JUBEL I OLJEBYEN: Rune Almenning Jarstein og Indridi Sigurdsson spilte mye for henholdsvis Norge og Island i kvalifiseringen til EM 2012. Det var mye av grunnen til at Viking denne uka mottok i underkant av 800.000 kroner. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
JUBEL I OLJEBYEN: Rune Almenning Jarstein og Indridi Sigurdsson spilte mye for henholdsvis Norge og Island i kvalifiseringen til EM 2012. Det var mye av grunnen til at Viking denne uka mottok i underkant av 800.000 kroner. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

I år kom jula tidlig for norske fotballklubber

17 norske lag fikk denne uka en overraskende, raus pengegave fra Uefa.

(Dagbladet:) Alle europeiske klubber som avga spillere til landslag i EM-kvalifiseringen 2010/2011 - pluss til sluttspillet i Polen og Ukraina i sommer - har krav på kompensasjon.

Bayern München fikk mest, i underkant av 23 millioner kroner. Det tyske laget har sendt bort flere spillere på samlingsdøgn enn noen annen europeisk klubb. Videre følger Real Madrid, Barcelona, Manchester City og Juventus, ifølge Uefas egen oversikt.

Totalt 575 europeiske klubber mottar i disse dager penger. 17 norske er blant dem.

Positiv overraskelse
Viking kommer best ut av de norske, og mottar 104 822 euro. Med dagens kurs blir dette 779 000 kroner. Pengene stammer fra landslagsdøgnene til spesielt tre Viking-spillere: Rune Almenning Jarstein, Indridi Sigurdsson og Birkir Bjarnason.

- Vi har nettopp fått pengene. Vi var klar over at det ville komme noe, vi fikk beskjed om det tidligere i år, men dette er ingen sum vi har budsjettert med. En positiv overraskelse, sier administrerende direktør Arne Larsen Økland.

Selv om totalbudsjettet til klubben er på omtrent 95 millioner kroner, slik at 800 000 ikke utgjør mer enn en knapp prosent, kommer pengene godt med.

- Det er kjærkomne inntekter. Vi skal nok finne plass til dem. Det er ikke vårt største problem, for å si det sånn. Det er nok av løpende kostnader. Men vi synes det også er korrekt at vi får disse pengene, det er vi som betaler spillernes lønninger, også når de er ute med landslagene. Og vi gjør en jobb med å få dem fram.

I den pågående VM-kvalifiseringen er det ingen slik ordning på det nåværende tidspunkt. Denne organiseres av FIFA.

- Vi hadde håpet på tilsvarende ordning der, sier Arne Larsen Økland.

Stabæk-bonus
Videre nedover på lista over norske mottakere finner vi Brann (639 000 kroner, dagens Euro-kurs), Rosenborg (615 000) og Stabæk (545 000).

- Vi i Stabæk har en stram økonomi. Derfor betyr det veldig mye å få en halv million, sier daglig leder Hallgeir Åndal.

Stavanger Aftenblad omtalte pengetildelingen i september. I avisas nedslagsfelt finner vi Viking, som fikk mest, Sandnes Ulf som fikk minst (omtrent 78 000 kroner, samme beløp som Vålerenga), og innimellom der:

2. divisjonsklubben Ålgård.

De mottok 187.000 kroner for Rogvi Baldvinssons spill for Færøyene i EM-kvalifiseringen.

- Klart disse pengene kommer godt med. Vi var ikke klar over denne ordningen, sier sportslig leder i Ålgård, Birk Lima, til Stavanger Aftenblad.