DETALJSTYRT TIL GULL: Håkan Ericson fikk ramsalt kritikk av U21-spillerne for to og et halvt år siden. I går løftet han EM-trofeet som Sveriges nye trener helt. Foto: SCANPIX/Reuters / Lee Smith
Livepic
DETALJSTYRT TIL GULL: Håkan Ericson fikk ramsalt kritikk av U21-spillerne for to og et halvt år siden. I går løftet han EM-trofeet som Sveriges nye trener helt. Foto: SCANPIX/Reuters / Lee Smith LivepicVis mer

I 2012 ble han slaktet og ydmyket av spillerne anonymt i media. Nå er han Sveriges store helt

Håkan Ericson nevnes som Hamréns etterfølger.

(Dagbladet): Det var høsten 2012 og Sveriges U21-landslag hadde nettopp slått Ukraina og vunnet EM-pulja. Playoff mot Italia ventet - en gylden mulighet til å spille seg til sluttspillet i Israel sommeren etter. Alt så bra ut.

Da kom angrepet mot trener Håkan Ericson - i form av anonyme intervjuer gitt med TV 4s Fotbollskanalen.se. Dommen fra spillerne var nådeløs: Halvparten av de 24 i troppen kom med direkte negativ kritikk av sjefen, bare fem var positive til lederskapet.

Misnøyen vokste ut fra en rekke klager: Fotballfilosofien var vanskelig å forstå, kommunikasjonen med spillerne var svak, Ericson var fastlåst mellom permene uten evne til å nå ut til gruppa.

John Guidetti rykket ut i avisa og kalte den anonyme kritikken «jævlig dårlig».

Ydmykende Spol fram til gårsdagens scener fra Praha, og kontrasten er enorm. Håkan Ericson som holder rundt kaptein Oscar Hiljemark i over et minutt etter straffebragden, Ericson som løfter troféet foran en gledessprutende, sammensveiset spillergruppe.

- Den anonyme kritikken for to år siden var knusende og ydmykende, oppsummerer Expressen-kommentator Mathias Lühr for Dagbladet.

- Det forbauset Ericson, for han kjente at han hadde stor støtte også den gangen, også etter runder med spillerne (Ericson sa etter en internevaluering at han aldri hadde vært med på en så positiv vurdering, journ.anm). Men se på måten han klemte kapteinen Hiljemark etter gullet i går, det forteller mye om hva han har gjort rett siden den gangen, sier Lühr.

Han forteller at U21-sjefen reiser mye rundt og møter de aktuelle navnene, at han de siste årene har vært veldig nøye med å velge de rette spillerne.

- I denne troppen er ikke nødvendigvis de aller beste unge spillerne, men de er de rette til å gjøre jobben. Og de har en veldig stabil og sterk mentalitet, samt en nesten utenomjordisk lojalitet mot systemet, mener kommentatoren.

- De har også vært ekstremt godt forberedt. Ericson har forberedt dem på alle scenarier før kampene, detaljnivået har vært høyt. Han har eksempelvis hentet inn eksperten Anders Nilsson, som har lært spillerne hvordan de kan styre sin egen hjerterytme. Alle scenarier var planlagte også før finalen, straffekonkurransen var et godt eksempel på det, sier Lühr

Hamréns arvtager Håkan Ericsons karriere fram mot EM-gull er langt fra noen kavalkade over suksess. Han har trent Motala og Nacka, og mer kjente IFK Norrköping både som assistent og hovedtrener. I 2011 fikk han jobben som U21-trener.

Nå heves stemmene blant dem i Sverige som ser Ericson som en potensiell arvtager for Erik Hamrén på A-landslaget.

- Han kommer til å bli en av favorittene til å ta over, for Erik Hamréns tid er på vei mot slutten - om de ikke gjør noe fantastisk i EM neste år, sier Mathias Lühr til Dagbladet.

- Men jeg tror framtiden hans er usikker. Han har som nevnt en langt fra klokkeren karriere på klubbnivå. Han er åpen, prater gjerne om hvordan han har det, om følelser, og om at han opplevde en periode der han var utbrent. Samtidig har han fått veldig mye kritikk av tidligere spillere. Han passer veldig bra på dette nivået, og det han sier selv om at han er stressømtålig - kanskje er ikke A-landslaget den rette jobben for ham, vurderer Lühr.

Selv var Ericson sedvanlig betenksom da han fikk spørsmålet før gårsdagens triumf over Portugal.

- Det ville blitt en enormt stor beslutning. Før sånne beslutninger må man gå inn i en følelsesboble i lang tid, og veie fordeler mot ulemper. I dag har vi en veldig bra landslagstrener i Erik, og når hans tid er slutt har jeg ingen anelse om hvor populær jeg er, sa svensken til GP.

Akkurat i dag finnes det neppe mer populære menn i Sverige, punktum.