DOPTATT: Samuel Francis fra Qatar (i midten) er tatt i doping. Her er han avbildet sammen med Derrick Atkins fra Bahamas (t.v.) og Mike Rodgers fra USA.
Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix.
DOPTATT: Samuel Francis fra Qatar (i midten) er tatt i doping. Her er han avbildet sammen med Derrick Atkins fra Bahamas (t.v.) og Mike Rodgers fra USA. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix.Vis mer

I Beijing-OL tok han semifinaleplassen foran Ndure. Nå viser det seg at han var dopet

Samuel Adelebari Francis tatt i doping etter retesting av prøver. 

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at sprinteren Samuel Adelebari Francis fra Qatar og den cubanske diskosutøveren Yarelys Barrios har testet positivt på forbudte stoffer under Beijing-lekene i 2008.

De er begge tatt etter retesting av de åtte år gamle prøvene. Det bekrefter Den internasjonale olympiske komité (IOC) i en pressemelding.

NORSK SPRINTESS: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: Bjørn Langsem  / Dagbladet.
NORSK SPRINTESS: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Francis, som er født i Nigeria, knep den siste semifinaleplassen på 100-meteren i Kina, noe som førte til at vår egen Jaysuma Saidy Ndure ikke ble kvalifisert.

Diskvalifisert

Francis slo nordmannen med tre hundredelers margin. Nå er han altså diskvalifisert fra konkurransen der han til slutt ble nummer 16.

29-åringen står med en personlig rekord på 9.99 satt i 2007.

Beijing-OL endte senere i tårer for Ndure som måtte trekke seg fra semifinalen på 200 meter etter å ha pådratt seg en skade.

Tok sølv - avslørt åtte år senere

Diskosutøveren Barrios er fratatt sølvmedaljen hun tok under lekene på grunn av de positive prøvene. Cubaneren gjorde det også sterkt i London-OL med sin tredjeplass.

Torsdagens avsløringer er de siste i en lang rekke dopingavsløringer fra Beijing-OL i 2008 og London-OL i 2012.