I dag avslører Høgmo hvem som skal ta over etter Hangeland

Spillerne vet ikke hvem som blir ny kaptein.

FAVORITTEN: Vegard Forren virker å være det mest opplagte kapteinsvalget på landslaget, men Dagbladet har funnet hele seks andre kandidater som kan blir Høgmos mann i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FAVORITTEN: Vegard Forren virker å være det mest opplagte kapteinsvalget på landslaget, men Dagbladet har funnet hele seks andre kandidater som kan blir Høgmos mann i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

LONDON (Dagbladet): Endelig har landslagssjef Per-Mathias Høgmo fått på plass støtteapparatet sitt der ute på sidelinja. Bare én rolle til å bekle nå før møtet med England på Wembley på onsdag, så kan landslagshøsten begynne:

Høgmo må finne sin hærfører. Kapteinen.

- Dere får mitt kapteinsvalg på tirsdagens pressekonferanse, sa Per-Mathias Høgmo i går - og la til at ikke en gang spillerne er informert.

Tre som har prøvd Det mangler ikke på kandidater til å ta over for landslagsferdige Brede Hangeland (33). Men ingen er ubestridte. Dagbladet har funnet hele sju navn det går an å argumentere for i kapteinsdebatten.

For å ta de mest opplagte først. Vegard Forren (26) var kaptein mot De Forente Arabiske Emirater sist uke. Han har gode år foran seg, han er trygg med ballen og en kar det er lett å like. Dessuten spiller han midtstopper - den kanskje mest typiske kapteinsplassen.

Tom Høgli (30) og Tarik Elyounoussi (24) er to andre navn som helt sikkert har vært framme i landslagssjefens tanker etter Hangelands avskjed. Begge har vært visekapteiner bak Palace-stopperen.

Fire outsidere På midtbanen finnes også mulige lederemner: Per Ciljan Skjelbred (27) har lagt bak seg sitt beste år på fotballbanen, han spiller i en av verdens beste ligaer, og han har ferdighetene som både Høgmo og Norges Fotballforbund vil løfte opp og fram.

Krigeren Håvard Nordtveit (24) har ennå ikke overbevist til fulle på landslaget, men i likhet med Skjelbred har han skaffet seg både tyngde og status gjennom sine sesonger i Bundesliga.

Til slutt har vi to spillere som vil være vågale valg, tatt i betraktning at ingen av dem har spilt kvalifiseringsfotball ennå: Keeper Ørjan Håskjold Nyland (23) og midtbanehåpet Mats Møller Dæhli (19).

Nyland fordi han ser ut til å bli Norges landslagskeeper de neste ti åra, og fordi han både har snakketøyet og auraen i orden. Dæhli fordi det å piske, dirigere og motivere medspillere faller ham like naturlig på løkka som for landslaget.

- Noe spesielt Vegard Forren innrømmer at det var et lite sjokk å få vite at han skulle være kaptein i Stavanger.

- Det tok litt tid før jeg skjønte hvor stort det egentlig var. Det å få lov til å bære kapteinsbindet for landslaget er noe av det største du kan få oppleve som fotballspiller, og det viser at jeg har gjort mye rett, sier Forren, som tar med seg tillitserklæringen i den videre karrierebyggingen:

KANDIDATER: Mats Møller Dæhli, Ørjan Håskjold Nyland og Per Ciljan Skjelbred. Foto: NTB Scanpix
KANDIDATER: Mats Møller Dæhli, Ørjan Håskjold Nyland og Per Ciljan Skjelbred. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ja, absolutt. Det gir meg en stor motivasjon. Det gjorde noe spesielt med meg. Jeg var vel ikke kaptein på guttelaget i KIL/Hemne en gang.

- Tror du du får det permanent?

- Jeg har ingen forhåpninger eller forventninger. Men jeg er klar, jeg.

- Trenger ledertyper Håvard Nordtveit har vært kaptein for Borussia Mönchengladbach under sesongoppkjøringen. Det skjedde i en kamp mot selveste Bayern München.

- Hva sier du hvis du blir tilbudt kapteinsbindet for Norge?

- Da kommer jeg til å svare at det er en stor ære. Men det er mange som kvalifiserer seg til å bli en god og framtidig landslagskaptein.
Nordtveit fortsetter:

- Samtidig tror jeg det trengs mer enn en kaptein på banen. Laget trenger ledertyper. Jeg skal sørge for å bidra med det jeg kan, både på og og utenfor banen. Jeg vil være et forbilde for unge fotballspillere i Norge.

HAR PRØVD FØR: Tom Høgli bar kapteinsbindet mot Russland. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
HAR PRØVD FØR: Tom Høgli bar kapteinsbindet mot Russland. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Omar Elabdelloaui var en av få landslagsspillere Dagbladet snakket med i går, som ønsket å peke på en kandidat blant alle alternativene. Hans stemme går til Tom Høgli.

- Er du en kandidat, Høgli?

- Det er jeg helt sikkert. Jeg har vikariert før. Men om det blir meg eller andre, så har jeg uansett respekt for valget.

Eller som Per Ciljan Skjelbred sier:

- Det er ikke bare én som skal fylle hullet etter Brede - vi er mange som må bidra til det.

KRIGER: Xherdan Shaqiri får kjenne hvordan det er å møte Håvard Nordtveit. Foto: AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB Scanpix
KRIGER: Xherdan Shaqiri får kjenne hvordan det er å møte Håvard Nordtveit. Foto: AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB Scanpix Vis mer
ALTERNATIV: Tarik Elyounoussi har prøvd seg som kaptein på landslaget tidligere. Her i aksjon for Hoffenheim. Foto: AFP PHOTO / DPA / CARMEN JASPERSEN / NTB Scanpix
ALTERNATIV: Tarik Elyounoussi har prøvd seg som kaptein på landslaget tidligere. Her i aksjon for Hoffenheim. Foto: AFP PHOTO / DPA / CARMEN JASPERSEN / NTB Scanpix Vis mer