<strong>ODDS STERKE MANN:</strong> Dag-Eilev Fagermo har gjort klubben til et stabilt topplag i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ODDS STERKE MANN: Dag-Eilev Fagermo har gjort klubben til et stabilt topplag i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Dag-Eilev Fagermo:

- I Bergen er det ennå sånn at eldre damer sier «fuck off» til meg

Odd-treneren innrømmer at sesongen i serien har vært skuffende. Men klubbens filosofi står plantet som et eiketre. Selv får han både jobbtilbud og trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sarpsborg 08 - Odd, cupen kl. 18.30

SKIEN (Dagbladet): I snart ti år har Dag-Eilev Fagermo (50) vært trener i Odd. Og la det være sagt med en gang: På den tida har han bygd opp klubben til å bli en maktfaktor i norsk fotball. Øverst i hierarkiet finner vi Rosenborg, mens Odd er blant tre-fire klubber i sjiktet bak.

Fangsten lyder på to bronsemedaljer, 18 kvalifiseringskamper til Europa League over tre år - og en tapt cupfinale. Denne sesongen har laget trøblet i Eliteserien og ligger på sjetteplass. Men ingen kan frata Fagermo det han har skapt, noe som har gjort ham ettertraktet på jobbmarkedet.

- Da jeg tok over Odd (i desember 2007), lå klubben i OBOS-ligaen. Den hadde en filosofi der det var masse utlendinger. Det ble kjøpt spillere og ingen hadde lokal forankring. Nå har jeg bygd opp klubben til å være et mønsterbruk på spillerutvikling, erklærer han.

<strong>GIR BESKJEDER:</strong> Dag-Eilev Fagermo har vært mer bekymret enn fornøyd denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GIR BESKJEDER: Dag-Eilev Fagermo har vært mer bekymret enn fornøyd denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Nå er ikke dere journalister så opptatt av dette, men det er jeg. Forrige sesong var Odd topp ti i Europa på bruk av egenutviklede spillere. Vi selger spillere. Vi har ikke kjøpt spillere så lenge jeg har vært her. Jo, vi kjøpte Simen Brenne for «hundre år siden». Og da vi nylig hentet Elba Rashani tilbake fra Rosenborg, betalte vi litt for det også. Men det var under en tredjedel av hva vi solgte ham for.

Varm i trøya

Vi sitter og spiser lunsj på Skagerak Arena i Skien. Det som var en simpel stadion med en hovedtribune av planker, er blitt et fotballens mekka i Telemark. Kapasitet: 12 500 tilskuere.

Fagermo er travelt opptatt med trening og møter, men blir fort varm i trøya når han snakker om filosofien og fundamentet i klubben.

Da jeg så Strømsgodset mot Vålerenga mandag, syntes jeg det var lite folk på et lokaloppgjør. Dag-Eilev Fagermo

- Vi har greid å ta medaljer på grunn av den filosofien. Vi spiller med åtte-ni telemarkinger. Arbeidet med spillerutvikling og måten klubben er bygd opp på, gjør at vi har fått høye publikumstall, mener han.

- Den lokale forankringen er sterk. Da jeg så Strømsgodset mot Vålerenga mandag, syntes jeg det var lite folk på et lokaloppgjør (6836 tilskuere). Vi dro omtrent like mange mot Sogndal søndag (6433 tilskuere) - og vi har slitt i tillegg. I fjor hadde vi et snitt på over 8000.

Jobbtilbud

Så oppsiktsvekkende er det Fagermo har utrettet, at han har fått andre jobbtilbud. Etter det Dagbladet erfarer takket han nei til både Rosenborg, Brøndby og U21-landslaget. Ingen av delene vil han bekrefte selv. Og muligens har enda flere vært på banen.

Fagermo sier:

- Jeg kan bekrefte at jeg har takket nei til klubber som har langt større potensial enn Odd. Det er riktig.

<strong>OMSVERMET:</strong> Dag-Eilev Fagermo har satt Odd på kartet. Her flokker journalistene seg rundt treneren etter at laget røyk ut for Dinamo Zagreb i kvalifiseringen til Europa League. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
OMSVERMET: Dag-Eilev Fagermo har satt Odd på kartet. Her flokker journalistene seg rundt treneren etter at laget røyk ut for Dinamo Zagreb i kvalifiseringen til Europa League. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor takket du nei?

- Jeg er telemarking. Men det er en balansegang. Jeg er interessert i å vinne jeg også. Jeg er veldig stolt over å ha tatt medaljer med Odd. Det har klubben aldri klart før. Men hvis det er sånn at vi skal selge unna telemarkinger hele tida - jeg har bygd mange lag her - da kan det hende at jeg skal gjøre noe annet.

Skader

Før sesongen tippet flere eksperter at Odd skulle utfordre Rosenborg om gullet. I stedet er Fagermo og hans menn 13 poeng bak på sjetteplass. Laget tapte også for Dinamo Zagreb i kvalifiseringen til Europa League.

