I dag avgjøres OL-kampen

Fotballgutta og presidenter kappes om klisjeene.

(Dagbladet.no): I dag klokka 13.30 blir det klart hvilken by de 114 IOC-medlemmene ønsker skal arrangere sommer-OL i 2012.

Paris er den store favoritten til å vinne avstemningen, men IOC har for vane å overraske når OL skal tildeles. Bak Paris følger London og Madrid som de nest største favoritten, mens New York er outsideren.

Moskva levnes små sjanser, til tross for at byens ordfører Yuri Lusjkov har lagt bredsida til for få OL til den russiske hovedstaden.

- Madrid en fantastisk by, men ...

IOC er nå samlet i Singapore for å stemme, og flere superstjerner har tatt turen for å støtte sin hjemby. Paris er representert av sprinteren Marie-José Perec, mens Madrid og London satser på fotballikoner. Real Madrids kaptein Raul støtter hjembyen Madrid, mens lagkamerat i Real, David Beckham selvsagt støtter London.

- Jeg vokste opp på østkanten i London og det å få OL til byen ville være veldig stort for meg følelsesmessig, sier Beckham til BBC.

Beckham og Raul er altså konkurrenter i kampen om OL, men den engelske landslagskapteinen ønsker ikke å si noe negativt om Madrid som arrangørby.

- Madrid er en fantastisk by å spille fotball og bo i, men London er byen der OL bør arrangeres. Jeg tror ikke jeg tør si så mye mer, ellers mister jeg vel plassen på Real Madrid-laget.

I natt skal søkerbyene arrangeres og da er det langt større gutter - og jenter - enn Raul og Beckham som rulles fram i kampen om å få OL.

- New Yorkere er sterke

Senator og tidligere presidentfrue Hillary Clinton tok med seg Muhammed Ali, tidligere verdensmester i boksing, til Singapore. Hun talte varmt om New York som arrangørby og passet på å minne journalistene og IOC-delegatene om hvor sterk New Yorks befolkning er - med klar henvisning til terrorangrepet 11. september 2001.

- Vi står her nå fire år etter at vi ble angrepet og forteller dere at New Yorks befolkning er sterk. Befolkningen er ekstraordinære i sin evne til å dra i samme retning og planlegge for framtida, sier Hillary Clinton ifølge Reuters.

Paris representeres av den franske presidenten Jaques Chirac, mens Tony Blair pratet varmt om London før han måtte haste hjem til Skottland der han er vert for G8-møtet.

- London er en pulserende, åpen by som ønsker alle kulturer velkommen, slo Blair fast.

Mens Chirac talte om den olympiske idé i en videre betydning.

- Vi er i en olympisk verden - det betyr «fair play» og det betyr at den beste vinner. Jeg tror at Paris er best og derfor fortjener de å vinne, sier Chirac.

Putin på engelsk

En toppleder som ikke nøyer seg med bare å tale pene ord er Russlands president Vladimir Putin. Under nattas presentasjon av Moskva skal han for første gang snakke engelsk offentlig. Riktignok skal det hele skje over video og det er neppe noen direkteoverføring fra Kreml.

IOC-president Jacques Rogge var selvsagt svært forsiktig med å si noe som kan vippe avstemningen i en eller annen retning under åpningen av kongressen.

- Fire byer vil naturligvis bli skuffet, men de må vite at selv om de ikke blir valgt er det likevel en ære å bli akseptert som søkerby.

FRANSK-AMERIKANSK FORBRØDRING? Frankrikes president Jacques Chirac forklarer Hillary Clinton, amerikansk senator, ett eller annet. De som sitter rundt følger mer eller mindre ivrig med.
GOD STEMNING: Tony Blair gir Hillary Clinton et kyss og ønsker sikkert lykke til i morgendagens avstemning. Blairs London er en langt større favoritt enn Hillarys New York, men det er som alltid umulig å si hvem IOC bestemmer seg for.
GUTTA BOYS: David Beckham, kledd i en sølvfarget joggedress for anledningen, tusler sammen med Tony Blair inn i IOCs lokale i Singapore.