MÅ VENTE: Signe Marie Fidje Store kvalifiserte seg til OL for tre uker siden, men var ikke med da det første uttaket ble offentliggjort i dag. Årsaken er en kneskade som foreløpig ikke er helt leget. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
MÅ VENTE: Signe Marie Fidje Store kvalifiserte seg til OL for tre uker siden, men var ikke med da det første uttaket ble offentliggjort i dag. Årsaken er en kneskade som foreløpig ikke er helt leget. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

I dag ble 16 utøvere tatt ut til OL. Det ble ikke Signe Marie Fidje Store

- Må avklare samarbeidet, sier toppidretssjefen.

(Dagbladet): Det er drøye to måneder til OL i Rio de Janerio, og puslespillet begynner å ta form.

I dag offentliggjorde Olympiatoppen navnene på de første 35  norske utøverne som kan begynne å ta mål til Moods of Norways OL-dress.

16 utøvere har fått klarsignal til OL, 19 til Paralympics.

Bryteren Signe Marie Fidje Store (20), som sensajonelt skaffet Norge en OL-plass i uttagningsstevnet i Istanbul i begynnelsen av mai er imidlertid ikke på lista, i motsetning til sin kollega på herresiden, Stig Andre Berge.

Fidje Store har etter triumfen i Tyrkia vært knallhard i sin kritikk av sitt eget forbund (krever innlogging), og i klare ordelag pekt på noe hun mener har vært en klar forskjellsbehandling av kvinnelige og mannlige brytere over lang tid. Hun gikk så langt som å si at hun vurderte å skifte statsborgerskap og bryte for en annen nasjon for å få de betingelsene hun trengte for å etablere seg i verdenstoppen. 

Er skadet I følge sportssjef Anders Helstdalen i Norges Bryteforbund er det imidlertid ingen som helst dramatikk i at Tana-bryteren ikke er med på det første uttaket.

- Det er så enkelt som at Olympiatoppen ikke gir klarsignal til utøvere som ikke er bekreftet skadefrie.

- Signe Marie fikk som kjent en rift i et leddbånd i kneet under det stevnet hvor hun kvalifiserte seg, og er ennå ikke fullt ut restituert, sier Hestdalen til Dagbladet.

- Hun er på en treningssamling i Bulgaria nå, og trener godt fysisk. Men full sparring blir det ikke på henne før skaden er leget. Forhåpentligvis er alt i orden igjen neste uke. Da skal hun på en sjekk på toppidrettssenteret, sier Hestdalen.

Signe Marie Fidje Store selv har et litt anderledes syn på uttaket som kom i dag.

- Det er jo litt merkelig. Det er bare en slitasjegreie, så jeg vet ikke hva de har tenkt. Jeg er jo på treningssamling i Bulgaria nå, og trener normalt. Jeg regner med at jeg kommer på neste uttak, ellers blir jeg veldig sjokkert,  forteller hun til NRK.

Hun tar uttaket i dag med fatning, og slår seg til ro med at skaden er grunnen til at hun ikke er tatt ut.

- Jeg trener godt i Bulgaria nå, mye kondisjon og løping. Men jeg er også med på alle bryteøktene, men utsetter ikke kneet for press. Jeg prøver å være litt forsiktig, sier Signe Marie Fidje Store til Dagbladet.

Hun kommer hjem til Norge 9. juni. Da skal hun undersøkes av Olympiatoppens helseteam. Etter det, regner hun med at OL-uttaket er i orden.

Manglende samarbeid? Til NTB antyder toppidrettssjef Tore Øvrebø at det er mer enn kneproblemet Signe Marie selv bagatelliserer, som er åraken til at hun ikke ble tatt ut i dag.

— Signe har klart kravet, hun er superaktuell til å bli tatt ut. Men hun har hatt en liten kneskade, og vi ønsker først å kvalitetssikre samarbeidet mellom oss, bryteforbundet og Signe. Hun var i tett kontakt med oss tidligere, men hun har byttet både vektklasse og trener. Vi ønsker en tettere relasjon til henne og bryteforbundet i fortsettelsen, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

- Som toppidrettssjef er det mitt ansvar å kvalitetssikre jobben som gjøres før et OL-uttak. Jeg må vite hvordan det trenes og hvem det trenes sammen med, påpeker Øvrebø overfor nyhetsbyrået.

Signe Marie Fidje Store uttrykker en viss forundring over at hun ikke ble tatt ut i dag, men velger å tro at alt vil falle på plass etter at alle sjekker på Toppidrettssenteret er unnagjort.

- Blir jeg ikke tatt ut da, er det noe alvorlig rart på gang, sier hun til Dagbladet. 


Uttaket Disse 35 utøverne fikk i morges klarsignal til OL:
Stig André Berge (bryting)
Karoline Bjerkeli Grøvdal (friidrett)
Håvard Haukenes (friidrett)
Kjetil Borch (roing)
Kristoffer Brun (roing)
Nils Jakob Skulstad Hoff (roing)
Are Strandli (roing)
Olaf Tufte (roing)
Maia Agerup (seiling)
Ragna Agerup (seiling)
Anders Pedersen (seiling)
Kristian Ruth (seiling)
Henrik Christiansen (svømming)
Gunn-Rita Dahle Flesjå (terrengsykling)
Tina Røe Skaar (teakwondo)
Kristian Blummenfelt (triatlon).

• I tillegg er håndballandslaget for kvinner tatt ut som lag. Der blir spillerne tatt ut 19. juni. Samme dag kommer også neste OL-uttak.

19 til Paralympis Disse utøverne er klare for Paralympis:
Aida Dahlen (bordtennis)
Tommy Urhaug (bordtennis)
Jens Lasse Dokkan (dressur)
Tonje Lundqvist (dressur)
Ann Cathrin Lübbe (dressur)
Birgitte Reitan (dressur)
Birgit Skarstein (roing)
Bjørnar Erikstad (seiling)
Per Eugen Kristiansen (seiling)
Marie Solberg (seiling)
Alexander Wang-Hansen (seiling)
Amanda Dybendal (skyting)
Paul Aksel Johansen (skyting)
Monica Lillehagen (skyting)
Heidi Sørlie-Rogne (skyting)
Sonja Tobiassen (skyting)
Andreas Bjørnstad (svømming)
Sarah Louise Rung (svømming)
Adam Ismael Wenham (svømming).

NORGES ELDSTE? Gunn-Rita Dahle Flesjå er 43 år og klar for sitt femte OL. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
NORGES ELDSTE? Gunn-Rita Dahle Flesjå er 43 år og klar for sitt femte OL. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.