Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I år er Tour de Ski større enn ski-VM for Marit Bjørgen

- Jeg mener sjøl at jeg har potensiale til å vinne den.

STOURE MÅL: Marit Bjørgen og resten av langrennslandslaget forbereder seg til nok en langrennssesong i de endeløse bakkene rundt Livigno i Italia. Motbakketreninga kan bli gull verdt når Bjørgen går for å vinne det eneste hun ikke har vunnet så langt i karrieren, nemlig Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug
STOURE MÅL: Marit Bjørgen og resten av langrennslandslaget forbereder seg til nok en langrennssesong i de endeløse bakkene rundt Livigno i Italia. Motbakketreninga kan bli gull verdt når Bjørgen går for å vinne det eneste hun ikke har vunnet så langt i karrieren, nemlig Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

LIVIGNO (Dagbladet): Det er umulig å finne superlativer om Marit Bjørgen som ikke har gått inn å klisjéhåndboka allerede. Tidenes mestvinnende kvinnelige langrennsløper klarer ikke stoppe å vinne.

Akkurat det har hun ikke gjort i sommer heller. Å stoppe å vinne, altså. I toppidrettsveka i august knuste hun all motstand, og i tida etterpå har hun fortalt gjentatte ganger at hun har trappet ned treninga foran denne VM-sesongen.

For å si det sånn, det har ikke sett ut som om mindre trening har gjort henne dårligere. Snarere tvert imot.

Ørliten endring
Derfor er det også en lett leende Bjørgen som lener seg tilbake i skinnstolen da Dagbladet møter henne på Hotell Bivio i italienske Livigno under den pågående høydesamlingen for landslaget.
 
- Du trener mindre har jeg hørt?

- Eh.. Jaa... Eller, jo, faktisk, jeg har trent mindre, men vi snakker ikke om noe stort gap, ler hun, og forklarer at forskjellen fra i fjor er på mellom ti og femten timer totalt i løpet av de fire siste månedene.

En time mindre i uka, altså. Likevel en helt avgjørende time, skal vi tro Bjørgen.

- Jeg tror det overskuddet jeg kjenner nå har med den lille ekstra hvilen jeg tar. August måned har bestandig vært en veldig tøff måned, med både samlinger og konkurranser. Nå har jeg vært veldig forsiktig både i forkant av Lillehammer-samlinga og toppidrettsuka, og i tida etterpå. Jeg tror at de to ekstra hviledagene kan være utslagsgivende, forteller Bjørgen.

- Er du iferd med å bli smart i treninga?

- Jeg kan enda bli smartere også, det merker jeg. Og jeg pleier å si det til de yngre jentene når de har vært flinke på trening. Jeg skryter jo av dem, men så sier jeg at jeg er 34 og kan fortsatt gjøre øktene bedre. Men det er instinktet jeg har i meg, det å pushe seg selv, som kanskje gjør at jeg holder på med dette her fortsatt.

En forbannet tour
Når man har tolv VM-gull i skuffene hjemme skal det noe til å finne motivasjon i et nye VM-medaljer. Til tross for at det er Falun og en garantert folkefest som står for døra i februar er denne sesongens viktigste drivkraft det eneste hun ikke har vunnet. Av de åtte foregående Tour de Ski-ene har aldri Marit stått øverst på pallen.

Alt annet har hun nedkjempet og beseiret. Så når vi, noen steinkast unna Cavalese og etter en løpeøkt opp bakker som minner vederstyggelig om den avsluttende monsterbakken der, spør hva målet for sesongen er, svarer hun raskt. 
 
- Det er jo VM i Falun, og så er det Tour de Ski, sier hun og nesten skynder seg forbi de tre siste ordene.

- Er det viktig for deg å vinne touren?

- Viktig og viktig, sier hun, tar enda en pause, trekker ut en langdryg «ehm», før hun legger til:

- Det er jo bare et skirenn på én måte.

På én måte er den nå så smått legendariske touren bare et renn. På en annen måte er den rennet som Bjørgen aldri har fått til. Andreplassen hun fikk på den aller første touren for snart åtte år siden står fortsatt som det beste resultatet sammen med andreplassen i 2012.

Året etter måtte hun stå over med hjerterytmeproblemer, før hun brøt med magesjau i fjor.

-Jeg syns det hadde vært veldig artig å gått den og vært i bra form. Det syns jeg, for jeg mener sjøl at jeg har potensiale til å vinne den, det gjør jeg. Nå har jeg ikke gått den så mange ganger de siste årene når jeg har vært på et høyt nivå. Jeg har gått den én gang, og da tapte jeg med tredve sekunder, sier Bjørgen og tenker på touren i 2012 da polske Justyna Kowalczyk ble for sterk opp monsterbakken i Cavalese.

- Vil en seier i Tour de Ski være større enn et VM-gull i Falun?

Bjørgen blir stille. Lenge.

- Jeg hadde nok ikke sagt det om jeg hadde vunnet Tour de Ski før. Da hadde VM-gull vært det største, men nå er det det, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling