I Åges bakrom

PALERMO (Dagbladet): Når Åge Hareide vil spenne en himmel over fotballhverdagen din, trer han inn i rekken av norske tidsånd-profeter som Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik.

Mens Hareides prosjekt er å skape stolte norske øyeblikk, snakket Jagland om Det norske hus og Bondevik om verdiene. Alt sammen er små skritt på veien til å fatte noe mer av overflodslivet vi en stund trodde skulle dekke alle behov.

Drar du til din nærmeste bokhandel, vil du se at det er tett på den veien fra stablene med de mest naive Paulo Coelho-bøkene til ABCer for et lykkelig liv.

Helt siden de største gruppene i de vestlige industrisamfunnene for et par tiår siden fikk dekket alle sine materielle behov, ble det vekst i tilbudene om å få noe mer ut av tilværelsen. Derfor er rekken av profeter lang og køordningen ganske tilfeldig.

Vinner Norge borte mot Italia lørdag, sniker Åge Hareide kraftig i køen.

LA DET

det være klart:

 Langt verre profeter enn Hareide har sneket før.

Hans verdibygging på fotballandslaget er mer enn velmenende. Den er fornuftig og den kom til rett tid.

Suksessrike tidsånd-profeter gjør gjerne det.

Foreløpig er hans suksess tilsynelatende bare en serie treningskamper, men som gammel gjest trenger du ikke så mange timer med landslagstroppen for å se forskjellen. Etter at det ble innført alminnelige regler for trivelig samvær, er selv de nyrikeste fotballungene absolutt til å prate med.

Men går det an å vinne VM-kvaliken på hjemmesnekret skikk og bruk for prestasjonsgrupper?

SPØRSMÅLET ER

mer enn fleip. Det er et spørsmål om hvorfor en ny landslagstrener i det hele tatt må love mer enn å garantere at Norge kommer lykkelig gjennom VM-kvaliken:

 Bør vi ikke være stolte bare landslaget når sluttspillet i 2006?

Svarer du nei, er også det et tegn på overflod. For noen er sportstilbudet blitt så overveldende at ikke engang fotballandslaget, idrettens sterkeste nasjonale symbol, kan spille bare på resultatene.

FOR NOEN

år siden var seier mer enn bra nok. Under den gamle kommunisten Egil Drillo Olsen var fotballen strengt rasjonell med de endelige svarene i sluttsifrene

Riktignok snakker Drillos spillere fortsatt oppglødd om hvor god pedagog den tidligere landslagssjefen var, men rosen gjelder nok mer en dyktig mattelærer som ledet dem trygt gjennom formlene fordi han selv var så drillet i stoffet.

Når Åge Hareide vil lære bort fotball som øyeblikkets magi, blir prosjektet straks mer luftig.

KANSKJE VAR

det derfor Hareide på pressekonferansen i går lot et innleid reklamebyrå starte presentasjonen. Eller kanskje var det fordi Åge er best til å spre gode holdninger i spillergruppa gjennom den tydelige oppførselen sin. På powerpoint er de fleste visjonene lekrere enn virkeligheten.

 I fotball blir tidsånden fort preget av tap.

Slik Jaglands hus ramlet på 36,9 % og Bondevik tok seg en taktisk verdipause da han gikk inn i Høyre-regjeringen, kommer Åge Hareide til å la alle de sjarmerende visjonene bli igjen i powerpoint-versjon straks landslaget går på banen lørdag kveld. Da gjelder det bare å rane med seg poeng i bakrommet.

DET ER

derfor vi skal glede oss over at Hareide ved hjelp av enkle regler har skapt greie gutter av våre beste fotballmenn.

Resten av visjonene kan du titte på under Mammutsalget en annen høst. Får de Norge til VM, kommer de snart i bokform, og det er uansett bedre enn Coelho.

I mellomtida blir det stolte øyeblikket skapt når vi slår Italia.

Vi skal glede oss over at Hareide ved hjelp av enkle regler har skapt greie gutter av våre beste fotballmenn, skriver Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.