Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I 2013 tok denne gjengen bronse. Nå har 19 av 20 vært på A-landslaget

Spøken som ble til virkelighet.

BRONSEJUBEL: Det norske U21-landslaget jublet over bronse i EM i Israel i 2013. 19 av 20 spillere utespillere, samt Ørjan Nyland av keeperne, har debutert for A-landslaget i ettertid, og 14 av dem har blitt tatt ut i Per Mathias Høgmos siste landslagstropp.
I tillegg har daværende U21-landslagstrener Tor Ole Skullerud gjort rent bord som Molde-trener.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRONSEJUBEL: Det norske U21-landslaget jublet over bronse i EM i Israel i 2013. 19 av 20 spillere utespillere, samt Ørjan Nyland av keeperne, har debutert for A-landslaget i ettertid, og 14 av dem har blitt tatt ut i Per Mathias Høgmos siste landslagstropp. I tillegg har daværende U21-landslagstrener Tor Ole Skullerud gjort rent bord som Molde-trener. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De dro til Israel med tro på at deres tekniske ferdigheter - i kontrast til de foregående norske generasjonene - var vel så gode som hos de store fotballnasjonene.

Etter utklassingen av Englands jevnaldringer og bronse i mesterskapet, blåste U21-landslaget nytt liv og håp til den norske fotballfamilien som hadde nådd bunnpunktet.

Det ble spøkt om vi burde bytte ut U21-landslaget med A-landslaget, men majoriteten var likevel enig i at det forslaget var satt på spissen.

Nøyaktig to år senere har det likevel skjedd, i hvert fall nesten. I Per Mathias Høgmos siste landslagstropp har han tatt ut hele 14 spillere som var med på bronsefesten i U21-EM i Israel.

- Jeg hadde ikke trodd at så skulle klare det. De var heldige med tidspunktet, for landslaget har vært i en dårlig periode med behov for utskiftning. Samtidig har de grepet sjansen når de har fått den, sier Mini Jakobsen til Dagbladet.

Ikke overrasket

- Jeg synes det er en naturlig utvikling. I blant kommer det nye generasjoner som utgjør stammen i laget. Slik var det med vår årgang under Drillo også, sammenligner Kjetil Rekdal.

BRONSEGENERASJONEN: Det norske bronselaget i U21-EM i 2013 har tatt steget videre på A-landslaget. Hele 19 av 20 utespillere i EM-troppen har debutert for A-landslaget.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRONSEGENERASJONEN: Det norske bronselaget i U21-EM i 2013 har tatt steget videre på A-landslaget. Hele 19 av 20 utespillere i EM-troppen har debutert for A-landslaget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det sier seg selv at en generasjon som tar bronse i et U21-mesterskap, har et potensial til å prege et landslag til en liten fotballnasjon som Norge. Samtidig er det ikke gitt at det skjer. Jeg er ikke overrasket, men det er veldig gledelig at så mange har tatt steget, sier Stig Inge Bjørnebye.

Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad, Håvard Nordtveit, Stefan Strandberg, Martin Linnes, Stefan Johansen, Harmet Singh, Markus Henriksen, Anders Konradsen, Magnus Wolff Eikrem, Valon Berisha, Håvard Nielsen og Joshua King var alle en del av Norges U21-landslag som tok bronse i EM for nøyaktig to år siden.

Disse 14 spillerne er alle tatt ut i Per Mathias Høgmos siste landslagstropp (noen har riktignok meldt forfall i etterkant) som skal forsøke å slå Aserbajdsjan på fredag. I tillegg til disse 14, har ytterligere seks fått prøve seg tidligere.

Av de 23 spillerne som var med i U21-EM, har hele 20 vært på A-landslaget i ettertid. Kun Strømsgodsets Flamur Kastrati og keeperne Arild Østbø og Gudmund Kongshavn står uten A-landskamper.

Med andre ord har hele 19 av 20 utespillere klart å ta steget videre. Kastrati er den eneste av de 20 utespillerne i Norges U21-EM-tropp som ikke har debutert for seniorlandslaget. Så mange fra samme kull er både imponerende og unikt, men faktisk er antallet fra denne generasjonen enda flere.

SAMMENSVEISET: Stemningen under U21-EM i 2013 var særdeles god i den norske leiren. Nå har de snart tatt helt over det norske A-landslaget.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SAMMENSVEISET: Stemningen under U21-EM i 2013 var særdeles god i den norske leiren. Nå har de snart tatt helt over det norske A-landslaget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

90-modellene Pål André Helland og Adama Diomande, som begge er nye navn i A-landslagstroppen, kunne ha spilt U21-EM. Det var de imidlertid aldri i nærheten av, grunnet denne gylne bronsegenerasjonens unike bredde.

Savner ledertype og rollemodell

Nye Norge utgjør i dag et av verdens yngste landslag. Det er ikke bare fordi stjerneskuddet Martin Ødegaard (16) trekker snittet kraftig ned, men fordi nesten hele troppen er født på 90-tallet.

