I 2009 måtte han legge seg etter et kvarters trening

Derfor jubler Tord Asle ekstra for VM-bronsen.

JUBLET FOR TORD ASLE: Både Petter Northug og trener Morten Aa Djupvik ville klemme litt ekstra på Tord Asle Gjerdalen etter Fossum-løperens bronse på femmila. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
JUBLET FOR TORD ASLE: Både Petter Northug og trener Morten Aa Djupvik ville klemme litt ekstra på Tord Asle Gjerdalen etter Fossum-løperens bronse på femmila. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Landslagstrener Morten Aa Djupvik var like opptatt av Tord Asle Gjerdalen som gullvinner Petter Northug etter femmila i ettermiddag.

- Jeg har ikke ord på hvor mye jeg unner Tord Asle dette.

Treneren var tydelig rørt, og også Northug trakk fram Gjerdalen på direktesendt TV i dag.

Årsaken er 27-åringens fysiske kollaps etter VM i Liberec for to år siden, da han hjalp Northug til gullet på femmila.

Med bronsen om halsen etter målgang i dag forteller skiløperen med de karakteristiske solbrillene at han gikk på en ordentlig treningssmell.

Det var så ille at han måtte legge seg ned bare han rørte litt på seg. Slikt er tungt for en mann som bare elsker å trene og presse seg maksimalt.

Måtte sove etter et kvarter - Jeg var nede på kvartersturer, hvor jeg måtte begynne å gå før jeg kom opp i joggefart. Så kunne jeg ha stigning opp til joggefart. Og så måtte jeg gå inn etter et kvarter og spise, dusje og legge meg. Og da var jeg omtrent like sliten som de andre gutta når de har vært ute i to timer, sier Gjerdalen.

Han sier til Dagbladet at det var våren treningsnivået var på et minimum i mange måneder etter forrige VM-sesong, fra våren 2009.

- Det var lite trening, men mye fritid. Jeg tilbrakte mye tid på sofaen og i senga.

FIKK KREFTER: Gjerdalen sier til Dagbladet at han fikk ekstra krefter at folkemengdene ute i løypa. Foto: AFP/ DANIEL SANNUM LAUTEN
FIKK KREFTER: Gjerdalen sier til Dagbladet at han fikk ekstra krefter at folkemengdene ute i løypa. Foto: AFP/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

- Det er derfor alle unner deg dette?

- Ja, jeg tror nok ikke det er så mange som hadde klart å trene så lite.

- Men jeg klarte det og var ordentlig disiplinert i starten, og på høsten kom jeg meg opp på et ordentlig nivå, sier Gjerdalen.

Gikk på en smell Men fortsatt er han forsiktig med mengdene.

- Du går på en smell. Ikke  bare én, men flere. Og jeg kommer sikkert til å gå på flere. Det er interessen og ønsket om å bli best som driver deg. Da må du bare trekke det ned, og hvile ekstra mye. Det er utfordringen min, hvile mer enn det jeg har lyst til. Bare lytte til kroppen og lære meg å ta signalene.

Nå er det gått snart to år og fortsatt preger smellen sesongoppladningen hans.

- Jeg har måttet legge opp sesongen etter det, med så lite trening som jeg har hatt klarer jeg ikke å holde toppformen gjennom hele sesongen som de andre. Jeg topper formen inn mot en periode. I fjor traff jeg nesten.

Nå traff han maks og gikk inn til sin første individuelle VM-medalje, og den andre med gullet på stafetten fredagen. Han måtte slippe Northug og russiske Maxim Vylegsjanin, og sier at han var mest opptatt av de som kom bak inn til mål.

- Avslutningen opplevde jeg som «klarer jeg å komme meg til mål før jeg segner om»? Så sliten var jeg, og jeg var glad for at jeg hadde en luke.

Et stort hakk bedre Dessuten kunne det gått veldig galt da flere løpere foran plutselig gikk i bakken en kilometer før mål.

HENG: Gjerdalen tror bronsen hadde røket dersom noen tok ham inn på oppløpssida, derfor depper han ikke over at to mann kom foran i mål. Foto:  REUTERS/Leonhard Foeger
HENG: Gjerdalen tror bronsen hadde røket dersom noen tok ham inn på oppløpssida, derfor depper han ikke over at to mann kom foran i mål. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

- Vi var uoppmerksomme, Petter ga meg tips om hvor vi skulle rykke. Jeg fikk ikke det helt med meg, og snudde og spurte «hvor hadde du tenkt»? Og akkurat da ligger det folk der, jeg hopper unnna. Petter henger og henger i lufta, og kommer seg over, gliser Gjerdalen.

- Når kan du kjempe mot Petter helt inn?

- Hadde jeg gått i morgen kunne vi prøvd igjen. Han er bittelitt hardere enn meg over Gratishaugen. Jeg tror jeg hadde best ski. Jeg skulle gjerne gitt ham en eksamen. I neste mesterskap, kanskje.

- Han er et lite hakk bedre?

- Ja, et lite hakk, men det lille hakket er nok ganske stort. Petter hadde vel tid til å ta en piruett, eller to.