I 2016 kan fem lag rykke ned fra Tippeligaen

Slik kan norsk fotball bli i framtida.

FORSLAG 1 OG 2: Slik ser de to første forslagene fra Hypercube ut. Foto: Hypercube
FORSLAG 1 OG 2: Slik ser de to første forslagene fra Hypercube ut. Foto: HypercubeVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Ved sesongstart i 2017 kan Tippeligaen inneholde bare tolv lag. Hvordan seriesystemet blir, vil avgjøres på fotballtinget i starten av mars 2015.

I dag la Norsk Toppfotball (NTF) fram en rapport, som tar for seg hvordan den norske ligastrukturen kan optimaliseres.

Det nederlandske firmaet Hypercube har på oppdrag fra NTF analysert norsk fotball for å finne årsaker til at kvaliteten og underholdningsverdien har sunket.

Et av forslagene er at Tippeligaen skal ha bare tolv lag - noe som vil si at når sesongen er over i 2016, vil hele kanskje så mange som fem lag fra den øverste divisjonen i norsk fotball rykke ned til 1. divisjon.

- Nå går denne rapporten ut til klubbene, og de har denne måneden med å ta den opp med sine egne og evaluere den, sier Jo Bergsvand, sportssjef i Norsk Toppfotball.

- Hvordan har klubbene mottatt rapporten?

- Jeg opplever at klubbene er veldig positive til det. Fått mye god informasjon underveis, men nå må de nok hjem å få lov å ta en runde med seg selv.

Ønsket av seriekomiteen I Belgia var Hypercube tungt inne i arbeidet som førte til at toppserien ble redusert fra 18 til 16 lag, med en sluttspillordning for de seks beste. Ordningen ble innført i 2009, og siden da er både tilskuertall, TV-inntekter og Belgias UEFA-ranking blitt kraftig forbedret.

Det å kutte ned til tolv lag i Tippeligaen og 1.divisjon ble ønsket av seriekomiteen allerede i 2011. Det ble også lagt fram et ønske om at de seks lagene som har mest poeng etter 22 runder spiller de en mesterskapsgruppe, mens de seks lagene med færrest poeng spiller i en nedrykksgruppe.

TOLV LAG? Et av forslagene for hvordan Tippeligaen burde se ut i framtida omfatter bare tolv lag i Tippeligaen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TOLV LAG? Et av forslagene for hvordan Tippeligaen burde se ut i framtida omfatter bare tolv lag i Tippeligaen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Endringer i eliteserien kan det bli tidligst fra 2017. Det er på grunn av den eksisterende TV-avtalen.

I Hypercube sin rapport minnes vi på kjedelige fakta for norsk fotball: 

- Sist landslaget deltok i et mesterkskap var under EM i 2000. I 2007 var Norge ranket som nummer 18 i Europa, nå er de nede på en 27. plass. Sist gang et norsk lag kvalifiserte seg til gruppespillet i Champions League var i 2007/2008 med Rosenborg, minner rapporten om. 

Forslagene  I rapporten legger det nederlandske selskapet fram tre ulike strukturer for Tippeligaen, som de mener vil forbedre systemet slik det er i dag. 

Forslag 1: Tolv lag i Tippeligaen. Alle lag spiller en hjemme og en bortekamp mot hverandre (22 runder). Deretter deles tabellen inn i to, hvor de seks øverste lagene spiller mot hverandre, og de samme gjør de seks nederste. På den måten avgjør man hvem som får spille kvalik til Champions League, og hvilke to lag som spiller kvalik til Europa League - samt hvilke lag som rykker ned/må spille kvalik. 

• Forslag 2: Fjorten lag i Tippeligaen. Etter 26 runder deles tabellen inn i tre: de fire øverste lagene spiller for seriegull, Champions League og den ene Europa League-billetten. De åtte lagene som havner midt på tabellen spiller cup om hvem som får møte nummer tre på tabellen i en finalekamp om den siste Europa League-billetten. De to nederste lagene kriger for å overleve i Tippeligaen. 

Forslag 3: Fjorten lag i Tippeligaen. Modellen er lik forslag 2, bortsett fra at det er de fire nederste lagene som kriger om overlevelse i ligaen. 

Anbefalinger I rapporten kommer Hypercube med en rekke forslag/anbefalinger til hvordan Tippeligaen kan forbedres og norsk fotball styrkes: 

• Anbefaler at kamper i Tippeligaen burde spilles lørdag og søndag ettermiddag/kveld, og ikke variere så mye i tid som de gjør nå. Ønsker at det norske folk igjen skal få et forhold til Tippeligaen i helgene. 

• Anbefaler å holde talentfulle spillere i Norge lenger. Stiller spørsmål ved om ikke Norge burde tillate en større forskjell mellom toppklubbene og mindre klubber - for å høyne sjansen til spill i internasjonale turneringer. 

FORSLAG 3: Det tredje forslaget fra Hypercube over hvordan Tippeligaen burde være ser slik ut. Foto: Hypercube
FORSLAG 3: Det tredje forslaget fra Hypercube over hvordan Tippeligaen burde være ser slik ut. Foto: Hypercube Vis mer

• Bli flinkere på å dyrke lokale helter og at klubbene har en lokal profil - noe som også kan føre til at de talentfulle spillerne ønsker å bli lenger i Norge. 

• At medierettighetene selges for en periode på mer enn fire år, slik at den som sender kampene kan bygge en bedre strategi rundt serien.

• Et forslag er å spille de første og de siste kampene innendørs, slik at ikke publikum ikke trenger å bekymre seg for vinterværet. 

Hvordan mener du Tippeligaen burde se ut i framtida? Si din mening i komentarfeltet under!