- Sesongen i Eliteserien har vært skuffende. Vi har slitt med det samme problemet som vi hadde i fjor høst, skader. Veldig mange skader. Det kommer noe hele tida. Vi blir aldri ferdig. Det gjør at vi har prestert svakere enn det vi hadde forventet, forteller han.

I vinter økte Odd treningsdosene med 30 prosent. Kanskje ligger det noe der. Men det er for tidlig å konkludere, mener treneren.

Alle tror vi trener for lite i norsk fotball. På seniornivå er ikke dette riktig. Dag-Eilev Fagermo

- Vi må innse at noen spillere er mer skadeutsatt. Noe kan også skyldes treninga, at vi trener for tøft. Annet igjen er uflaks, folk blir sparket rett ned. Sånt er vanskelig å forebygge. Noe av årsaken er også at norske fotballspillere er for dårlig bygd opp fra de er yngre.

Fagermo viser til at han har vært på rundt 30 studieturer i Europa. Borussia Dortmund, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Ajax og Twente. Kort sagt: Steder som betyr noe.

- Alle tror vi trener for lite i norsk fotball. På seniornivå er ikke dette riktig. Problemet er at vi trener for lite fram til seniornivå, sier han og sikter til alderen mellom seks og 16 år.

Is i magen

Odd solgte i sommer Rafik Zekhnini (Fiorentina) og Fredrik Oldrup Jensen (Zulte Waregem). Laget er ikke nødvendigvis så svekket. Fagermo peker på nødvendigheten av å ha is i magen. Panikkartede kjøp, som for eksempel navnet Dagbladet bringer på banen - Rosenborg-uønskede Mushaga Bakenga - er uaktuelt.

<strong>DRO UT:</strong> Odd er en selgende klubb. Nylig gikk stortalentet Rafik Zekhnini til Fiorentina i Italia. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
DRO UT: Odd er en selgende klubb. Nylig gikk stortalentet Rafik Zekhnini til Fiorentina i Italia. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Folk blir historieløse. De resultatene jeg og trenerteamet har skapt her i ti år, kan ingen ta fra oss. «Telemarksmodellen» er unik. Når du da får motgang, så blir resultatene brukt mot oss. Det er tåpelig.

Fagermo fortsetter:

- Jeg er ikke opptatt av å kjøpe spillere. Jeg er opptatt av å utvikle dem som er her. Det kan være vanskelig å hente seriegull sånn. Men den dagen Odd vil bli som andre klubber - ved å kjøpe spillere hele tida - kommer vi på kant med den lokale forankringen. Da har vi ikke lenger noen egenart. Og når vi ikke har en egenart, tror jeg ikke vi får det samme engasjementet rundt klubben. Jeg sier ikke at jeg har rett. Men jeg sier hva som er filosofien. Hvis vi skal være som alle andre, hva slags konkurransefortrinn har du da?

Cuprunde

Odd møter Sarpsborg i cupens fjerde runde i kveld. Søndag er Brann motstander i Bergen. I den byen får ikke Fagermo nødvendigvis gå i fred. Han har aldri vært redd for å snakke fra levra.

Jeg har fått drapstrusler, men ikke i forbindelse med kamp. Dag-Eilev Fagermo

- At noen slenger med leppa, sånn er det hele tida. I Bergen er det ennå sånn at hvis du er ute og løper på kampdagen, kommer eldre damer bort og sier «fuck off» eller «rasshøl». Men det er en del av fotballen. Det gjør meg ingenting. Rett og slett ingenting.

Han fortsetter:

- Jeg synes det er bra at folk har et stort hjerte for klubben sin. Folk må få lov til å elske laget sitt og hate motstanderne litt. Vi må ikke glemme, det er dette som er fotballens idé.

Snur seg aldri

Fagermo er likevel klar på at det ikke må tippe over. I hans tilfelle har det skjedd enkelte ganger.

- Jeg har fått drapstrusler, men ikke i forbindelse med kamp. Det dummeste du kan gjøre som trener, er å snu deg mot publikum. Det gjør jeg aldri, forteller han.

- Jeg sier imidlertid det jeg mener og er engasjert på norsk fotballs vegne. Det er ikke om å gjøre å drite ut folk. Men hvis jeg mener at et lag bare har utlendinger, eller noen ikke tenker sånn som jeg gjør, da kan det hende at jeg sier ifra. At vi i fjor var blant topp ti i Europa på bruk av egenutviklede spillere, gjør meg like stolt som at vi tar medalje.

4. RUNDE I CUPEN

I dag: Haugesund–Molde, Jerv–Rosenborg, Kristiansund–Florø, Lillestrøm–Tromsø, Sarpsborg 08–Odd, Stabæk–Aalesund (18.30). Mjøndalen–Brann (19.45).

I morgen: Vålerenga–Elverum 18.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer