EN SEIER FOR HISTORIEBØKENE: Samuel Adegbenro (i midten) har scoret sitt andre mål, gitt Rosenborg 3-2 og sendt laget til gruppespillet i Europa League. Det blir ikke større enn det. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
EN SEIER FOR HISTORIEBØKENE: Samuel Adegbenro (i midten) har scoret sitt andre mål, gitt Rosenborg 3-2 og sendt laget til gruppespillet i Europa League. Det blir ikke større enn det. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Europa League playoff: Rosenborg-Ajax

I år slipper Kåre Ingebrigtsen å lure på hvorfor han ikke blir årets trener

Han som tok sjansen på Nicklas Bendtner og sa det var viktig å bla opp 15 millioner kroner for Samuel Adegbenro heter Kåre Ingebrigtsen. Gruppespillet i Europa League er hans seier.

Rosenborg-Ajax 3-2 (1-0) 4-2 sammenlagt

DET ER SPILT mange store internasjonale fotballkamper på Lerkendal, elleve sesonger i Champions League har sørget for det. Denne kampen mot Ajax, selv om den til sammenlikning "bare" handlet om en plass i Europa League, står ikke tilbake for noen av dem. For det er ikke litt viktig at Rosenborg og norsk fotball fikk en opptur, det er helt avgjørende.

Derfor føyer 3-2 over Ajax seg inn i rekken som et av de beste og viktigste resultatene klubben har oppnådd.

NICKLAS BENDTNER VAR strålende, leverte endelig den scoringen vi har ropt etter og gjorde i alle sammenhenger sin beste kamp for året. Bravo. André Hansen, Rosenborgs redningsmann i Amsterdam, var enda bedre enn det. Han var banens beste. Bravo igjen. Og så var det Samuel Adegbenro da, 21-åringen som RBK-debuterte med seiersmålet for en uke siden og som kom inn og gjorde det igjen.

Først 2-2 på en tung og utilnærmelig heading.

Så 3-2 på en måte som gjør at han kan forsvinne fra Lerkendal allerede den første måneden i 2018.

MANNEN BAK ALT dette er Kåre Ingebrigtsen. Det er han som har ansvaret, det er han som tar valgene, det er han som hefter ved risikoen når det investeres stort og det er han som står last og brast med spillerne når det ikke funker. I tillegg er det han som legger kampplaner og taktikk. Og den i går, selv om kampen gikk i røkk og napp og til slutt ble helt vill, var alldeles utsøkt både i form og utførelse.

Ved slutten av sesongen vil det bli belønnet med den eneste prisen han ennå ikke har vunnet i norsk fotball.

EUROPA LEAGUES GRUPPESPILL bringer rundt 70 millioner bruttokroner til Lerkendal. Det er en betydelig sum i en liten fotballøkonomi som den norske. Det øker Rosenborgs handlingsrom betydelig. Men like viktig er det at Norges beste fotballag rykker noen plasser fram i den internasjonale køen, blir et større utstillingsvindu og en mer attraktiv klubb.

Skal klubber på norsk nivå klare å utvikle seg er omsetning av spillere - der du selger for mer enn du kjøper slik at du alltid har noe til en regnværsdag - helt avgjørende.

KÅRE INGEBRIGTSEN HAR hatt en god hånd om Rosenborgs utvikling og framgang selv om de fleste av oss - ikke minst juryen som kårer sesongens bste trener - mener det er en selvfølge at Norges største klubb skal vinne alt. For to år siden, etter sitt første The Double og gruppespill i Europa League, bukket han høflig for Bob Bradleys enorme prestasjon med nedrykkstippede Stabæk (seriebronse). Jeg tror ikke han likte det, ikke helt, men det var en forståelse der av at forutsetningene for bronse på Nadderud var mindre enn forutsetningene for nasjonal storeslem og et europeisk gruppespill på Lerkendal. Men i fjor, da Lars Arne Nilsens jobb til seriesølv med Brann trumfet enda en Kåre-double, klarte ikke RBK-treneren å holde maska.

Han var ikke alene om å riste på hodet.

Vant han ikke i fjor, når skal han vinne da?

AKKURAT NÅ ER Geir Bakke den eneste utfordreren Kåre Ingebrigtsen har, men likevel ikke i nærheten så lenge man tar det for gitt at seriegullet 2017 blir Rosenborgs tjuefemte i rekken. Selv om Sarpsborg skulle korte ned forspranget ytterligere og plage Rosenborg gjennom høsten, et seriesølv til Østfold kan ikke gjøre Geir Bakke til mer enn et alternativt navn for juryen. For vinner Sarpsborg-treneren, og det holder å minne om Lars Arne Nilsen 2016, vil Årets Trener-utmerkelsen miste all troverdighet.

Finnes det en jury som klarer å forbigå Kåre Ingebrigtsen enda en gang er det ikke noe poeng å dele ut prisen i 2018.