Blant Norges tidligere landslagshelter er det delte meninger om hvorvidt det er positivt.

- Det er veldig mange spillere rundt 24-25 år nå. Jeg tror ikke det er helt ideelt for et landslag hvor det kan være spillere fra 20 ulike årsklasser, sier Mini Jacobsen.

- Men er det ikke positivt at de har spilt mye sammen på aldersbestemte landslag og dermed har bedre kjemi?

- Jo, det kan være en fordel. Samtidig hadde det ikke vært feil med en viss spredning heller. Vi savner en skikkelig sjef på landslaget. Vi har ingen Thorstvedt, Bratseth, Rekdal eller Hangeland lenger, sier Mini.

GJENNOMBRUDD: Norges U21-landslag ydmyket England U21 i EM i 2013. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: Norges U21-landslag ydmyket England U21 i EM i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Det er Bjørnebye og Rekdal enig i.

- Vi bør ha rollemodellen som setter standarden for de yngre. Samtidig er fotball et relasjonelt spill. At det er et ungt lag som har spilt mye sammen, kan dermed slå begge veier, mener Bjørnebye.

- Det er fortsatt langt opp til europeisk toppnivå. Dette landslaget må ta et kvantesprang. Men laget er ungt og spennende. Om det er en spesielt god generasjon? Vi får se, sier Rekdal.

Likhetstrekk til Drillos

Mini ser lederpotensial et par av dagens spillere.

- Stefan Johansen er en som begynner står frem på banen. Om han gjør det i garderoben også, vet jeg ikke. Håvard Nordtveit er en annen kandidat, men han har ikke klart å etablere seg som en nøkkelspiller for landslaget ennå.

- Helland er en som er glad i å ta ordet, men har ikke den typiske staute kapteinstypen som jeg etterlyser. Helland er mer som meg, sier Mini og smiler.

Rekdal og Bjørnebye var også en del av en gyllen generasjon sammen med profiler som blant annet Lars Bohinen, Henning Berg, Øyvind Leonharsen og Ronny Johnsen, som alle er født mellom 1968-70.

Bjørnebye ser likheter mellom den suksessrike fortiden og spennende fremtiden.

- Det er flere likhetstrekk. Akkurat som oss har denne generasjonen en god miks av ledertyper og individuelle ferdigheter. Det er en offensiv gjeng som har lyst til å sprenge grenser, sier Bjørnebye.

- Det var en spesiell generasjon med mange gode spillere som var født rundt 1970, men vi hadde et større aldersspekter enn landslaget har nå, sier Mini, som selv er født i 1965.

Bjørnebye tror at det jevnt høye nivået er med på å pushe spillerne fremover.

KJEMI: Den nye landslagsgenerasjonen kjenner hverandre svært godt etter å ha tatt steg for steg sammen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KJEMI: Den nye landslagsgenerasjonen kjenner hverandre svært godt etter å ha tatt steg for steg sammen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det blir en prestasjonskultur. Det er en fordel å trene sammen med andre gode og ambisiøse spillere. Jeg synes det er grunn til optimisme, men tiden vil vise hvor god denne generasjonen er. Resultatene er den beste referansen på det, minner RBK-lederen om.

19 av 20 Hvor har de blitt av, er en vanlig greie etter slike gullgenerasjoner. Som regel er det noen som har forsvunnet helt, men ikke fra denne gjengen.

I tillegg til de 14 som er med i den siste A-landslagstroppen, har altså ytterligere seks fått prøve seg på seniorlandslaget tidligere.

Thomas Rogne, Fredrik Semb Berge, Jo Inge Berget, Abdisalam Ibrahim og Marcus Pedersen alle fått prøve seg på A-landslaget tidligere, selv om deres utenlandsopphold ikke har gitt veldig stor suksess. Seniorlandskamper har også Vikings Yann-Erik de Lanlay fått.

Kun Strømsgodsets Flamur Kastrati og keeperne Arild Østbø og Gudmund Kongshavn står uten A-landskamper. De to sistnevnte har imidlertid blitt utkonkurrert av tre keepere fra samme generasjon, Ørjan Nyland (90), Sten Grytebust (89) og André Hansen (89).

Med andre ord er Kastrati den eneste av de 20 utespillerne i Norges U21-EM-tropp som ikke har debutert for seniorlandslaget.

Til denne generasjonen tilhørerer dessuten også Fredrik Ulvestad, som akkurat havnet utenfor Israel-troppen, som har gjort noe så sjelden som å debutere Premier League.

I tillegg var landslagsuttatte spillere som Even Hovland, Vegard Forren, Sten Grytebust og André Hansen kun ett år for gamle til å være med i U21-EM-et i 2013. Der var naturligvis også Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli og Mohamed Elyounoussi også unge nok til å delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!