DRØMMEDEBUTANT: Rickie Lambert var 31 år gammel og hadde vært på banen i et par minutter da han nikket inn dette matchvinnermålet mot Skottland på Wembley i august i fjor. Foto: Stefan Wermuth, Reuters / NTB Scanpix
DRØMMEDEBUTANT: Rickie Lambert var 31 år gammel og hadde vært på banen i et par minutter da han nikket inn dette matchvinnermålet mot Skottland på Wembley i august i fjor. Foto: Stefan Wermuth, Reuters / NTB ScanpixVis mer

I 2009 var han en overvektig 27-åring i League One. Nå er han klar for VM og Liverpool

Lamberts ufattelige forvandling.

(Dagbladet): Det er enkelt å slenge ut floskelen om at man aldri skal gi opp. Men historien til Rickie Lambert (32) bekrefter at det faktisk ligger noe i det. De siste ukene overgått de fleste drømmer:

I går fløy han til Miami for å gjøre de siste forberedelsene til Brasil-VM med den engelske troppen. I dag ble det bekreftet at han er klar for favorittklubben Liverpool.

Men selv om han var en talentfull fotballspiller som liten gutt, har veien til å nå drømmemålene vært lengre for Lambert enn for mange av lagkameratene.

I 1997 ble en 15 år gammel Rickie informert om at han ikke fikk fortsette i ungdomsavdelingen til Liverpool, der han hadde spilt siden han var 10.

- Jeg fikk i grunnen beskjed om at jeg ikke var god nok, noe som var tøft å takle på den tida. Jeg trodde det var jordens undergang. Men jeg kan fortelle folk som er i samme situasjon nå, at det ikke er jordens undergang, det burde bare motivere deg til å lykkes enda mer, sa Lambert i et intervju med The Independent i august i fjor.

Jobbet på fabrikk Som 16-åring fikk han kontrakt med Blackpool, og fikk den profesjonelle debuten sin der som 17-åring. Men det ble ikke annet enn noen få innhopp før han ble sendt på dør igjen som 18-åring i november 2000.

Den sesongen spilte favorittlaget Liverpool seg fram til en fantastisk cuptrippel: De vant ligacupen, FA-cupen og Uefa-cupen. Det var nok en mager trøst for Liverpool-supporteren Lambert. Han var klubbløs, og brukte dagene på å sette lokk på glass med rødbeter på en fabrikk.

- Rødbetfabrikken var en av de få jobbene jeg kunne få på den tida. Jeg satte lokk på glassene. Jeg fikk 20 pund om dagen. Jeg jobbet på dagtid og dro på trening på kveldene, forteller Lambert.

Han trente med Macclesfield, som var en fem kvarters togreise unna. Til slutt fikk han kotrakt i mars 2001. Neste sesong spilte han fast, før sesongen gikk videre via Stockport, Rochdale og Bristol Rovers.

- Jeg var overvektig Sommeren 2009 ble 27 år gamle Lambert hentet til Southampton av daværende manager Alan Pardew. Southampton spilte i League One, tredje øverste nivå. Likevel fikk Lambert beskjed om at han ikke var i den formen han burde være.

- Pardew fortalte meg at jeg ikke var så profesjonell som jeg burde være. Det festet seg virkelig i hjernen min. Og fra det øyeblikket bestemte jeg meg for aldri å bli sånn igjen. Jeg var rett og slett overvektig. Jeg var ikke i den formen jeg burde. Jeg tok ikke vare på kroppen min slik jeg skulle, fortalte Lambert i Independent-intervjuet for et år siden.

Intervjuet ble publisert fire år etter den praten med Pardew - og dagen før Lambert debuterte for England mot Skottland på Wembley.

14. august i fjor kom nemlig 31 år gamle Lambert inn som innbytter for Wayne Rooney i det 68. minutt på stillingen 2-2. To minutter seinere ble han matchvinner da han scoret 3-2-målet mot skottene.

Han ble tatt ut i troppen dager tidligere, samme dag som Bella, hans tredje barn, ble født. Lambert hadde registrert at det var landskamp, men hadde egentlig glemt det igjen, og han visste ikke hvilken dag uttaket ble gjort.

Ivrig LFC-supporter Siden da har han vært regelmessig med i Roy Hodgsons tropper, og nå er han altså VM-uttatt.

PÅ VEI OPP: Rickie Lambert (t.v.) i duell med Chris Smalling i FA-cupkamp mellom Southampton og Manchester United mens Southampton ennå spilte på tredje liganivå i januar 2011. Foto: Tom Hevezi, AP / NTB Scanpix
PÅ VEI OPP: Rickie Lambert (t.v.) i duell med Chris Smalling i FA-cupkamp mellom Southampton og Manchester United mens Southampton ennå spilte på tredje liganivå i januar 2011. Foto: Tom Hevezi, AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en drøm som blir virkelighet. Jeg vet det er sagt før, men det er sånn det er. Dette betyr alt for meg. Jeg er på toppen av karrieren min, og jeg nyter hver minutt av det, sa Lambert under en pressekonferanse nylig.

Og det var altså før han ble klar for klubben han fulgte som supporter selv i årene han spilte i lavere divisjoner i ligasystemet. For eksempel da John Arne Riise & co. vant Champions League i Istanbul i 2005.

- Jeg hadde ikke anledning til å reise dit, men jeg dro for å se alle hjemmekampene. Kampen mot Chelsea skiller seg fortsatt ut for meg.  Jeg var på ferie med kompisene mine, og vi så finalen - det var en av de beste kveldene i livet mitt, uten tvil. Jeg tror alle Liverpool-supportere vil si det samme, sier Lambert i et langt intervju på klubbens nettside.

Lambert bekrefter i samme intervju at han har en «Liver bird» - fuglen som er et symbol for byen Liverpool, men også hovedmotivet i Liverpool FCs klubblogo - tatovert på skulderen.

- Trodde han løy Og når du er såpass stor fan, og samtidig tror du har forspilt din sjanse, er det lett å bli litt satt ut når nyheten kommer om at de er interessert i å hente deg hjem.

- Jeg skal ikke gjengi ordene jeg sa da agenten min første gangen sa det til meg. Jeg trodde først han løy. Jeg har forsøkte å la det synke inn i en uke, og det har ikke gjort det ennå. Selv nå synes jeg det er vanskelig å ta det inn, sier han,

Lambert er født og oppvokst i Kirkby i utkanten av Liverpool. Så etter å ha tilbragt flere sesonger rundt om i landet, er ikke minst foreldrene glade for å få ham hjem igjen.

- Mamma og pappa felte noen tårer da jeg fortalte dem det, spesielt moren min. Det er ikke bare fordi jeg skal spille for Liverpool, det er også det at jeg kommer hjem. Jeg har vært borte i åtte år. Mamma og pappa har alltid elsket å se meg spille fotball hele livet mitt, også da jeg var en liten gutt, så det har vært tøft for dem å ikke være i stand til å komme og se på. Det faktum at de har fått sønnen sin hjem - og det faktum at han spiller for Liverpool - er ufattelig, sier Lambert.

KLAR FOR BRASIL-VM: Helt bakerst øverst til høyre står Rickie Lambert, nå en del av den engelske VM-troppen. Foto: FA / AFP / NTB Scanpix
KLAR FOR BRASIL-VM: Helt bakerst øverst til høyre står Rickie Lambert, nå en del av den engelske VM-troppen. Foto: FA / AFP / NTB Scanpix Vis mer