Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I 2010 vant disse seks jentene junior-VM. Nå jakter de voksen-gull

Se det historiske bildet.

VERDENS BESTE UNGJENTER: Juniorjentene vant VM-gull i Sør-Korea i 2010. Nå spiller seks av dem om seniorgull: Mari Molid, Sanna Solberg, Silje Solberg, Veronica Kristiansen, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal. Foto: Malin Yttereng
VERDENS BESTE UNGJENTER: Juniorjentene vant VM-gull i Sør-Korea i 2010. Nå spiller seks av dem om seniorgull: Mari Molid, Sanna Solberg, Silje Solberg, Veronica Kristiansen, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal. Foto: Malin Yttereng Vis mer

Åttendelsfinale i håndballstudio 20.15: Norge - Tsjekkia

NOVI SAD (Dagbladet): De store generasjonsbølgende på landslaget går i en nærmest kalenderfestet syklus. Vi har sett 80-årgangen dundre inn i topphåndballen, og så kom 85-jentene med storm.

90-gjengen er derimot den som har brøytet seg inn på landslaget med mest i bagasjen.

I 2010 vant juniorjentene VM-gull for første gang. Nå er hele seks av dem her i Serbia med gull i blikket sammen med seniorene.

Universale spillere - Dette er ikke overraskende i det hele tatt, den gjengen der viste allerede da at de hadde et internasjonalt nivå, og de vant EM, VM og det meste de stilte opp i. Det var bare et tidsspørsmål før de ville ta steget opp, sier daværende juniortrener Valery Putans til Dagbladet.

Mari Molid, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Silje Solberg har allerede seniormedaljer. I år har også Sanna Solberg og Veronica Kristiansen tatt steget opp.

- De har hatt en jevn utvikling og strategien vår den gangen var å forberede dem til A-landslagsspill. Vi ønsket å gjøre dem til spesialister på sine plasser, samtidig som de kan flyttes rundt på banen. Det gjør dem til universale spillere.

De jobbet både med det tekniske, men Putans forteller at de også brukte mye tid på taktikk.

- Det handler om små detaljer som kan avgjøre kamper. Vi terpet på over- og undertall, spill når det nærmer seg passivt og scenarioer hvor vi ligger under eller leder med ett i siste minutt. Derfor mener jeg de er godt utdannet, noe som gjorde at de tok seniornivået så raskt. De er modne til å være så unge.

- Kult Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal mesterskapsdebuterte for seniorene med EM-gull allerede noen måneder etter juniorgullet. De synes det er kult at nær halve troppen nå er fra gamlegjengen deres.

- Det er sterkt. Men vi var gode da og vant VM, og vi er gode nå og skal prøve å gjøre det samme. Det er jo kult, sier Nora.

- Jeg husker at vi snakket om det da, at det var drømmen. Men jeg tror ikke vi tenkte at det kunne skje så fort, sier Stine.

Som regel er det en eller to i hver årgang som tar steget opp. De har fått med seg femårssyklusen og vet det er mange fra 85-årgangen som fortsatte inn i A-landslaget. Nora påpeker derimot selvfølgelig:

- Men de vant vel ikke akkurat VM ...

Nå vil hun bli seniormester også. Stine tok VM-gull i 2011, da var Nora skadd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media