielt på.

- Jeg har hatt noen år å tenke på. Straffesparkkonkurranser var ikke så vanlig da (i 1996). Vi hadde ikke så mye informasjon som nå, og var ikke like ofte i de situasjonene, sier Southgate til Daily Telegraph.

JUBEL: England-kaptein Harry Kane var blant dem som satte straffesparkene sine. Kontant, bestemt og hardt i mål. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: England-kaptein Harry Kane var blant dem som satte straffesparkene sine. Kontant, bestemt og hardt i mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge avisa, har England trent spesielt på straffer foran nettopp dette mesterskapet. De har trent på det å være rolige i øyeblikket, og har ei liste på alle 23, oppført etter hvem som er mest aktuelle til å ta straffesparket.

- Vi har sett på hvert individ. Så har vi sett kollektivt på hvordan vi ønsker å gå inn i en straffekonkurranse. Vi må sørge for at det er ro rundt det, at vi eier prosessen og at det ikke bare er avgjørelser gjort der og da, sier han til Daily Telegraph.

Spesiell vei til toppen

Og det gikk jo oppskriftsmessig mot Colombia. «Ja, det har virkelig skjedd,» skrev The Times på sin forside onsdag.

Da han la opp som fotballspiller i 2006, fikk Southgate sin første managerrolle. Det var i Middlesbrough, klubben han har 160 kamper for. Der var han fram til 2009, etter å ha ført klubben til nedrykk. Så, da klubben lå på en beskjeden fjerdeplass i Championship sesongen etter, fikk eierne nok.

I 2013 ble han U21-landslagssjef. Under Southgate kvalifiserte laget seg til U21-EM i 2015, i en kvalifisering der vi husker Norge ble rundspilt av England og Marcus Rashford, som nå er med i VM-troppen. Norge tapte 1-6.

Men England ble likevel slått ut i gruppespillet i det mesterskapet.

I 2016 ble han midlertidig landslagssjef etter at Sam Allardyce var ferdig i jobben. Det gjorde han godt, og fikk permanent kontrakt.

Siden forteller historien seg selv. England er klare for VM-kvartfinale. Der står Sverige på motsatt banehalvdel. Så får vi se.