«I år er det race for gullet, og jeg tror LSK holder helt inn»

LILLESTRØM (Dagbladet): Tidenes LSK-helt Tom Lund (50) har aldri vært typen som snakker i tide og utide - og derfor skal man lytte ekstra nøye når han sier noe. Og her kommer advarselen til Rosenborg: - I år er det race for gullet, og jeg tror LSK holder helt inn.

Fra Åråsen - hvor Tom Lund har åpnet storkiosk i næringsdelen i den nye stadion - konstaterer klubbens desidert største profil at Lillestrøm for første gang siden 9. serierunde i 1996 ifølge tabellen igjen er Norges beste fotballag.

Den gangen endte LSK på 2. plass.

I høst tror Tom Lund at de gule kan holde helt inn - og han frykter ikke at tabelltoppen vil virke skremmende på laget.

- Perfekt timing

- Trangen etter å vinne blir bare sterkere når muligheten er der. Den kulturen ligger i veggene på Åråsen. Dessuten har LSK en bedre spillerstall enn de har gitt uttrykk for. Der har trener Arne Erlandsen vært taktisk fra første stund, selv om man også løper en risiko med en slik taktikk; spillerne kan til slutt tro at de er så dårlige som treneren sier, sier Tom Lund.

Videre mener han at klubben har vært heldige som har fått den sportslige oppturen samtidig som den nye stadionen til 240 millioner kroner tar form.

- Det er perfekt timing: Å spille utpå her må være alle spilleres drøm. Jeg er stolt over hva de har fått til uten noen rike onkler, og uten å holde til i en stor by. Slik sett ligger LSK et hakk bak Rosenborg, Brann, Viking og Vålerenga i forutsetninger, sier Tom Lund.

- For Rosenborg kreves det samtidig mer og mer å stadig fornye seg, og en gang må jo seiersrekka ta slutt.

Erlandsen-skryt

Mens Tom Lund er en av Norges beste fotballspillere gjennom alle tider - og med sitt talent nærmest alene førte LSK fra 3. divisjon til suksesser i serie og cup på '70 og '80-tallet - har grovarbeideren Arne Erlandsen i ro og mak bygget et LSK-lag som i dag kriger til seg poeng.

Med Tom Lund som trener opplevde Erlandsen også LSK-suksess som spiller. Han var sentral på laget som Tommy førte til seriegull i 1986 og NM-gull i 1985.

- Erlandsen hadde et sterkt vinnerinstinkt og var en stor kriger som spiller. Og du kan se at han har formet dagens lag med de samme kvalitetene.

Utrolige Nils

Da Tommy brått og overraskende trakk seg som LSK-trener en trist marsdag i 1991, holdt han seg vekk fra Åråsen i mange år - til tross for at han bodde så nær at han fra balkongen kunne sitte og kikke bort på hovedtribunen.

- Jeg møtte veggen, og skjønte allerde den gangen at jeg var ferdig med fotball for godt.

Den sesongen vant Viking.

Siden har Rosenborg vunnet ni år på rad.

Tom Lund

Alder: 50 år.
Sivil status: Gift, to barn.
Yrke: Selvstendig næringsdrivende. Eier to storkiosker i Lillestrøm og driver med utleie av eiendom.
Hobbyer: Tennis, golf og hestesport. Er medeier i tre konkurransehester.
Meritter: Seriemester 1976 og '77.
NM-gull 1977, '78 og '81.
47 landskamper.
Toppscorer i Norge i 1978 med 17 mål på 22 serierunder.
Tildelt sportsjournalistenes statuett i 1981.
Trener i LSK 1985-'87, slutten av '88-sesongen, 1990 og fram til våren i 1991.
Ledet LSK til seriegull som trener i 1986 og NM-gull i 1985.
Debuterte på LSKs A-lag som 17-åring.

- Den gangen var det umulig å forutse at det skulle skje. Men all honnør til Nils Arne Eggen, han har gjort en utrolig jobb.

- Er det mulig å frata Rosenborg hegemoniet i norsk fotball?

- Alt er mulig, men det er ikke realistisk at LSK skal bli som RBK. Husk at RBK aldri har konkurrert mot noen norske klubber som har penger. Om andre klubber får suksess, så skal de likevel fighte mot en klubb som har økonomi til å kjøpe de beste spillerne.

Tør ikke utfordre

Fortsatt følger Tommy fotballen mest via TV-skjermen, men en sjelden gang rusler han bort på Åråsen for å se LSK.

I høst blir det ikke enklere å holde seg borte, om kanarifuglene holder den stø kursen mot klubbens første seriegull siden 1989.

På den annen side er Tommy redd for å involvere seg for mye:

- Ja, jeg er redd for å bli heltent på fotball igjen. Interessen ligger jo latent og den har jeg ikke lyst til å utfordre. Jeg er for gammel til det, smiler Tom Lund.

50-åringen er naturligvis litt gråere og tynnere i håret - men han holder seg fortsatt i god form takket være tennis og en til to golfrunder i uka.

Hyller fansen

Tom Lund vil også gi Kanarifansen stor honnør før at LSK igjen kjemper om heder og ære.

- LSK har de beste supporterne man kan tenke seg. De har vært med å holde laget oppe i trange kår og har kun vært positive for klubben. Nå fortjener de å få litt igjen for sin tålmodighet.

For sjøl om LSK er den klubben i Norge som har vært lengst sammenhengende i toppdivisjonen - siden 1975 - så er seriegullet i 1989 det siste troféet i premieskapet.

Tjente 50000

Som aktiv kunne Tom Lund velge og vrake i profftilbud. I 1973 var han svært nær å skrive under for det nederlandske storlaget Ajax - som på den tida dominerte europa.

Men Tommy valgte å fortsette i LSK, som nettopp hadde rykket opp fra 3. divisjon.

- Sånn var det på den tida. Vi var en kameratgjeng som vokste opp sammen. Om jeg hadde vokst opp i dagens LSK, så ville jeg reist. Det er en helt annen kultur i dag.

Lønnsmessig var det også en helt annen hverdag.

- I 1977 var vi de første som fikk betaling i Norge. Hele laget fikk 50000 kroner i året hver. Det syntes vi var bra. Om man er brukbart god i dag kan man velge fotball som yrke, mens vi var nødt til å ha noe annet ved siden av.

Ingen utvikling

Tom Lund spilte 47 landskamper - og var blant annet med på den historiske 2- 1 seieren over England på Ullevaal i 1981.

Etter den resultatorienterte framgangen under Drillo på '90-tallet, er han ikke imponert over det Nils Johan Semb har fått ut av jobben.

- Jeg ville neppe vært noen god spiller under Drillo, men Norge opplevde suksess med ham. Dessverre kan jeg ikke se at vi har tatt noen videre utvikling etter Drillo-epoken. Vi har sluttet å ta stegene. Nå bør vi skrinlegge det som er og heller forsøke å skaffe oss et forsprang til neste kvalifisering.

Istedet gleder Tom Lund seg over alle stegene Lilletrøm har tatt de siste åra.

TILBAKE PÅ BANEN: Tom Lund har nesten ikke vært på Åråsen etter at han brått sluttet som trener i 1991. Nå eier han en storkiosk i næringsdelen i Nye Åråsen, og er igjen av og til på plass for å se LSK spille. I år tror han LSK er sterke nok til å kapre gullet foran RBK.