Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I 28 år holdt fotballstjerna det hemmelig. Nå snakker han om overgrepet

- Det var akkurat som et mareritt der du ikke klarer å skrike, sier Kieron Dyer (39).

SPILTE I EM: Kieron Dyer var en av Englands utvalgte under fotball-EM 2004. Her trener han sammen med David Beckham og Joe Cole. Foto: AFP PHOTO DIMITAR DILKOFF / NTB Scanpix
SPILTE I EM: Kieron Dyer var en av Englands utvalgte under fotball-EM 2004. Her trener han sammen med David Beckham og Joe Cole. Foto: AFP PHOTO DIMITAR DILKOFF / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): For atten år siden dominerte et stjernespekket England i en EM-kvalifiseringskamp mot Jugoslavia. Resultatet ble 3-0, kanskje ikke så rart med tanke på oppstillingen England hadde.

I forsvaret dominerte spillere som Rio Ferdinand, som seinere skulle bli verdens dyreste forsvarsspiller. Lenger fram var Frank Lampard kaptein, mens hans store rival Steven Gerrard dominerte i rollen som en hardttaklende midtbanespiller.

Også hadde du 21 år gamle Kieron Dyer.

Newcastle United-stjerna hadde allerede debutert på Englands A-landslag, og ble sett på som et av lagets aller største talenter - på lik linje med spillere som Gerrard og Lampard.

Skandaløs slåsskamp

Allerede fem år seinere var forskjellen mellom de tre midtbanespillernes situasjon slående. Chelsea-stjerna Lampard vant Premier League. Gerrard førte Liverpool til en mirakuløs Champions League-seier i Istanbul.

Dyer toppet på sin side en sesong på nedre tabellhalvdel med å få rødt kort under et 0-3-tap hjemme mot Aston Villa. Og det var ikke på grunn av en feiltimet takling at dommer Barry Knight dro opp kortet.

Det var på grunn av en vill slåsskamp med lagkameraten Lee Bowyer.

- Han kom løpende mot meg, og slo til meg foran 52 000 mennesker. Da jeg grep tak i ham, var det som alt gikk i sakte film. Slagene fortsatte å komme, og jeg tenkte: jeg kan ikke tro at dette skjer foran så mange mennesker, fortalte Dyer selv i et radiointervju med BBC i forrige uke.

Forteller om overgrep

Det intervjuet kom i forbindelse med utgivelsen av «Old Too Soon, Smart Too Late», en selvbiografi der den nå 39 år gamle Dyer oppsummerer en karriere mange mener aldri ble så bra som den kunne blitt.

Selv mener han at livet hans er blitt overraskende bra, alt tatt i betraktning.

Ifølge Kieron Dyer selv utsatte en nå avdødd slektning ham for overgrep da han var elleve år gammel.

- Jeg sovnet på fanget hans da jeg satt og så på TV. Da jeg våknet opp igjen, var jeg redd for å åpne øynene mine, har Dyer fortalt Daily Mail om hendelsen der slektningen skal ha befølt ham i søvne, for så å forsøke å ha sex med ham.

- Jeg var livredd. Det var akkurat som et av de marerittene der du ikke klarer å skrike. Til slutt klarte jeg å dytte ham vekk, og reiste meg opp. Da sa han: «ikke fortell dette til noen, dette er vår hemmelighet», la eks-fotballspilleren til.

Klarte ikke å sove

​Dyer fortalte ikke foreldrene sine om det som skjedde.

Han var redd for at faren ville reagere med å angripe overgriperen, og valgte å sperre alt som hadde hendt inne i seg. Overfor BBC har han sagt følgende om hvordan situasjonen påvirket ham:

- I to-tre år klarte jeg ikke å sove om natta. Jeg endte alltid opp med å legge meg i min mors seng helt til jeg var seksten. Det er ikke noe jeg kunne flykte fra. Og innimellom svartnet det helt for meg. Selv i dag skrur hjernen min seg av innimellom når folk snakker til meg.

Personlighetstrekket fikk Dyer, som allerede den gang var en fotballspiller med egenskaper mange misunte ham, til å framstå som arrogant.

Vill festing

Selv stolte han ikke på noen.

Da han slo igjennom for barndomsklubben Ipswich Town i 1996, og seinere reiste videre til Newcastle, inviterte ikke Dyer nye mennesker inn i sirkelen sin. Den besto utelukkende av barndomsvenner som hadde fulgt ham hele veien.

Samtidig slet unggutten med å tilpasse seg det nye stjernelivet.

Han kom fra et fattig hjem, og ingenting i hans liv hadde forberedt ham på å tjene 20 000 pund i uka. Pengene brukte han på luksusprodukter, fyll og gambling.

- Der og da trodde vi bare at vi hadde det moro. Vi var umodne unger uten noen til å veilede oss, og når du har den berømmelsen som jeg hadde, er det som om reglene ikke gjelder for deg, forteller Kieron Dyer overfor BBC.

Skadeplaget på tampen

Den talentfulle midtbanespilleren drakk før trening og kamper, og modnet ikke like raskt som de andre engelske stortalentene.

Det fikk konsekvenser for karrieren hans. Og da han til slutt fant ut at han måtte forandre seg, kom skadene.

- Da jeg var 28 hadde jeg blitt klokere. Jeg drakk ikke mer, og var først på trening hver dag og forlot treningsfeltet sist. Men jeg klarte ikke holde meg i kampform, sier den nå 39 år gamle engelskmannen, som la opp for fem år siden.

Dette etter en karriere der han spilte over 300 kamper på toppnivå i de to øverste divisjonene i England, og der han fikk 33 A-landskamper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling