Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dag avgjøres NHLs skjebne

Spillerne i NHL har tilbudt seg å gå ned i lønn med 24 prosent, for å få verdens beste hockeyliga på skøyter igjen. Sier eierne nei, ryker årets sesong og trolig neste også.

NEW YORK (Dagbladet): Lønnsavtalen mellom NHL og spillernes fagforening NHLPA gikk ut i høst. Siden har verdens beste og høyest gasjerte hockeyspillere ikke fått spille kamper i NHL. Eierne har gått til lockout.

Etter tre måneder med stillstand tok spillerne i forrige uke initiativ for å få løst konflikten. De har tilbudt seg å gå ned i lønn med hele 24 prosent.

For stjernespillere i NHL betyr forslaget et inntektstap på mange millioner kroner.

Fire av de største stjernene og blant de best betalte spillerne i NHL er svenske. Skulle eierne være villige til å inngå en ny avtale vil Nicklas Lidström tape cirka 14,5 millioner kroner, Mats Sundin 11,7 millioner, Markus Näslund 8,2 millioner og Daniel Alfredsson 7,9 millioner kroner.

Skeptiske eiere

Eierne av de 30 NHL-lagene hevder at økonomien er på vei til å ødelegge ligaen. Spillerne er etter deres mening overbetalt og flere klubber skal gå med store underskudd.

-  Vi må se på hele ligaens økonomi. Før vi har svart spillernes fagforening kommer vi ikke til å si noe offentlig, sier NHL-sjef Gary Bettman.

Det er forventet at eierne vil komme med et motforslag om et lønnstak.

Daniel Alfredsson fra Ottawa Senators sitter i styret i NHLPA, og er en av dem som vil tape mest penger på en lønnsnedgang på 24 prosent. Alfredsson er en av arkitektene bak forslaget om en lønnskutt, men han er helt avvisende til et lønnstak.

-  Vi kommer ikke til å akseptere et lønnstak. Det er også uaktuelt å se lønningene i forhold til klubbenes inntekter. Krever eierne det, kommer hele sesongen til å bli innstilt, sier Daniel Alfredsson.

Poker mer populært

NHLs store problem er at ishockey bare er den fjerde mest populære lagsporten i USA. Baseball, basketball og amerikansk fotball er de tre store profesjonelle sporten. Da sportskanalen ESPN viste World Cup i hockey i øst, viste seertallene i USA at til og med direktesendinger fra VM i poker trakk flere seere enn ishockey.

Får pessimistene rett og spillernes forsøk på å få en ny avtale mislykkes, kan konflikten bli langvarig. I så fall kan konflikten ødelegge NHL.

Men blir partene enige i Toronto i dag, starter sesongen i januar og halve sesongen vil være reddet.

MILLIONTAP: Mats Sundin vil tape 11,7 millioner kroner på en lønnsnedgang på 24 prosent.Foto: Scanpix<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> TAPER MEST: Verdens beste hockeyback Nicklas Lidström risikerer en kutt på 14,5 millioner kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media