JOBB-JUBEL: Oslo kommune har tillit til sine ansatte, og lar dem se ski-VM på jobb. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
JOBB-JUBEL: Oslo kommune har tillit til sine ansatte, og lar dem se ski-VM på jobb. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

I år får til og med Fabians folk se skiheltene på TV

Nektet ansatte å se OL på jobb i fjor.

(Dagbladet:) Foran Sotsji-OL i fjor nektet Oslos ordfører, Fabian Stang, kommunens ansatte å se OL i arbeidstiden.

- Vi er nødt til å være litt strenge. Vi har en jobb å gjøre for dem som trenger oss, og vi må sette grenser, sa Stang da.

Neste uke braker det løs med ski-VM i Falun, og Norge har store muligheter til å få med seg medaljer hjem. Det liker vi nordmenn å følge med på.

Tillit til de ansatte Ettersom Fabian Stang for tiden er sykmeldt, er det Oslos finansbyråd, Eirik Lae Solberg, som sørger for at Oslo kommunes ansatte i år kan følge med på ski-VM.

- Vi overlater det til hver enkelt virksomhet, og har ingen ordninger eller regler som sier at de ikke skal få se på ski-VM, forteller Solberg til Dagbladet.

Så lenge brukerne får tilbudet sitt, synes Solberg det går helt greit at deres ansatte følger med på Norges medaljehøsting.

Finn gode løsninger En undersøkelse Norstat har gjort på vegne av NordicBet, viser at hele åtte av ti av de spurte skal følge med på ski-VM i Falun. Av disse tror fire av ti at det kommer til å gå ut over effektiviteten på jobb eller skole.

Finansbyråden har stor forståelse for at åtte av ti følger med på ski-VM.

- Norge er jo et svært idrettsinteressert land, og det er jo ikke rart. Vi har tillit til de ansatte, så om de gjør jobben sin og finner gode løsninger er det greit, sier han.

Selv om fire av ti tror det å følge med på ski-VM kommer til å gå utover effektiviteten på jobb eller skole, frykter ikke Solberg at kommunens ansatte vil glemme brukerne.

- Jeg tror folk gjør jobben sin på en god måte uansett, så det er ikke vits med sentrale kjøreregler, sier han.

Kan skyve matpausen Rita Ottervik er ordfører i Trondheim. Hun synes også man kan se ski-VM på jobben så lenge man løser det på en god måte og det gjøres med klokskap.

- Vi legger jo ikke spesielt til rette for at de ansatte kan følge med i arbeidstida, men om folk ønsker å forskyve matpausen sin skal de få lov til det, sier Ottervik til Dagbladet.

Selv om undersøkelsen til Norstat viser at fire av ti tror egen effektivitet vil gå ned, tror ordføreren at det er stikk motsatt, og at det å se Bjørgen vinne sprinten kan gi mer arbeidsglede.

- Men nå skal det sies at ikke alle kan skyve matpausen for å se Bjørgen ta gull. Lederne må avklare dette, og det må gjøres med klokskap. Er man på arbeid så er man på arbeid, forteller hun.

Kan kombinere Slik som i Oslo og Trondheim, sier også varaordføreren i Bergen, Tor A. Woldseth, at de ansatte skal få følge med på ski-VM - så lenge det ikke går ut over noen.

- Arbeidet skal gjøres uansett, men er man fleksibel og får gjort det man skal er det ikke noe problem. Men det kan ikke bli sånn at man tar en betalt ferie ekstra, sier Woldseth.

Ettersom kommuneansattes lønn er skattebetalernes penger, vil han at de ansatte vurderer grundig om de skal se på VM eller ikke.

- Det kan ikke være sånn at de som betaler lønna til de kommuneansatte ender opp med å jobbe alene. De skal ikke betale noen fullpris for å se på fjernsynet.

Må være effektive Undersøkelsen som viser at effektiviteten vil gå ned hos fire av ti som følger med på ski-VM, skremmer varaordføreren.

- Det er ikke bra at innsatsen vil gå ned. Mellomlederne må da vurdere hvordan dette skal gjøres. Kan arbeid og VM kombineres går det bra, ellers må det vike, sier Woldseth.

Han synes ikke det er rart at nordmenn er interessert i vintersport, ettersom «nordmenn er født med ski på bena», men samfunnet kan ikke stoppe opp av den grunn.

- Fly kan jo ikke stå bare fordi pilotene har lyst å se på ski-VM. Men kan man se på det og ta igjen jobben på et senere tidspunkt uten at det går ut over effektiviteten, skal de få følge med på VM i arbeidstida.

HELT GREIT: Finansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg, synes de ansatte kan se ski-VM om de gjør jobben sin. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HELT GREIT: Finansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg, synes de ansatte kan se ski-VM om de gjør jobben sin. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer