BEDRE TIDER: Eirik Bakke spilte på Leeds på starten av 2000-tallet. Her fra 2002, da nedturen hadde startet, men klubben hadde massevis av svært godt betalte spillere, men ingen Champions Leauge-inntekter. Arkivfoto: Aidan Ellis, Digitalsport
BEDRE TIDER: Eirik Bakke spilte på Leeds på starten av 2000-tallet. Her fra 2002, da nedturen hadde startet, men klubben hadde massevis av svært godt betalte spillere, men ingen Champions Leauge-inntekter. Arkivfoto: Aidan Ellis, DigitalsportVis mer

I 2001 var de 90 min unna Champions League-finalen. Nå står Leeds på kanten av stupet. Igjen

Økonomisk ruin og nytt nedrykk truer.

(Dagbladet): Leeds United levde drømmen, som de kalte det selv. De hadde Rio Ferdinand, Mark Viduka, Robbie Keane, Harry Kewell og Jonathan Woodgate.

De kjempet i toppen av Premier Leauge, med Eirik Bakke på laget. Og var bare 90-minutter og et Valencia-lag med John Carew på topp unna Champions Leauge-finalen i 2001.

Så gikk det åt skogen. Leeds ble et synonym for hvordan fotballklubber ikke skal drives.

Veltet Klubben hadde brukt en astronomisk mengde penger. Den hadde spillere som kostet dem 2,3 millioner kroner per kamp.

Og da de samme sesong som de møtte Carews Valencia i semifinalen ikke klarte å kvalifisere seg til en ny sesong i lukrative Champions Leauge, gikk fotballkorthuset over ende.

Gjelda krøp angivelig opp mot en milliard kroner. De beste spillerne måtte selges. Fire år senere rykket de ned fra Premier Leauge. Da forsvant også talentfulle unggutter som Aaron Lennon, James Milner og Alan Smith. Bare Gerry Kelly ble igjen. Men en stabil irsk høyreback kan ikke skape fotballykke på egenhånd.

Ting ble fort verre. Kontroversielle Ken Bates kom inn på eiersiden. Stadionanlegget Elland Road og treningsanlegget ble solgt. Urokråka Dennis Wise ble utnevnt som manager.

Konkurs I 2007 rykket de ned igjen. Og gikk konkurs, med en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til eierskapet, gjeld til skatteparadiser og beskyldninger om bindinger mellom ulike aktører i øst og vest.

Klubbrestene ble solgt til Forward Sports Fund og videre til Leeds United 2007 ltd. Ingen visste helt hvem som eide eller kontrollerte selskapene, bortsett fra at Ken Bates var involvert, og det skjedde ikke uten kontroverser. Men de fikk lov til å spille videre i det engelske ligasystemet under samme navn og med «historien intakt».

Etter opprykket i 2008, offentliggjorde Ken Bates i 2011 at han hadde kjøpt ut de andre eierne, og at han nå kontrollerte klubben. Et år senere solgte han videre til GFH Capital, private investorer fra Dubai. Men som Portsmouth har erfart tidligere: Det er ikke alltid tilsynelatende velstående eiere faktisk spytter penger inn i en klubb.

Eier som ikke godkjennes I februar i år ble det annonsert at det var avtalt et salg til den italienske investoren Massimo Cellino. Men det engelske fotballforbundet har satt ned foten, og vil ikke godkjenne salget til den skattedømte Caglari-presidenten.

Cellino har anket avgjørelsen. Og krangler nå med GFH Capital om hvem som skal betale lønna til spillerne, melder Yorkshire Evening Post. For å få klubben til å gå rundt fram til en avklaring, har spillerne og manager Brian McDermott, som tidligere i sesongen trodde han hadde fått sparken, gått med på å en lønnshalvering.

Lokalavisa kaller det hele en farse. Fansen, som hele veien har møtt opp i titusentall for å støtte klubben de elsker, aner ikke hva som skjer videre. Enkelte fortviler over at GFH valgte å selge til nettopp Cellino, mannen forbundet mener ikke er skikket til å eie en fotballklubb. Noen mener fan-eierskap er løsningen.

- Vi mener vi har kapasiteten, pengene, viljen og strategien til å ta over klubben fra neste sesong, konkurrere på like vilkår med de andre lagene i Championship og ha en mulighet til å rykke opp til Premier Leauge, sier Mike Farnan, talsperson i gruppen Together Leeds, til Yorkshire Evening Post.

Noe må uansett skje. Blir klubben satt under administrasjon, vil de få en poengstraff på ti poeng. De ligger nå på 14. plass i serien, 15 poeng over nedrykksstreken.

CAREW VANT: Det var 0-0 etter den første kampen. I returkampen vant Valencia og John Carew 3-0. Leeds nesten på toppen av fotball-Europa, med starten på nedturen var allerede i gang. Arkivfoto: Keith Hammett
CAREW VANT: Det var 0-0 etter den første kampen. I returkampen vant Valencia og John Carew 3-0. Leeds nesten på toppen av fotball-Europa, med starten på nedturen var allerede i gang. Arkivfoto: Keith Hammett Vis mer