Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Femmila

I 2009 rakte bare to løpere opp hånda da laget ble spurt om hvem som ville gå femmila - I Lahti ville alle

- Kulturendring, sier Tor Arne Hetland.

LUKSUSPROBLEM: Tidligere har det hendt at Norge har hatt problemer med å fylle et femmilslag. Trener Tor Arne Hetland har det motsatte «problemet». Alle løperne som er igjen i Lahti ville gjerne gå femmila. Foto: Bjørn Langsem
LUKSUSPROBLEM: Tidligere har det hendt at Norge har hatt problemer med å fylle et femmilslag. Trener Tor Arne Hetland har det motsatte «problemet». Alle løperne som er igjen i Lahti ville gjerne gå femmila. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

LAHTI (Dagbladet): I ski-VM i Liberec i 2009 vant Petter Northug femmila. Det gjorde han etter at hans eneste lagkompis, Tord Asle Gjerdalen, hadde gjort en voldsom jobb som «hjelperytter» underveis.

- Den gangen ble vi spurt dagen før løpet om hvem som ville gå. Det var bare jeg og Tord Asle som rakk opp hånda, sier Petter Northug til Dagbladet.

Det er ikke første gang Norge har hatt problemer med å fylle et femmilslag.

Flere ganger har løpere bedt om å få slippe å gå den avsluttende mesterskapsdistansen.

Her i Lahti kunne trener Tor Arne Hetland stilt to firemannslag med motiverte løpere til start. Hadde han kjørt håndsopprekning, ville både Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug sagt ja. Nå må de i stedet være skuffede tilskuere da Hetland valgte Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Anders Gløersen og Hans Christer Holund til å komplettere tittelforsvarer Petter Northug.

- Men alle var forberedt på å gå og ville sagt ja, bekrefter treneren overfor Dagbladet.

- Hva har endret seg?

- Det er faktisk en kulturendring som har funnet sted. Gutta er maksimalt forberedt og veldig godt trent for dette. Det er en endring i mentaliteten innad i laget på distanselangrenn. Og det er jo særdeles hyggelig å registrere da, sier Hetland.

- Før måtte vi jo skrape sammen et lag av de som var igjen, og kanskje også låne skiskyttere og sprintere for å stille full kvote på ei avsuttende femmil.

- Det er det heldigvis slutt på. Nå vil alle gå. Og enda bedre, alle er maksimalt forberedt på det, sier Hetland til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media